ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Η άλλη … ΑΠΟΨΗ !

ΤΟΥ :  Ηρακλή Τσακαλίδη

(ΤΕΩΣ) ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Το έτος 2012 σηματοδοτεί την κατ αρχήν εμφάνιση του θεσμού του καρναβαλιού στο Ωραιόκαστρο. Τότε ξεκίνησε η προσπάθεια απ τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου με πρωτεργάτη την πρόεδρο Μαρίνα Γεωργιάδου.
Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και το έτος 2013.
Ο θεσμός του καρναβαλιού με τη νέα του μορφή στο Ωραιόκαστρο χρονολογικά στο έτος 2015.
Μια πρόταση της δημοσιογράφου και υπεύθυνης του γραφείου τύπου του Δήμου Ωραιοκάστρου υιοθετήθηκε απ τον δήμαρχο κ.Αστέριο Γαβότση, ο οποίος ανέθεσε σε μια τριμερή επιτροπή, αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών κ. Πέτρο Αταμιάν, τον αντιδήμαρχο διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών, δηλαδή εμένα και τη δημοσιογράφο δ.  Κυριακού να κάνει τις επαφές με φορείς του Δήμου Ξάνθης.
Σε αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στην πόλη της Ξάνθης, και μάλιστα με προσωπικά μας έξοδα, καταφέραμε να πείσουμε τους ιθύνοντες του Δήμου Ξάνθης να συνεργαστούμε για τη διοργάνωση του καρναβαλιού του Ωραιοκάστρου.
Οφείλω να επισημάνω την αποφασιστική συμβολή στην επίτευξη του αντικειμενικού μας στόχου των κ.κ Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου/ δημάρχου, Πασχάλη Λύρατζη/ προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης και Στέλιου Μωραίτη/ προέδρου επιμελητηρίου Ξάνθης, τους οποίους- με την ευκαιρία- ευχαριστώ ολόψυχα.
Κι έτσι, το έτος 2015 πραγματοποιήθηκε η καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου με θεαματική συμμετοχή: πάνω από 1.500 καρναβαλιστές, 29 θεματικές ενότητες, 10 άρματα ( πολλά απ τα οποία ήταν δωρεά του Δήμου Ξάνθης).
Και το έτος 2016 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας των Δήμων Ξάνθης – Ωραιοκάστρου, βάσει του οποίου την καρναβαλική παρέλαση του Ωραιοκάστρου θα άνοιγε καρναβαλική ομάδα της Ξάνθης κι αντίστοιχα, την καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης θα άνοιγε καρναβαλική ομάδα του Ωραιοκάστρου.
Μάλιστα έγιναν επαφές και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην προσπάθεια δημιουργίας του ” δρόμου του καρναβαλιού” που θα ένωνε 2 δήμους και 2 περιφέρειες. Κι όλα αυτά με απώτερο στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς μέσω της ανάδειξης του καρναβαλιού του Ωραιοκάστρου ως μοναδικού καρναβαλικού προορισμού σ όλο το νομό Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς όμως, σ αυτό τον τόσο επιτυχημένο θεσμό πολιτισμού, η διοίκηση Τσακίρη έβαλε ταφόπλακα με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.
Αντ αυτού επιχείρησε την διοργάνωση του ράλλυ ΔΕΘ, λέγοντας ότι ήθελε να δει 5.000 κόσμο ως θεατές. Τώρα, αν οι θεατές δεν ξεπέρασαν τους 300, σημασία είχε ότι εξυπηρετήθηκε μεγαλόσχημο διοικητικό στέλεχος του ΑΟΘ, ένθερμος υποστηρικτής προεκλογικά του κ. Τσακίρη.
Δήλωσε ο δήμαρχος ότι αντί του καρναβαλιού ο δήμος Ωραιοκάστρου θα διοργανώσει εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
Ανάγκη για λαϊκή συμμετοχή έχει ο κόσμος δήμαρχε κι όχι ανάγκη από παρέλαση διαττόντων καλλιτεχνικών αστέρων.
Ώφειλα αυτή την αναδρομή, για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα την ιστορία του θεσμού.