“VIMA THESS” NEWS : Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” – “Int’ Marathon Alexander the Great”

«Μαραθώνιος της Ιστορίας»

 «Νυχτερινός»: 10.000 δρομείς

στη διπλή γιορτή της Θεσσαλονίκης!

Δέκα χιλιάδες χαμόγελα, όσοι και οι δρομείς συμετείχαν  στις δύο μεγάλες διοργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, φώτισαν  αυτή την Κυριακή (21/11) τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Μακεδονία. Ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin και ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ θα δημιουργήσουν μία ανεπανάληπτη διπλή γιορτή, που θα χαρίσει σε ανθρώπους όλων των ηλικιών αισιοδοξία, ευεξία, αλλά και την πεποίθηση ότι τρέχοντας, περπατώντας και διασκεδάζοντας θα αφήσουμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα οριστικά πίσω μας!
Παρότι μάλιστα η πανδημία δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες, ο παγκόσμιος χαρακτήρας των δύο διοργανώσεων αποτυπώνεται μέσα από την παρουσία δρομέων από πέντε ηπείρους και 53 χώρες, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Μπουτάν, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Χονγκ Κονγκ.
Η πλήρης λίστα των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στη διπλή δρομική γιορτή της Βόρειας Ελλάδας έχει ως εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μεξικό, Μπουτάν, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα.
Το Σάββατο (20/11) θα πραγματοποιηθεί η Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας, η οποία θα διεξαχθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και θα έχει ισχυρό συμβολισμό όπως πάντοτε, έστω και χωρίς εορταστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Η Αλεξάνδρειος Φλόγα, αφού διέλθει από τους δεκατέσσερις ενδιάμεσους σταθμούς, θα αφιχθεί στις 17:00 στην παραλία στην Πλατεία Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα παραμείνει αναμμένη μέχρι και τον τερματισμό του τελευταίου συμμετέχοντα δρομέα.
Η μεγάλη γιορτή θα κορυφωθεί την Κυριακή (21/11), με τους δρομείς να απολαμβάνουν μοναδικές διαδρομές στην «καρδιά» της πόλης, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ:
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 08:00, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 09:00, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων), και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 12:00, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 18:30, αφετηρία: Λεωφ. Νίκης, στο ύψος της Πλ. Ελευθερίας), τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 17:30, αφετηρία: Λεωφ. Νίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου), και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 20:15, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).
Όλοι οι δρόμοι του αγωνιστικού προγράμματος των δύο διοργανώσεων θα έχουν ως κοινό σημείο τερματισμού το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Ο Δρόμος 10.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» και ο Δρόμος 5.000μ. του «Νυχτερινού» θα είναι φέτος αφιερωμένοι στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου και έλαβαν το όνομα της αδικοχαμένης αθλήτριας, που υπήρξε η πρώτη νικήτρια στους συγκεκριμένους δρόμους, το 2006 στον 1ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και το 2012 στον 1ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο.
Εκτός από μαζική συμμετοχή, οι φετινές διοργανώσεις θα χαρακτηριστούν και από την παρουσία πολλών σημαντικών ονομάτων των μεγάλων αποστάσεων:
Μοναδικής σπουδαιότητας θα είναι η διπλή προσπάθεια της Σόνιας Τσεκίνι, που παρότι προέρχεται από σοβαρό πρόβλημα υγείας και δίνει τη δική της μάχη και δεν το βάζει κάτω: Το πρωί θα βρεθεί στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου στην Πέλλα και εφόσον οι δυνάμεις της το επιτρέψουν θα τρέξει και το απόγευμα στον Ημιμαραθώνιο δρόμο του «Νυχτερινού», μόλις μία εβδομάδα μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο της Αθήνας.
Επιπλέον, στον Μαραθώνιο δρόμο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, καταξιωμένοι αθλητές όπως ο Ιάσων Ιωαννίδης και ο Γιάννης Κρέκας, ενώ η Πολωνή Μάρτα Μιασκέβιτς, η Τσέχα Μπάρμπορα Νοβάκοβα και οι Ελληνίδες Ειρήνη Πευκιανάκη, Ανδριανή Βασιλάτου, Μαριάννα Τρούλη και Ειρήνη Καρπαθίου, Αναστασία Μαρινάκου, Ειρήνη Μιχαλά, αναμένεται να δώσουν γρήγορο ρυθμό και μεγάλα ρεκόρ στα 5.000μ. και στα 10.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» αντίστοιχα. Ξεχωριστή και η συμμετοχή του πρώην κωπηλάτη και νυν πρωταθλητή των υπεραποστάσεων Γιάννη Κουρκουρίκη.
Εξίσου υψηλό επίπεδο θα υπάρχει και στον «Νυχτερινό», όπου στον Ημιμαραθώνιο αναμένεται μεγάλο ρεκόρ από τον Βέλγο Γιούσεφ Μπουισάν και τον Κώστα Σταμούλη καθώς και από τις Ισμήνη Παναγιωτοπούλου, Ζωή Μπέτα και Μοσχούλα Μανούσου, με πιθανή επίσης την συμμετοχή της Τσεκίνι. Αναστασία Μαρινάκου και Χρήστος Παπούλιας είναι οι παρουσίες που ξεχωρίζουν στα 5.000μ., ενώ και οι Κατερίνα Κούτλη, Ορφέας Γιαννάτης και Γιώργος Κίρτσης αναμένεται να προσφέρουν θέαμα και ρεκόρ.
Για άλλη μια χρονιά, μάλιστα, θα αναδειχθούν ξεχωριστές τριάδες νικητών για κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), ανά φύλο, σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Όλοι οι νικητές θα τιμηθούν στην ετήσια γιορτή της «Ημέρας του Μαραθωνίου» στις αρχές του ερχόμενου έτους.
Ξεχωριστό μήνυμα θα στείλουν, μέσα από την προσπάθεια τους, δρομείς που θα αγωνιστούν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, στηρίζοντας με την συμμετοχή τους τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων.
Ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, θα συμμετάσχει στον Δρόμο των 5.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας».
Παράλληλα, με τα δικά τους running team θα τρέξουν αρκετοί από τους συνολικά 77 υποστηριζόμενους φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων. Επιπλέον, χορηγοί της διοργάνωσης θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.
Ιδιαίτερο χρώμα θα προσδώσει στις διοργανώσεις και η συμμετοχή 40 Αμερικανών φοιτητών του ACT – American College of Thessaloniki.
Διαβάστε Περισσότερα 👉 bit.ly/15atgm-20112021
Ο Διεθνής Μαραθώνιος “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, καλύπτει τη διαδρομή από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έως την Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη της. Ο Μαραθώνιος που φέρει ως σύμβολο, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον Μ. Αλέξανδρο, δεν είναι απλά ένα μεγάλο και διεθνές αθλητικό γεγονός, αλλά μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή γεμάτη Ελλάδα, από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στο σήμερα.