ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Σε μία ώρα Θεσσαλονίκη – Καβάλα με το τρένο από τον Δήμο Ωραιοκάστρου (Ν.Φιλαδέλφεια)!

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες υποσχέσεων, εξαγγελιών, αναβολών και ματαιώσεων, έχουμε κάποια απτά και συγκεκριμένα στοιχεία για την σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη.
Μέσα από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου η οποία θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουνίου 2020, μαθαίνουμε όχι απλώς πολλές αλλά εξαντλητικές, θα λέγαμε, λεπτομέρειες γι’ αυτό το τεράστιας σημασίας αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας. Φυσικά από την διαβούλευση για την περιβαλλοντική μελέτη μέχρι την υλοποίηση του έργου και την παράδοσή του στις τοπικές κοινωνίες, ο δρόμος είναι βασανιστικά μακρύς με βάση τα όσα διαδραματίζονται σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα.
Αλλά δεδομένου του όγκου της δουλειάς που έγινε στην ως άνω αναφερόμενη μελέτη (700 σελίδες με χάρτες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες, πληροφορίες κ.λ.π), φαίνεται πως κάτι σοβαρό έχει ξεκινήσει.
Έχουμε λοιπόν πολλές λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο έργο. Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκπονήθηκε από τον ΟΣΕ και δημοσιοποιούνται πλέον πάρα πολλά τεχνικά και άλλα στοιχεία:
Πρόκειται λοιπόν για την κατασκευή μιας μονής ηλεκτροδοτούμενης γραμμής μήκους 173,7 χιλιομέτρων
Το σημείο εκκίνησης αυτής της γραμμής θα είναι από τον οικισμό Νέας Φιλαδελφείας του δήμου Ωραιοκάστρου όπου θα συναντάει την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και θα καταλήγει στο νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη. Στην διαδρομή αυτή θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν οκτώ νέοι  σιδηροδρομικοί σταθμοί. Θα είναι οι σταθμοί: Καβαλλαρίου, Λαγκαδικίων, Νέας Μάδυτου, Βρασνών, Αμφίπολης, Ποδοχωρίου, Αυλής και Αμυγδαλεώνα.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 30 σιδηροδρομικών γεφυρών συνολικού μήκους 8,77 km, 23 σηράγγων συνολικού μήκους 22,23 km και 71 ανισόπεδων διαβάσεων. Οι συρμοί θα αναπτύσσουν ταχύτητα της τάξεως των 160 – 200 χλμ/ώρα. Σε μία ώρα λοιπόν Καβάλα – Θεσσαλονίκη με το τρένο. Το λέμε τώρα. Θα το ζήσουμε άραγε;

 

https://oraio2.wixsite.com