Επέτειος 46 χρόνων από τον
μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης…
20 Ιουνίου του 1978 και ώρα 23.03, ένας δυνατός σεισμός συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη. Είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στο χωριό Στίβος, ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.
Η πόλη σείστηκε συθέμελα, οι επικοινωνίες διακόπηκαν, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρο΄μους έντρομος, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος, τίποτα δεν λειτουργούσε.
Ο καταστροφικός απολογισμός ήταν 49 νεκροί, 220 ήταν οι τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν ή που πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα. Τα περισσότερα θύματα προκάλεσε η κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Από τον έλεγχο πολύ αργότερα, «κόκκινες» οικοδομές χαρακτηρίστηκαν οι 3.170 (4,5%), κίτρινες οι 13.918 (21,0%) και χωρίς πρόβλημα οι 49.071 (74,5%). Οι βλάβες στα μνημεία ήταν φυσικά ανυπολόγιστες…
Σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλειο Παπαζάχο, «ο ισχυρός σεισμός της 20ης Ιουνίου 1978 στη Μυγδονία λεκάνη είχε δυσμενείς επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου φόνευσε 49 ανθρώπους και κατέστρεψε ή έβλαψε σοβαρά το ένα τέταρτο των οικοδομών της πόλης. Όμως, η γένεση του καταστρεπτικού αυτού σεισμού είχε και θετικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία του δικτύου σεισμογράφων του ΑΠΘ, η γένεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ως πρώτο εθνικό κέντρο διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα σεισμών και η ανάπτυξη της έρευνας πάνω σε θέματα όπως τη σεισμική επικινδυνότητα και την πρόγνωση των σεισμών στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ»
Στην ιστοσελίδα του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του αείμνηστου καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Σολδάτου, όπου καταγράφονται οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της 20/6/78, στο νομό Θεσσαλονίκης. Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλο Σολδάτο.





