ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 42 χρόνια από το φονικό σεισμό στη Θεσσαλονίκη – Οι ΦΩΤΟ ντοκουμέντο

20 Ιουνίου 1978. Λίγο μετά τις 23.00 η Θεσσαλονίκη “ταράχτηκε” από ισχυρή σεισμική δόνηση, μία από τις μεγαλύτερες που σημειώθηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο στην Ελλάδα. Από τότε πέρασαν 42 χρόνια, αλλά οι μνήμες του φονικού εκείνου σεισμού παραμένουν νωπές σε όσους τον έζησαν.
Ο σεισμός είχε ένταση 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, μεταξύ της λίμνης Κορώνειας και Βόλβης, στο χωριό Στίβος. Ο Εγκέλαδος προκάλεσε πανικό σε όλη την πόλη.
Από τον σεισμό κατέρρευσε πολυκατοικία οκτώ ορόφων στην πλατεία Ιπποδρομίου. Συνολικά 29 άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους. Συνολικά, ο φονικός σεισμός προκάλεσε το θάνατο 49 ατόμων, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο 5% των ακινήτων της πόλης.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η κατάσταση ήταν δραματική. Άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, που είχαν “μπουκώσει” από τη συσσώρευση οχημάτων, καθιστώντας αδύνατη τη μετακίνηση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων.
Το ThessToday.gr σας παρουσιάζει σπάνιες φωτογραφίες από τον καταστρεπτικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου 1978, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον αείμνηστο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Σολδάτο:
σεισμός
Τα ερείπια της μοιραίας πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου (το σημερινό Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης). Οδός Γ. Θεοχάρη 1
Τα ερείπια της μοιραίας πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου (το σημερινό Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης). Οδός Γ. Θεοχάρη 3
Τα ερείπια της μοιραίας πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου (το σημερινό Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης). Οδός Νικηφόρου Φωκά.
Ζημιές στα Παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς). Οδοί Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. 1
Ζημιές στα Παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς). Οδός Μητροπόλεως.
Ζημιές στα Παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς). Οδοί Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. 2
Ζημιές στην περιοχή της ΧΑΝΘ.
Ζημιές στα Παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς). Οδός Εθνικής Αμύνης.
Ζημιές στα Παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς). Οδός Μητροπόλεως.
Ζημιές στα Παλαιά Δικαστήρια.
Σεισμόπληκτοι στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. 3
Σεισμόπληκτοι στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. 2