Το μοσχαρίσιο κρέας στη χώρα μας ήταν πάντα μια δύσκολη πίστα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν και οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν για διατροφικούς και οικονομικούς λόγους στο συγκεκριμένο είδος, αφήνοντας κατά μέρος το λιπαρό χοιρινό και το αδιάφορο κοτόπουλο, η αγορά πέρασε το πρώτο σοκ.Το διαθέσιμο κρέας μόσχου ήταν λίγο για να καλύψει τις ανάγκες και έτσι άρχισαν οι αθρόες εισαγωγές από τη Γαλλία. Βέβαια, τα «αθώα» εκείνα χρόνια ουδείς μπορούσε να καταλάβει τι κρέας αγόραζε και η λογική του γαλλικού κρέατος που βαπτιζόταν ελληνικό συνεχιζόταν.
Φτάνοντας στη σημερινή εποχή, που το σύγχρονο marketing επιτάσσει wagyu εξαιρετικής μαρμάρωσης και κοπές που είναι εφάμιλλες με την ενημερωμένη διεθνή γαστρονομία, το πρόβλημα παραμένει. Το ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας είναι είτε ελάχιστο, είτε προέρχεται από ζώα που μεγάλωσαν στη Γαλλία και εισήχθησαν στην Ελλάδα για το τελικό στάδιο εκτροφής και τη σφαγή.
Για τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και καταξιωμένο αγελαδοτρόφο Γιώργο Κεφαλά, το έλλειμμα ελληνικής εκτροφής μοσχαρίσιου κρέατος στην εγχώρια αγορά, «είναι πεδίο δόξης λαμπρό».
Η ευκαιρία για ένα από τα πιο ανήσυχα πνεύματα της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν χάθηκε και έτσι, η ομάδα παραγωγών του Αγροκτήματος Λαγκαδά που ο κ. Κεφαλάς αποτελεί αναπόσπαστο στέλεχος συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, ώστε σε λίγα χρόνια να έχουμε στο πιάτο μας ποιοτικό ελληνικό κρέας.
Το Beef on Dairy
Το Αγρόκτημα Λαγκαδά που έχει δώσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήριά του στη γαλακτοπαραγωγή, με 8.500 τόνους αγελαδινού γάλακτος να παράγονται το 2024, στρέφεται και στην κρεατοπαραγωγή, μέσω του παγκόσμιου πειράματος Beef on Dairy.
Με μια επένδυση που έφτασε το 1 εκατ.ευρώ για σταβλικές εγκαταστάσεις στο Κολχικό Λαγκαδά μέσω χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα Leader και μελλοντικές επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ για περαιτέρω υποδομές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στη διασταύρωση του θηλυκού ζώου γαλακτοπαραγωγής Holstein με πέντε κρεοπαραγωγικές φυλές ταύρων ώστε να διαπιστωθεί ποια βγάζει το καλύτερο κρέας από οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, μετατρεψιμότητα και διάπλαση
Οι φυλές αυτές είναι οι Charolais, INRA-95, Parthenais και Blonde d’ Aquitaine.
Ο μάρτυρας είναι η μπλε φυλή Βελγίου, δηλαδή όπως λέει στη Voria.gr ο κ. Κεφαλάς, «αυτή θα είναι η δεδομένη περίπτωση που θα συγκριθεί με τις υπόλοιπες».

Το πρόγραμμα Beef on Dairy γίνεται σε συνεργασία με δύο μεγάλες γαλλικές κοινοπραξίες. Την Evolution – Cynetics που έχει λάβει το γενετικό κομμάτι του προγράμματος και τον αγροδιατροφικό κολοσσό Terrena με ετήσιο τζίρο 12,5 δισ. ευρώ και 12.000 εργαζόμενους.
Η αρχή ουσιαστικά έγινε στις 12 Μαΐου, όταν γενετιστές από 80 χώρες επισκέφθηκαν το Αγρόκτημα Λαγκαδά. Η συγκεκριμένη ομάδα θα παρακολουθεί την εξέλιξη από τη σύλληψη του εμβρύου, την εγκυμοσύνη, την πάχυνση και τη διάθεση του τελικού προϊόντος στην αγορά.
Τα πρώτα ζώα μπήκαν στη μονάδα στις 10 Ιουλίου και το προσεχές διάστημα θα φτάσουν τα 370.
Ο στόχος
Η κρεατοπαραγωγή στην Ελλάδα βασίζεται στην εισαγωγή μοσχαριών μεγαλωμένων στο εξωτερικό κάτι που σημαίνει ότι μέρος της υπεραξίας χάνεται γιατί το κερδίζει αυτός που εξάγει τα ζώα.
Η γέννηση του μοσχαριού στην Ελλάδα είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ωστόσο σύμφωνα με τον Γιώργο Κεφαλά «αυτό είναι ο δύσκολος δρόμος, γιατί είναι διαφορετικό να γεννιέται και να μεγαλώνει το μοσχάρι εδώ, τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα»
Όπως τονίζει στη Voria.gr ο κ. Κεφαλάς, «για να υπάρχει ελληνικό κρέας στα καλά εστιατόρια της χώρας χρειάζεται επαναληψιμότητα κάθε εβδομάδα αφού μιλάμε για ένα νωπό προϊόν. Το συγκεκριμένο εγχείρημα εξασφαλίζει επάρκεια καλού ελληνικού μοσχαρίσιου κρέατος όλον τον χρόνο».
Τα πρώτα στοιχεία από τις πειραματικές σφαγές που έγιναν είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο το μέλλον θα δείξει εάν τα δεδομένα αυτά θα παραμείνουν σταθερά.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 14 σφαγές σε αρσενικά μοσχάρια και άλλες 14 σε μοσχίδες. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα όσον αφορά την απόδοση των ζώων για τον κτηνοτρόφο, αλλά και από την άποψη της ποιότητας που θέλει η αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, στα τέλη του 2025 θα αρχίζει να υπάρχει μια μικρή ποσότητα προϊόντος για την ελληνική αγορά.
«Στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε minimum 250 μοσχάρια στο πρόγραμμα τον χρόνο, δηλαδή 50 ζώα από κάθε φυλή», λέει ο αγελαδοτρόφος.
Η διατροφή που ακολουθούν τα ζώα είναι διαφορετική από αυτά της γαλακτοπαραγωγής, καθώς τρέφονται με ψυχανθή που καλλιεργούνται στην περιοχή από την ίδια επιχείρηση, όπως και κτηνοτροφικό μπιζέλι, σταροσίκαλη και λιβαδίσιο χόρτο.
Όλα αυτά σε εξαιρετικές συνθήκες σταβλισμού κατά τα διεθνή πρότυπα.
Το Αγρόκτημα Λαγκαδά
Η εταιρεία ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΑΓΚΑΔΑ – ΦΑΡΜΑ ΚΕΦΑΛΑ ΔΑΡΓΙΝΑΚΗ ΙΚΕ, ιδρύθηκε το 2017, έχει την έδρα της στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά και δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό την εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και μοσχαριών πάχυνσης για παραγωγή κρέατος.
Ιδρυτές και ιδιοκτήτες είναι τα μέλη δύο εκ των παλαιότερων και πιο έμπειρων οικογενειών στον χώρο της κτηνοτροφίας, της οικογένειας Κεφαλά και της οικογένειας Δαργινάκη.
Κύριο μέλημα των ιδρυτών της εταιρείας αποτελεί διαχρονικά η παραγωγή προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας και η πλήρης αξιοποίηση του κύκλου παραγωγής προσβλέποντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Αξίζει επίσης, να αναφερθεί ότι η ΦΑΡΜΑ ΚΕΦΑΛΑ ΔΑΡΓΙΝΑΚΗ ΙΚΕ συμμετέχει σε πλήθος κοινοτικών προγραμμάτων, με ιδιαίτερο αντίκτυπο σε δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθής διαχείρισης λυμάτων.
