Δ. ΔΕΛΤΑ – Γιάννης Ιωαννίδης: Μέχρι τέλους για να αποτραπεί η εγκατάσταση της μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων

Με την ομόφωνη στήριξη όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και η Διοίκηση του Δήμου Δέλτα προσφεύγουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας να αποτραπεί η εγκατάσταση της Μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ της Σίνδου.
Ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε το σώμα των δημοτικών συμβούλων, για την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής να δώσει το «πράσινο» φως στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο Ο.Τ. 52. Ο κ Ιωαννίδης μίλησε για προκλητική απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής που «έρχεται σε ευθεία αντίθεση των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας που από κοινού έχουν ήδη διατρανώσει την αντίθεση τους στην υλοποίηση αυτού του έργου».
«Σας καλώ να συνεχίσουμε τον δρόμο των αντιδράσεων εξαντλώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος για να αποτρέψουμε την δημιουργία αυτής της μονάδας και να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής» είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης κερδίζοντας την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Έγκριση χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ανακοίνωσε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η Διοίκηση του Δήμου Δέλτα εξασφάλισε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την έγκριση της χρηματοδότησης δύο μελετών που αφορούν στην ανάπλαση των κοινοτήτων Διαβατών και Σίνδου συνολικού προϋπολογισμού 838.744,47 ευρώ. (360.600,13 ευρώ για την μελέτη ωρίμανσης «Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Κοινότητα Διαβατών Δήμου Δέλτα» και 478.144,34 ευρώ για τη μελέτη ωρίμανσης «Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Κοινότητα Σίνδου Δήμου Δέλτα». Παράλληλα εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου για την βελτίωση υποδομών ύδρευσης σε Σινδο και Ανατολικό προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ.
Όπως τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών που παρά τις δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού επιτεύχθηκε η ένταξη τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση τους. Μαζί με μια σειρά αλλά έργα που έχουν κατατεθεί προς έγκριση σε χρηματοδοτικά προγράμματα αναβαθμίζουμε το Δήμο μας και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών» .
Το έργο της ΔΕΥΑΔΔ, προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 8.940 τεμαχίων Τοπικών Σταθμών ελέγχου Κατανάλωσης (ΤΣΕΚ), στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΔΔ στη Σίνδο και το Ανατολικό, καθώς και την τοποθέτηση λογισμικού ευφυούς διαχείρισης δεδομένων, για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση του δικτύου μέσω εκτέλεσης πραγματικών δοκιμών και μετρήσεων μιας σειράς βελτιώσεων και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού επικοινωνιών, για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης σε Σίνδο και Ανατολικό.
«Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δίνει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για να καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για να διαχειριστούμε καλύτερα και πιο ορθολογικά τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο, το νερό» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Σπύρος Σταματάκης
Όπως διευκρίνισε ο κ Σταματάκης μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα νέο έργο ύψους 7,5 εκ. ευρώ που θα αφορά στην αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης στη Δ.Ε. Εχεδώρου.
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2023 με την ενσωμάτωση του έργου για τη συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών στο οδικό δίκτυο του Δήμου, προϋπολογισμού 37.200,00 Ευρώ.
Παράλληλα εγκρίθηκε η προσαρμογή τριών μελετών ως προς τον συντελεστή κανονισμού προ εκτιμώμενων αμοιβών μελετών που αλλάζει κάθε Μάρτιο ( ΤΚ ) που αφορούν στη μελέτη για την ανέγερση του νέου ΕΠΑΛ Χαλάστρας στη μελέτη ενεργειακής επιθεώρησης και ενεργειακή μελέτη σχολικών και δημοτικών κτιρίων Δήμου Δέλτα (Πρ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ) και στην εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας σχολικών μονάδων Δήμου Δέλτα (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)
Διεκδίκηση έκτασης 24 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ
Στο ίδιο δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διεκδίκηση της Διοίκησης του Δήμου Δέλτα από την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση χρήσης έκτασης 24 στρεμμάτων εντός της παλιάς Κοίτης Αξιού, στα όρια του οικισμού Ανατολικού.
Ο Δήμος Δέλτα διεκδικεί τη μίσθωση της έκτασης γνωστή ως «Ακαδημία Αξιού Ανατολικού» που αποτελεί ένα χώρο αναψυχής και πρασίνου που τον επισκέπτονται σχολεία, νέοι και οικογένειες απ΄ όλη την περιοχή. Οι εγκαταστάσεις αναψυχής και υπαίθριας άθλησης, δηλαδή οι παιδικές χαρές και οι αθλητικοί χώροι, χρήζουν αναβάθμισης και συντήρησης και για το λόγο αυτό η εκμίσθωση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Η «Ακαδημία Αξιού Ανατολικού», αποτελεί χώρο μεγάλης σημασίας για την περιοχή καθώς διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες από συλλόγους και ομάδες της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Δέλτα μάλιστα πρότεινε η μίσθωση που θα διεκδικηθεί να είναι μακροχρόνια με δυνατότητα παράτασης ….
Ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμο Αγίου Δημητρίου
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στη Δήμαρχο Αγ. Δημητρίου Αττικής Μαρίας Ανδρούτσου και των 27 μελών του Δ.Σ. που ψήφισαν να μην ασκηθεί από το Δήμο έφεση κατά των αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες αναγνωρίσθηκε η μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένο σε αορίστου χρόνου.
Στο ίδιο ψήφισμα το ΔΣ του δήμου Δέλτα ζητά να σταματήσει οιαδήποτε ενέργεια για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος, και μάλιστα λόγω δόλου, αφού προφανώς ενήργησαν με μοναδικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και το δημόσιο συμφέρον και να καταργηθεί η διάταξη (άρθρο 37 του Ν. 4915/2022) η οποία φαλκιδεύει την Αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα και με τις επιταγές του Συντάγματος.
«Το δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για πολλούς μήνες και το Δ.Σ του Δήμου Αγίου Δημήτριου αποφάσισε να μην υποβάλει έφεσης κατά της απόφασης στηρίζοντας την μονιμοποίηση των υπαλλήλων και τώρα η συνάδερφος Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου έρχεται αντιμέτωπη με ποινικά δικαστήρια. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2018 με την 3Κ με τους δήμους να μην έχουν πλέον προσωπικό για να λειτουργήσουν. Οι δικαστικές αποφάσεις υπερ των μονιμοποιήσεων είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουμε» τόνισε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης .