ΑΞΙΟΣ : Προστασία του ποταμού Αξιού από πλημμύρες και καταπατήσεις – Δηλώσεις Κ. Γιουτίκα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ !

Προσπάθειες για την προστασία της κοίτης του ποταμού Αξιού από πλημμύρες, αλλά και από καταπατήσεις, καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η οποία άρχισε να διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συνολικού διαχειριστικού σχεδίου φερτών υλικών για τον Αξιό.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα πρακτικό της διακήρυξης της μελέτης για την αποκατάσταση των εκβολών του Αξιού ποταμού, στο τμήμα του από τη Χαλκηδόνα μέχρι τις εκβολές του. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει μελέτη αποκατάστασης από τη Χαλκηδόνα μέχρι τα σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που υπάρχει στον Αξιό ποταμό είναι ότι έχει μπαζωθεί η κοίτη και δεν μπορεί να παροχετεύσει τους όγκους των υδάτων λόγω των φερτών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο των εκβολών. Η μελέτη που θα γίνει αναμένεται να προβλέπει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν οι καθαρισμοί, ώστε να θωρακιστεί παράλληλα η περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών. Επιπλέον, θα περιγράφει τον τρόπο οριοθέτησης του ποταμού με συντεταγμένες, προκειμένου να προστατεύεται από πιθανές καταπατήσεις.
Μεγάλη σημασία έχει, άλλωστε, το γεγονός ότι από τις δύο αυτές μελέτες θα προκύψουν και τα διαχειριστικά σχέδια φερτών υλικών για όλο το μήκος του ποταμού Αξιού με επικαιροποιημένα στοιχεία τοπογραφικής αποτύπωσης. Το όφελος από τη δημιουργία των σχεδίων θα είναι η πρόληψη της συγκέντρωσης υλικών στις εκβολές αλλά και ο ακριβής προσδιορισμός των σημείων από τα οποία μπορούν να γίνονται αμμοληψίες, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα διάβρωσης σε αναχώματα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος επισήμανε ότι “η αντιπλημμυρική θωράκιση του Αξιού ποταμού είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της προσοχής της Περιφέρειας ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια”.
“Είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους, παρακολουθούμε στενά όλα τα ζητήματα και έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτουμε πλέον σε εφαρμογή. Το πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή, ώστε να αποτυπώσουμε πλήρως και επαρκώς την υπάρχουσα κατάσταση. Το επόμενο στάδιο, για το οποίο επίσης έχουμε προετοιμαστεί, είναι η εξασφάλιση της αδειοδότησης και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, για τον καθαρισμό του ποταμού από φερτά υλικά, την εκβάθυνσή του και την ενίσχυση των αναχωμάτων όπου είναι αναγκαίο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας. Έκανε, τέλος, λόγο για ένα “μείζονος σημασίας εγχείρημα, που αφορά στο σύνολο της εύφορης πεδιάδας της Μακεδονίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων τις οποίες διατρέχει ο Αξιός”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Σχετική εικόνα