ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Σε λειτουργία η ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου

Εύχρηστη, λειτουργική, ευανάγνωστη και φιλική προς τους διαδικτυακούς επισκέπτες είναι η νέα ιστοσελίδα ydom.oraiokastro.gr, που έθεσε σε λειτουργία η νεοσύστατη Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Ωραιοκάστρου.
Οι επισκέπτες μπορούν μέσα από τη νέα ιστοσελίδα να ενημερωθούν για θέματα πολεοδομίας- χωροταξίας και να εξυπηρετηθούν μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
«Οδηγούμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου στη νέα ψηφιακή εποχή και προχωράμε σε βήματα εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, με σκοπό την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προσαρμόσαμε τη νεοσύστατη Υπηρεσίας Δόμησης/ Πολεοδομίας στη νέα ψηφιακή εποχή. Έτσι, θέσαμε σε λειτουργία την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Δόμησης, μια σύγχρονη, εύχρηστη και λειτουργική διαδικτυακή πύλη», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
«Καλωσορίζουμε τους πολίτες στην επίσημη νέα ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Δόμησης, στην Διαδικτυακή Εφαρμογή GIS του Δήμου Ωραιοκάστρου. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών για όλα τα πολεοδομικά– χωροταξικά δεδομένα του τόπου μας. Αποσκοπούμε η σελίδα αυτή να καταστεί ένα εργαλείο πληροφόρησης και πρόσβασης στις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών – Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Ελέγχου Κατασκευών και Προστασίας του Πολίτη, Ευάγγελος Κανταρτζής.
Μέσω της ιστοσελίδας ydom.oraiokastro.gr οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, για τα τμήματα, τις αρμοδιότητες, το οργανόγραμμα, τη στελέχωση και για τα στοιχεία επικοινωνίας με την Υπηρεσία. Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα και να πληροφορηθούν για θέματα-ανακοινώσεις πολεοδομίας – χωροταξίας.
Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη «Γεωπύλη» του Δήμου Ωραιοκάστρου, που οπτικοποιεί κεντρικά τη γεωπληροφορία του Δήμου. Ειδικότερα, μέσω της «Γεωπύλης» οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν, να οπτικοποιήσουν και να πραγματοποιήσουν λήψη των πολεοδομικών-χωροταξικών δεδομένων που τους ενδιαφέρουν. Η λειτουργία της «Γεωπύλης», βασίζεται στην αξιοποίηση των δικτυακών υπηρεσιών (OGC APIs), που αναπτύχθηκαν για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα και για λόγους συμμόρφωσης με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση δεδομένων σε desktop εφαρμογές, όπως  QGIS, CAD κ.λπ.
Η ανάπτυξη της «Γεωπύλης» βασίστηκε στο ΕΛ/ΛΑΚ GET SDI Portal. Όλες οι λειτουργίες της εφαρμογής βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα ανταλλαγής γεωχωρικών δεδομένων (OGC, ISO), διευκολύνοντας σε πρακτικό επίπεδο την πρόσβαση στα δεδομένα από διαφορετικά λογισμικά. Τέλος, οι χρήστες μπορούν, επιπρόσθετα, να συνδεθούν στις υπηρεσίες και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σε λογισμικά CAD και GIS.