VIMA Thess – NEWS : Ανακατασκευή του δρόμου … Ευζώνων – Χαλάστρας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σίγουρα μία από τις πιό ευχάριστες ειδήσεις των ημερών, κόντρα στο γενικότερο «βαρύ» και απαισιόδοξο κλίμα εξ αιτίας της δραματικής αύξησης κρουσμάτων στην κοινότητα από τον νέο κορωνοϊό και στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς (169 κρούσματα η τελευταία ένδειξη), είναι αυτή που σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την «περίφημη» ανακατασκευή οδικού τμήματος Ευζώνων-Χαλάστρας της εθνικής οδού Ευζώνων – Αθηνών.

Και τούτο, διότι έγινε πρόσφατα γνωστή η απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, στην κυριότητα του οποίου ανήκει η ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου «Εγνατία Οδός», μέρος της οποίας είναι και ο εν λόγω κάθετος άξονας, να προχωρήσει στην διαδικασία γιά την παραχώρηση της χρήσης της σε ιδιώτες δεχόμενη σχετικές προσφορές έως τις 11 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ στο υψηλότερο επίπεδο, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στους προβλεπόμενους χρόνους και δεν θα «βαλτώσει», όπως συνέβη στο παρελθόν, καθώς υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες – κολοσσούς στον τομέα τους.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες γιά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης έως τα μέσα του Δεκεμβρίου, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων, όπως επίσης ότι την επομένη ξεκινά η κατασκευή του πολυπόθητου γιά την τοπική κοινωνία και την χώρα εν γένει έργου.

Άλλωστε η σύμβαση θα προβλέπει, σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την εκτέλεση του έργου αναβάθμισης με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου στο επίμαχο «φονικό» τμήμα, το «φονικότερο» σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων Αξιού, Χαλάστρας και Πολυκάστρου μέσα σε διάστημα το αργότερο πέντε ετών, με ορατό βεβαίως και εδώ τον κίνδυνο σχετικών παρατάσεων.

Με την εκτέλεση του έργου σχετίζεται εμμέσως και το ζήτημα της λειτουργίας των πλευρικών διοδίων στον κόμβο του Πολυκάστρου, των οποίων η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, προκαλώντας μάλιστα σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και τις διαδοχικές δημοτικές αρχές του δήμου Παιονίας γιά το ενδεχόμενο να τεθούν αυτά σε λειτουργία πριν την κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζεται, ότι επ΄αυτού έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη ζητώντας σχετική ανακοπή η υπό τον Κωνσταντίνο Σιωνίδη δημοτική αρχή, με την καθορισμένη εκδίκαση της υπόθεσης μέσα στον Νοέμβριο να αναβάλλεται γιά δεύτερη φορά, λόγω της πανδημίας, γιά την προσεχή Ανοιξη (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ορισθεί).

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης γιά την δημοπράτηση του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού και η, εν τέλει, συμπερίληψη σε αυτήν της ανακατασκευής του τμήματος Ευζώνων – Χαλάστρας, συνολικού μήκους 44 χιλιομέτρων, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Μία εξέλιξη για την οποία έχουν καταβληθεί προσπάθειες από μέρους όλων των δημοτικών αρχών του δήμου Παιονίας. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση-δήλωση.

Ενέργειες που είχαν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση από πλευράς της προηγουμένης κυβερνήσεως να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης στα μέσα του Μαϊου του 2018, που έδιδε στο Ελληνικό Δημόσιο την δυνατότητα να κατασκευάσει το εν λόγω έργο, ακόμη και αν παρεχωρείτο δηλαδή η χρήση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, αλλά και στην αναζήτηση του ενδεχομένου να εκτελεσθεί η αναβάθμιση του επίμαχου τμήματος ενωρίτερα με κατασκευή μικρότερου βεληνεκούς με διαχωριστικό στηθαίο.

Και τούτο, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολύνεκρες μετωπικές συγκρούσεις, που, δυστυχώς, έχουν στοιχειώσει την οδική είσοδο της χώρας μας από την Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη και έχουν καταστήσει το 22ο χιλιόμετρο της οδού Ευζώνων – Χαλάστρας το «φονικότερο» σε όλη την χώρα.

 

http://maxitis.gr