ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Εκδήλωση μνήμης στο Μελισσοχώρι για τους ήρωες των μαχών του Κιλκίς-Λαχανά της 19ης Ιουνίου 1913

Την επέτειο της 19ης Ιουνίου 1913 και τους ήρωες των ιστορικών μαχών Κιλκίς – Λαχανά τιμά ο δήμος Ωραιοκάστρου με εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στο Μελισσοχώρι.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της κοινότητας, όπου ήταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια των τριήμερων μαχών του Κιλκίς-Λαχανά το 1913 μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών δυνάμεων και όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Ωραιοκάστρου, τις ημέρες εκείνες το Μελισσοχώρι εισήλθε δυναμικά στη νεότερη Εθνική Ιστορία, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού, υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο που διηύθυνε τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά. Η συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου στη νικηφόρα έκβαση των μαχών υπήρξε καθοριστική και αποφασιστική, καθώς η συμμετοχή τους ήταν πάνδημη.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:00 με έπαρση της Ελληνικής Σημαίας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνα και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Αθανάσιο Καγιά, εκδότη, συντονιστή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Μπάλτζιας. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι χορωδίες Παραδοσιακής Μουσικής ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Ωραιοκάστρου.