Lifestyle ΜΟΥΣΙΚΗ Tα τραγούδια έχουν ιστορία : Deep Purple – Child in time – Η πολεμική κραυγή του Gillan (vid)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Το «Child in time» είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του πολέμου. O Ian Gillan το απογείωσε με τη φωνή του, ωστόσο η «πατρότητά του» δεν ανήκει αποκλειστικά στους Deep Purple.  Διαβάστε γιατί.
Tα τραγούδια έχουν ιστορία: Deep Purple - Child in time: Η πολεμική κραυγή του Gillan (vid)
Το τραγούδι «Child in time» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ του 1970 με τίτλο, «Deep Purple in Rock». Πρόκειται για τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του πολέμου (την εποχή που γράφτηκε ήταν στο φόρτε του ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ).
Οι στίχοι ανήκουν στον τραγουδιστή Ian Gillan που δίνει ένα ρεσιτάλ στα φωνητικά ενώ η επιτυχία του τραγουδιού βασίστηκε ακόμη στο παίξιμο του Jon Lord στα πλήκτρα και του Ritchie Blackmore στην κιθάρα.
Τη μήτρα ωστόσο του τραγουδιού αποτέλεσε το τραγούδι ενός αμερικάνικου ψυχεδελικού βραχύβιου συγκροτήματος, με το όνομα It’s A Beautiful Day. Αυτό είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν το τραγούδι με τίτλο «Bombay Calling».
Ο Ian Gillan δεν το έκρυψε άλλωστε και σε συνέντευξή του το 2002 είπε: «Υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτό το τραγούδι – η μουσική πλευρά και η λυρική πλευρά. Από τη μουσική πλευρά, υπήρχε το τραγούδι “Bombay Calling” από μια μπάντα που ονομάζεται It’s A Beautiful Day. Ακουγόταν φρέσκο και πρωτότυπο, όταν ο Jon το έπαιζε μια μέρα στα πλήκτρα. Ήταν καλό, και σκεφτήκαμε ότι, αν το αλλάξαμε λίγο, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα νέο. Τότε, εγώ δεν είχα ακούσει το πρωτότυπο “Bombay Calling”. Έτσι δημιουργήσαμε αυτό το τραγούδι χρησιμοποιώντας ως θέμα τον Ψυχρό Πόλεμο. Το τραγούδι βασικά αντανακλούσε τη διάθεση της στιγμής και γι ‘αυτό έγινε τόσο δημοφιλές».

Το εξώφυλλο του άλμπουμ «Deep Purple in Rock»

Το περιστατικό αυτό συνέβη το 1969 όταν οι Purple έκαναν πρόβες στο Δυτικό Λονδίνο. «Τα λόγια ήρθαν εύκολα γιατί όλοι γνωρίζαμε την πυρηνική απειλή που αιωρείτο πάνω από τα κεφάλια μας» είπε ο Gillan.
To τραγούδι αυτό αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Κι ανάμεσα τους ο Lars Ulrich των Metallica που αποκάλυψε ότι όταν ήταν 9 ετών, ο πατέρας του τον πήρε σε μια συναυλία των Deep Purple και αυτό άλλαξε τη ζωή του. «Το έχω ακούσει 92.000 φορές, και δεν ακούγεται ποτέ λιγότερο από υπέροχο» δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone.
Για τους φανατικούς της μπάντας οφείλουμε να αναφέρουμε μια λεπτομέρεια. Το Child in time ήταν ένα από τα τελευταία τραγούδια που ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore χρησιμοποίησε τη Gibson ES-335 πριν στραφεί στη Fender Stratocasters.
To Child in time αποτέλεσε βασικό μέρος στις συναυλίες των Deep Purple την περίοδο 1970–73 και αργότερα το 1985–88. Όμως το συγκρότημα το έπαιζε σπάνια μετά το 1995 και ο κυριότερος λόγος ήταν ότι η φωνή του Gillan δεν ήταν πια αυτή που θα το απογείωνε.
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων στο ντοκιμαντέρ One Day in September που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1999, κι αναφέρεται στη σφαγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972.

Ιnfo: Child in time. Kυκλοφόρησε το 1970. Στίχοι: Ιan Gillan, μουσική: Deep Purple

Child in Time

Sweet child in time, you’ll see the line
Line that’s drawn between the good and the bad
See the blind man shooting at the world
Bullets flying, ooh taking toll
If you’ve been bad – Oh Lord I bet you have
And you’ve not been hit oh by flying lead
You’d better close your eyes, aahaouho bow your head
Wait for the ricochet

Ooo-ooo-ooo-ooo..
Ooo-ooo-ooo-ooo..
Aaa-aaa-aaa..
Oh, I wanna hear you sing..
Aaa-aaa-aaa..
Oaoh..
AAA-AAA-AAA!!
AAA-AAA-AAA!!

Sweet child in time, you’ll see the line
Line that’s drawn between the good and the bad
See the blind man shooting at the world
Bullets flying, mm taking toll
If you’ve been bad – Lord I bet you have
And you’ve not been hit oh by flying lead
You’d better close your eyes, aahaao bow your head
Wait for the ricochet

Ooo-ooo-ooo-ooo..
Ooo-ooo-ooo-ooo..
Aaa-aaa-aaa..
Oh, I gotta hear you sing..
Aaa-aaa-aaa..
Oaoh..
AAA-AAA-AAA!!
Oh..
AAA-AAA-AAA!!

Oh..god oh no..oh god no..oh..ah..no ah..AAh..oh..AAWAAH!!..oh

error: Content is protected !!