ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Εικόνες ντροπής … δίπλα από το Δημοτικό Λαχανόκηπο Ωραιοκάστρου!

 

Συγκλονιστικό το ρεπορτάζ

δίπλα από τον Λαχανόκηπο Ωραιοκάστρου από το thesstoday.gr

Ολόκληρο το ρεπορτάζ :

Ένα άκρως αποκρουστικό θέαμα θα αντικρίσει κανείς αν βρεθεί στο Δημοτικό Λαχανόκηπο του Ωραιοκάστρου. Μπάζα, παλιά έπιπλα ακόμα και λεκάνες τουαλέτας ξεφορτώνουν σε χώρο ακριβώς δίπλα από το βιολογικό Λαχανόκηπο, που μάλιστα ήταν περιφραγμένος πριν τον “βανδαλίσουν”, ενώ παράλληλα ο χώρος αυτός νοικιάζεται από δημότες που καλλιεργούν στο Λαχανόκηπο, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη να πετούν σκουπίδια εκεί!

Όπως θα δείτε σε φωτογραφίες που μοιράστηκε αναγνώστρια της Thesstoday.gr, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι τραγική, δεδομένου ότι δίπλα σε ένα χώρο όπου καλλιεργούνται τρόφιμα, έχει προκύψει μια αυτοσχέδια χωματερή, ενώ με τις πρόσφατες βροχές, το νερό που τρέχει από τον “σκουπιδότοπο” απομυζείται από το έδαφος και φτάνει στο Λαχανόκηπο.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι, ενώ όπως ισχυρίζονται, δεν ξέρουν ποιος ευθύνεται για όλη την κατάσταση, καθώς πολλοί από αυτούς που αφήνουν πράγματα εκεί αναφέρουν ότι έχουν πάρει άδεια από το δήμο ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως οχήματα του ίδιου του δήμου ξεφορτώνουν ογκώδη άχρηστα αντικείμενα.

“Από τα Χριστούγεννα και μέχρι το καλοκαίρι έφερναν συνέχεια δέντρα και κλαδιά και τα άφηναν μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Ωστόσο, σταδιακά άρχισαν να φέρνουν ογκώδη έπιπλα και μπάζα, ανοίγοντας μάλιστα από μπροστά την περίφραξη για να μπαίνουν μέσα φορτηγά”, αναφέρει στη Thesstoday.gr αναγνώστρια που καλλιεργεί στο λαχανόκηπο.

Σύμφωνα με την ίδια, από το καλοκαίρι και μετά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. “Φέρνουν σαλόνια, κουζίνες, λεκάνες τουαλέτας, μπάζα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε εκτός από οικιακά σκουπίδια αλλά κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αρχίσουν να φέρνουν κι αυτά. Το έχουν μετατρέψει σε χώρο μεταφόρτωσης ενώ ουσιαστικά είναι χωράφι που νοικιάζουν καλλιεργητές του Δημοτικού Λαχανόκηπου και δεν έχουν καμία δουλειά να το μετατρέπουν σε σκουπιδότοπο. Να φανταστείτε, λίγα μέτρα πιο μακριά, σε ένα χώρο που αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας, έρχονται και αφήνουν μέχρι και εκεί ό,τι τους περισσεύει και θεωρούν άχρηστο”, υπογραμμίζει.

“Πολλές φορές βλέπουμε φορτηγά του δήμου να αφήνουν σκουπίδια ενώ χθες ήρθε και ένας ιδιώτης με ΙΧ και ξεφόρτωνε μπάζα. Τον ρώτησα “κύριε για όνομα του Θεού για ποιο λόγο φέρνετε μπάζα εδώ”. Μου απάντησε πως αν πληρώσεις, παίρνεις άδεια από το δήμο και τα ρίχνεις. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς μιλάμε για Δημοτικό Βιολογικό Λαχανόκηπο που διαφήμισαν τόσο πολύ και τώρα δίπλα του βλέπουμε έναν σκουπιδότοπο, μια χωματερή με τα όλα της. Ποια καθαριότητα όταν έχουμε δίπλα μας τα σκουπίδια;”, αναφέρει χαρακτηριστικά η αυτόπτης μάρτυρας.

Δήμος Ωραιοκάστρου: Υπό διερεύνηση το θέμα 

Πηγές του δήμου αναφέρουν στη Thesstoday.gr ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Αυτό που σχεδιάζουν είναι να προχωρήσουν σε συνολική λύση για τη διαχείριση του τμήματος των ογκωδών αντικειμένων, αναθέτοντας το συγκεκριμένο σκέλος σε ιδιώτη, κάτι που ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει και προεκλογικά.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι μια διαδικασία που ήδη ξεκινά από την πλευρά της δημοτικής αρχής και δρομολογείται, καθώς ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για τους διαγωνισμούς, όμως υπολογίζεται ότι χονδρικά χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο για να βρεθεί οριστική λύση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πηγές του δήμου, δρομολογείται με απόφαση του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη και η δημιουργία πράσινων σημείων.

Όσον αφορά το ποιοι είναι αυτοί που ξεφορτώνουν τα ογκώδη αντικείμενα δίπλα από το Λαχανόκηπο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως όταν η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τη διοίκηση, υπήρχαν ήδη πάρα πολλές παράνομες χωματερές στο δήμο, γι’αυτό άλλωστε πρόκειται να συνεργαστούν με ιδιώτη στον τομέα της καθαριότητας όσον αφορά τα ογκώδη αντικείμενα, επομένως δεν γνωρίζουν αν κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση έδινε σχετικές άδειες, όπως αναφέρουν. Γι’αυτό το λόγο τονίζουν ότι το ζήτημα τίθεται υπό πλήρη έρευνα, προχωρώντας στις παραπάνω διαδικασίες για να δοθεί οριστική λύση.

https://thesstoday.gr