Ωραιόκαστρο : Καλημέρα κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ !

«Casus belli για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλη την κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης» συνιστά για τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη η αλλαγή της στάσης της νέας διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και του προέδρου της Νίκου Ταχιάου, που παραπέμπουν στις… καλένδες την επέκταση της γραμμής προς τις δυτικές συνοικίες, ενώ την ίδια στιγμή ο Σίμος Δανιηλίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Οργάνου σχετικά με τη μεσημβρινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ για το μετρό παρόντος του προέδρου της εταιρίας Νίκου Ταχιάου, τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο τελευταίος είναι έωλα και αναληθή. «Ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Νίκος Ταχιάος, παρουσιάζοντας κάποια επιχειρήματα και καταγγέλλοντας τους προηγούμενους, ορθά κοφτά είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν μελέτες και ότι δεν υπάρχει στον ορατό ορίζοντα η γραμμή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα επιχειρήματά του, όμως, και οι ισχυρισμοί του δεν πείθουν κανέναν γιατί η πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά στοιχείων είναι πολύ διαφορετική και τον διαψεύδουν πλήρως», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σίμος Δανιηλίδης στη συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ:

Έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες οι γεωτρήσεις στην περιοχή «Ρουμανικά» της Νεάπολης, όπου το εγκατεστημένο γεωτρύπανο εκτελεί τις πρόδρομες γεωλογικές και εδαφοτεχνικές εργασίες, όπως παρόμοιες γεωτρήσεις έχουν γίνει και σε άλλα σημεία της δυτικής Θεσσαλονίκης για τους σταθμούς, ενώ στο σημείο έχει εγκατασταθεί ενημερωτική πινακίδα για το έργο με εμφανή την αναφορά της χρηματοδότησης από το «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»,

Ακόμη και αύριο να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί το έργο το 2020, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ολοκληρωθούν το ’23 ή το ’24, χρήματα θα χρειαστούν το μετά 2025. Τα κονδύλια θα απαιτηθούν μόνο για την εκπόνηση των μελετών. Άρα το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν κονδύλια και ότι δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, είναι ψεύτικο και έωλο, Οι δαπάνες γι’ αυτές τις μελέτες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με ένα υπερπλεόνασμα των 5,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν μπορεί να διαθέτει 30 ή 40 εκατ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2024, για να γίνουν όλες οι μελέτες και να προχωρήσει η δημοπράτηση.

Πρόταση για κινητοποιήσεις

«Με τον αγώνα μας οι δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση με την πρώην διοίκηση του μετρό, για λόγους κοινού συμφέροντος, πετύχαμε κάτι μεγάλο για το δήμο μας. Κι αυτό ήταν η κατεύθυνση του μετρό από την πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) διερχόμενο την οδό Λαγκαδά κάνοντας στροφή προς τα δεξιά με πρώτο σταθμό απέναντι από τις εργατικές κατοικίες (πάρκο Κασσίμη) για να εξυπηρετεί όλη την κάτω Νεάπολη, την περιοχή Ρήγα Φεραίου, τη συνοικία Κολοκοτρώνη και την περιοχή κοντά στην Πέτρου Λεβαντή, ενώ υποδείξαμε και δεύτερη στάση στην περιοχή Στρεμπενιώτη, λίγο πιο πέρα από το κομμάτι της Παιδικής Χαράς και λίγο πριν τον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Πρόδρομο, που είναι η έδρα του Επισκοπείου, για να μπορεί να εξυπηρετεί όλη την Άνω Νεάπολη και ένα σημαντικό τμήμα συνοικιών των Συκεών. Η τρίτη στάση, σε συνεννόηση με το δήμο Παύλου Μελά, ορίστηκε στο βάθος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, για να καλύπτει ένα τμήμα της Σταυρούπολης κι ένα της Πολίχνης, και η κατάληξη της γραμμής να είναι στα νοσοκομεία ‘‘Γ.Παπαγεωργίου’’ και 424ΓΣΝ. Δυστυχώς, βλέπουμε τώρα όλα αυτά να ανατρέπονται», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τόνισε, «όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, είτε ο νυν πρωθυπουργός και οι υπουργοί (νυν κυβέρνηση), είτε ο πρώην πρωθυπουργός και οι πρώην υπουργοί (σημερινή αντιπολίτευση), αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων της πόλης διαχρονικά (Επιμελητήρια, Εργατικό Κέντρο, κ.λπ.) έχουν τοποθετηθεί και έχουν δεσμευθεί για την άμεση προώθηση της κατασκευής της γραμμής για τη δυτική Θεσσαλονίκη».

«Η νέα θέση-απόφαση της εταιρίας, ότι το 2023 θα δούμε με μελέτη κόστους-ωφέλειας αν χρειάζεται η γραμμή της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποτελεί casus belli για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για όλη την κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αν θα πρέπει η μελέτη να ξεκινήσει μετά το 2024 το έργο δεν θα έχει δημοπρατηθεί πριν το 2030. Άρα μέχρι το 2035 δεν θα έχουμε γραμμή δυτικής Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε και να το ανεχθούμε, για αυτό και πρέπει το θέμα να επανατεθεί σε επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Η προηγούμενη διοίκηση, με δήμαρχο τον Αστέριο Γαβότση, έχει αφήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη στον σημερινό δήμαρχο Παντελή Τσακίρη, με τις προσπάθειες που έκανε για την επέκταση του μετρό, σε σταθμό που θα εξυπηρετούσε τον δήμο Ωραιοκάστρου.  Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά, φαίνεται ότι την σημερινή διοίκηση, το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι το Lyfe Stile. Ως πότε ο δήμος μας θα πληρώνει τα κομματικά γραμμάτια του κ.Τσακίρη; Ως πότε θα είμαστε όμηροι αυτής της τακτικής;

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Κοινή γραμμή για την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά χάραξαν οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου, Π. Μελά, Λαγκαδά, Βόλβης και Κιλκίς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Απέδωσε “καρπούς” η πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση, να ενώσουν οι δήμαρχοι των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης τις δυνάμεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί επέκταση του Μετρό προς τα Δυτικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, κατά τη συνάντηση, κατέθεσε αίτημα χωροθέτησης κάποιου από τους βορειότερους σταθμούς, σε σημείο που να εξυπηρετεί την μετακίνηση, και με άλλα μέσα, προς τις περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου. 

REALORAIOKASTRO – Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ