Εκπαίδευση : Σήμερα Δευτέρα 12/4/2021 το πρώτο κουδούνι στα Λύκεια της χώρας … !

Επιστρέφουν από σήμερα Δευτέρα 12/4/2021 στα σχολεία όλης της χώρας οι μαθητές και οι καθηγητές Λυκείων έπειτα από μήνες τηλεκπαίδευσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την περασμένη εβδομάδα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και λοιπό προσωπικό των Λυκείων της χώρας προμηθεύτηκαν δωρεάν τα self test, το νέο όπλο των αρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι με ασφάλεια τα σχολεία.
Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα αποτελέσματα, όπως τα δημοσιεύει το υπουργείο Παιδείας, 0,27% των μαθητών και των εκπαιδευτικών που πραγματοποίησαν το self test διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 236 μαθητές Λυκείων και 172 εκπαιδευτικούς και άτομα βοηθητικού προσωπικού. Έτσι, 408 είναι οι δυνητικά νοσούντες, οι οποίοι θα υποβληθούν σε μοριακό τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί η μόλυνση.
Μέτρα ασφαλείας στα Λύκεια της χώρας
Πέραν των self test, η επιτροπή για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τους κατά τόπους Δήμους έχουν λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου η επιστροφή στα Λύκεια της χώρας να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Από την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε απολύμανση στα Λύκεια που θα ανοίξουν τις πύλες τους το πρωί της Δευτέρας. Αντίστοιχες ενέργειες πραγματοποίησαν οι Δήμοι όλης της χώρας.
Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, αναφορικά με τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, προβλέπονται τα εξής:
η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
χρήση αντισηπτικών,
σχολαστικοί καθαρισμοί,
τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
Πότε πρέπει να γίνονται τα self test
Αναλυτικότερα, σε ό, τι αφορά στην διεξαγωγή των self test, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιούν δύο την εβδομάδα, ένα την Κυριακή και ένα την Τετάρτη, καθώς συνιστάται η πραγματοποίησή τους να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των λυκείων, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων Ειδικής Αγωγής.
Πώς προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι τα tests
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας. Εκ μέρους των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών, το τεστ θα παραλαμβάνουν οι κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του ανηλίκου και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων.
Επισημαίνεται, ότι οι ανήλικοι μαθητές, ηλικίας 13 ετών και άνω, θα πρέπει να κάνουν το test υπό την επίβλεψη των κηδεμόνων τους. Οι ανήλικοι μαθητές, κάτω των 13 ετών και οι μαθητές της Ειδικής Αγωγής, θα πρέπει να κάνουν το test με τη βοήθεια του κηδεμόνα τους.
Ιδιαίτερα για τους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε λύκεια της Γενικής, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του μαθητή.
Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό λυκείων όλης της χώρας, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.
Εάν το test είναι αρνητικό
Στην περίπτωση που το self test βγει αρνητικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο.
Οι μαθητές θα επιδεικνύουν -και δεν θα παραδίδουν- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.
Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση επίσης μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.
Εάν το test είναι θετικό
Στην περίπτωση που το test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.
Ώσπου να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πού υποβάλλονται τα αποτελέσματα
Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πρέπει να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προχωρούν στην «αυθεντικοποίηση χρήστη», προκειμένου να υποβάλλουν τα αποτελέσματα του test.
Οι κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID19» και να ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
Οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και να ακολουθούν τη σχετική διαδικασία. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 ή της δήλωσης του αποτελέσματος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.

Πηγή: iefimerida.gr