vimaTHESS-ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ : « Πέντε πρωτοβουλίες με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο…»

Το “VIMA THESS-NEWS” πάντα στην

πρώτη γραμμή της ενημέρωσης…ξεκινάει

από σήμερα να δημοσιεύει της αποκλειστικές

συνεντεύξεις  που εξασφάλισε για σας …

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ :

ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

Σε παλαιότερη συνέντευξη μας ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, μου είχε τονίσει ότι τον ενδιαφέρει να είναι χρήσιμος προς τους πολίτες.

Ν’ αντιμετωπίσει καθημερινά προβλήματα, αλλά και να δρομολογήσει με τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις του, δράσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην τροχιά ανάπτυξης και θα μειώσουν την απόσταση που μας χωρίζει σε πολλούς τομείς, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτή μας τη συνέντευξη αποδεικνύει ότι τηρεί το λόγο του. Ο οδικός άξονας που θα συνδέσει τη ΒΙΠΕΘ με τις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Αθηνών και Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, η έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας της ΠΚΜ, η εκβάθυνση των εκβολών του Λουδία, η δέσμη μέτρων για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως και οι πρωτοβουλίες του για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, που περιγράφει στη συνέχεια είναι επιλογές με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο που σίγουρα θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα ζωής μας και την τοπική οικονομία.

Κύριε Γιουτίκα, η δυτική Θεσσαλονίκη είναι μια παραμελημένη περιοχή, επί σειρά ετών. Τι κάνετε εσείς για ν’ αλλάξετε αυτή την εικόνα;

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ : " Η κοινωνία μας αποκτά σιγά – σιγά περιβαλλοντική  συνείδηση" - VimaThess-News.gr« Πράγματι, η πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια σοβαρή αναπτυξιακή απόκλιση μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της. Το ‘κλειδί‘ για να προχωρήσουμε με ελπιδοφόρες προοπτικές προς το μέλλον, είναι μόνο η ισόρροπη ανάπτυξη.
Γι’ αυτό εμείς υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της δυτικής πλευράς της πόλης. Όπως είναι η στρατηγική της θέση στους άξονες οδικής μεταφοράς και εμπορίου από και προς τις χώρες των Βαλκανίων, το λιμάνι, ο Σιδηρόδρομος, η λειτουργία στα όρια της μιας από τις μεγαλύτερες Βιομηχανικές Ζώνες (ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου), καθώς και του μεγαλύτερου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, πρόκειται για μια περιοχή με γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και έναν από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Ευρώπης, ενώ παρουσιάζει δυναμική δραστηριότητα στον τομέα της οστρακοκαλλιέργειας με εξαγωγικό μάλιστα προσανατολισμό. Και μην ξεχνάμε ότι είναι προικισμένη με μοναδικές φυσικές καλλονές, τα δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία με τα φλαμίνγκο και τα άγρια άλογα, προστατευόμενους υγροβιότοπους και υψηλού φυσικού κάλλους
παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε με σωστή διαχείριση, μπορεί ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο του νομού.
Ξεκινώντας λοιπόν από την άμεση ανάγκη τόνωσης της οικονομίας προχωρούμε σε ένα καίριας σημασίας οδικό έργο, την κατασκευή του συνδετήριου άξονα της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ο οποίος θα ξεκινά από το ύψος της Γ’ Ζώνης της ΒΙΠΕΘ και θα καταλήγει σε ισόπεδο κόμβο στο ύψος του Αγίου Αθανασίου (φανάρι Αγ. Αθανασίου).
Από το 2018 εργάστηκα με επιμονή για την κατασκευή αυτού του οδικού άξονα και πλέον η μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που
θα διευκολύνει τα μέγιστα το εξαγωγικό εμπόριο των ελληνικών προϊόντων, τον ομαλό ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός της ΒΙΠΕΘ, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορήσει σημαντικά και τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται καθημερινά η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνας.
Στόχος μας είναι να κινηθούμε με ταχύτητα, ώστε οι εργασίες κατασκευής να αρχίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

– Επιδιώκετε να δώσετε ώθηση στο εξαγωγικό εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή αλλά όπως επισημάνετε και εσείς, δυτικά υπάρχει αξιόλογη δραστηριότητα και στον πρωτογενή τομέα. Θα τον στηρίξετε αντίστοιχα ή θα επιτρέψετε να καταρρεύσει προς όφελος της βιομηχανικής ανάπτυξης;

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ : " Η κοινωνία μας αποκτά σιγά – σιγά περιβαλλοντική  συνείδηση" - VimaThess-News.gr«Όπως σας είπα όλες οι πολιτικές που υλοποιούμε αποβλέπουν στην ισόρροπη ανάπτυξη. Και επαναλαμβάνω ότι αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής οικονομίας και όχι να τα ανατρέψουμε.
Λόγου χάριν δίνουμε νέα ώθηση στην ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων θέτοντας σε λειτουργία το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας.
Πρόκειται για ένα άρτια εξοπλισμένο κτίριο, εντός του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από την Π.Κ.Μ. με συγχρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Interreg. Ενα πραγματικό κόσμημα που έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα αναξιοποίητο. Έθεσα όμως σε προτεραιότητα τη λειτουργία του και επιτύχαμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Α.Π.Θ. Η Περιφέρεια διαθέτει τις εγκαταστάσεις, το κτίριο και τα σύγχρονα
μηχανήματα, το ΑΠΘ, και ειδικότερα τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας,
διαθέτουν τους εξειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες-ερευνητές που το έχουν ήδη στελεχώσει. Πολύ σύντομα το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της ΠΚΜ σε χημικές αναλύσεις στο πλαίσιο των ελέγχων της σε υδάτινους πόρους (ποτάμια,
λίμνες, θάλασσα) αλλά και σε χερσαίες εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.
Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την απρόσκοπτη προστασία των οστρακοκαλλιεργειών, της ορυζοκαλλιέργειας κι άλλων αγροτικών καλλιεργειών και την εξασφάλιση προϊόντων υψηλής ποιότητας, ενώ η συνεργασία με το ΑΠΘ μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του Εργαστηρίου και στον τομέα της έρευνας, της παρακολούθησης των
περιβαλλοντικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κυρίως σε ό, τι αφορά στη διαβίωση των οστρακοειδών, καθώς και σε χερσαία εδάφη.
Πέραν αυτού έχουμε ξεκινήσει από το Μάϊο εργασίες εκτεταμένης κλίμακας για τον καθαρισμό των εκβολών του ποταμού Λουδία, από φερτά υλικά και προσχώσεις, με τη χρήση ειδικού βυθοκόρου σκάφους.
Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους παράκτιους αλιείς και
ειδικά για τους οστρακοκαλλιεργητές των Μητροπολιτικών Ενοτήτων
Θεσσαλονίκης, αλλά και Ημαθίας, που αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες επί σειρά ετών στην καθημερινή τους πρόσβαση προς και από τις μονάδες τους
εντός του Θερμαϊκού Κόλπου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφαλίζοντας σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ, αίρει το «απαγορευτικό» των προσχώσεων για τις 59 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας long line και τα 110 σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

– Υπάρχει όμως και η παράμετρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είναι καθοριστικός παράγοντας και για τον αγροτικό τομέα, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη δυτική πλευρά της πόλης. Έχετε κάνει κάποια βήματα σε αυτό τον τομέα;

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ : " Η κοινωνία μας αποκτά σιγά – σιγά περιβαλλοντική  συνείδηση" - VimaThess-News.gr«Ναι και μάλιστα πολύ ουσιαστικά. Υπενθυμίζω ότι εμείς είμασταν αυτοί ασχοληθήκαμε σοβαρά με τα πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί επί χρόνια τους ανθρώπους της περιοχής και καταφέραμε να εντοπίσουμε τις αιτίες. Τα ΕΛΠΕ δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν μια σειρά έργων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και μάλιστα πριν από μερικές μέρες η διοίκησή τους ανταποκρίθηκε σε αίτημα μας και μας ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών.
Αν και παραλάβαμε ένα απαρχαιωμένο Δίκτυο Μέτρησης Αέριων Ρύπων, έχουμε αναβαθμίσει όλους τους Σταθμούς Μέτρησης, τους έχουμε
εξοπλίσει με σύγχρονα μηχανήματα, στο Σταθμό του Κορδελιού, μετράμε πλέον – για πρώτη φορά στα χρονικά – , και τις δύσοσμες ενώσεις, ενώ
ενισχύουμε το Δίκτυο με δύο νέους σταθμούς μέτρησης, τον έναν στο δημαρχείο Παύλου Μελά και τον άλλο στο νέο κτίριο των υπηρεσιών
της Περιφέρειας στην περιοχή του Λιμανιού.
Αν και δεν έχουμε αποφασιστικές αρμοδιότητες σε αυτό τον τομέα, έχουμε εκπονήσει ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και βασιζόμενοι στην αναλυτική μελέτη και τη σοβαρή επιστημονική δουλειά που έχει γίνει, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Παραδείγματος χάριν έχουμε προτείνει την απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πέλετ, εντός του αστικού ιστού, ώστε να περιορίσουμε τις πηγές παραγωγής αιωρούμενων σωματιδίων.
Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους τις ευθύνες τους, πιέζοντας για τη λήψη μέτρων. Όπως το πράττουμε και στις συσκέψεις που γίνονται κάθε χρόνο για την αποτροπή των καύσεων των υπολειμμάτων από τις αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες απαγορεύονται από το νόμο. Η φετινή σύσκεψη που τη συγκάλεσα πριν από μερικές μέρες ήταν μάλιστα διευρυμένη, μετείχαν περισσότεροι από είκοσι φορείς.
Και φυσικά με κάθε ευκαιρία, ζητούμε την επίσπευση της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, όπως το μετρό, που θα συμβάλλουν δραστικά στη μείωση των ρύπων και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας».

– Θα συμφωνήσετε ωστόσο μαζί μου ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν θα λυθεί μαγικά με την ολοκλήρωση του μετρό;

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ : " Η κοινωνία μας αποκτά σιγά – σιγά περιβαλλοντική  συνείδηση" - VimaThess-News.gr«Φυσικά. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που στην αντιμετώπιση του χρειάζεται να συνδράμουν μια σειρά εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ όπως έχουμε υποδείξει απαιτούνται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων.
Ωστόσο και εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Από το 2017, σε μια προσπάθεια να βάλουμε στη ζωή μας τις πράσινες τεχνολογίες και τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς, έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης μέσω του θεσμού του Voltaro.
Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός οργανισμός στον τομέα της προώθησης ευφυών συστημάτων μεταφοράς, ο ΕRTICO ITS, παρουσίασε το Voltaro, ως μια καλή πρακτική προς μίμηση στο πρόσφατο συνέδριο του με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων στις αρχές Νοεμβρίου.
Δεν αρκούμαστε όμως μόνο στην ενημέρωση. Δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα δρομολογώντας την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί ο πρώτος δωρεάν σταθμός φόρτισης δύο
ταυτόχρονα ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπροστά από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή του λιμανιού και τώρα
προχωρούμε στην τοποθέτηση άλλων επτά, ενός στη βίλα Αλαττίνη και Ωτων υπολοίπων στην πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Και όχι μόνο. Αρκετοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, αξιοποιούν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που τους παρέχουμε και ήδη προχωρούν στην προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την κάλυψη των δικών τους αναγκών.
Δίνουμε μια πολυμέτωπη μάχη και στους τομείς που η Περιφέρεια έχει τις απαιτούμενες αρμοδιότητες, αξιοποιούμε και εξαντλούμε – θα έλεγα -, όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να δώσουμε καταρχήν, σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, λύσεις που δεν είχαν δοθεί επί χρόνια, λύσεις που να είναι ριζικές και ουσιαστικές και επιδιώκουμε πάντα οι επιλογές που κάνουμε και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε να δημιουργούν προϋποθέσεις και προοπτικές ανάπτυξης».

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ( ΥΓΕΙΑΣ) ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΑΣ