” ΧωΡίς ΑναιΣθητικό “: … JORN ELISSEN – Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΛΕΝ

ΤΟΥ : ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΣΟΥΓΚΛΙΝΗ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ζούσε μακριά απο την οικογενειά του για σπουδές στην αρχή, και για μια επαγγελματική επάρκια αργότερα. Ηπια μορφή με αγάπη για το περιβάλλον , τον κόσμο , τις παρέες και τις εξόδους. Το ονομά του Jorn Elissen (Γιόρν Ελισσεν) η καταγωγή του απο ένα μικρό χωριό της Νορβηγίας γειτόνευε με ένα μικρότερο που είχε τρία σπίτια σε μια πανέμορφη και πανοραμική πλαγιά του βουνού και κατοικούσε η Μαρλέν με τις ξαδέλφες της. Η Μαρλέν είχε την επιμέλεια μερικών ζώων μαζί με τον αδελφό της και τους γονείς της , άλλα και τα άλλα δύο σπίτια με τις πρώτες ξαδέλφες της Μαρλέν και τους άνδρες τους είχαν ομοίως τις ίδιες ασχολίες.
Η Μαρλέν δεν γνώριζε τον Ελισσεν , γνωρίστηκαν σε ένα τοπικό πανηγύρη και δέθηκαν αμέσως. Εκείνη νέα ήθελε με κάθε τρόπο να εγκαταλείψη τα ζώα και να πάει στην πόλη και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες φθάσαν στην εις γάμον κοινωνία. Πολύ νωρίς ήρθαν τα πρώτα σύννεφα αφού η διαβεβαίωση της Μαρλέν ότι δεν την είχε αγγιξει άνθρωπος , ήρθε μετα δακρύων με διάψευση απο την ίδια και με τον Ελισσεν όμως να της λέει ότι συνεχίζουν την ζωή τους αφήνοντας οτιδήποτε άλλο πίσω στο παρελθόν.
Ηρθαν δύο παιδιά , η Ελέιν και ο Μετάν και η ευτυχία ήταν διάχυτη , αν και με μικροπροβληματάκια κυρίως απο την πλευρά της μητέρας της Μαρλέν που κάτι με “ψευτομάγια” με καρφιά σε μαντήλια , καρφίτσες σε κούκλες κάναν τον Γιόρν να πετά μέσα απο τα εσωρουχά του καθημερινά τα μάγια της πεθεράς αφού δεν πίστευε σε όλες αυτές τις αηδίες.
Με το πολύ πες-πες θέλαν να καταφέρουν τον Ελισσεν να πάει στο χωριό και να αφήσει το λογιστήριο που δούλευε στο ΟΣΛΟ για να αναλάβει τις επιχειρήσεις με τα ζώα που πλέον τα προιόντα του γάλακτος έγιναν τυριά , γιαούρτια και θέλαν χέρια και προώθηση.
Εφυγε και πήγε στο χωριό. Αβολα και στενάχωρα.
Συνήθισε όμως και έκανε τεράστιο έργο. Σε λίγα χρόνια γίναν πρώτη παραγωγική γαλακτοκομική μονάδα με μεγάλα κέρδη και πλούσιο ορίζοντα. Ολα ο Ελισσεν που τύγχανε της απόλυτης αποδοχής απο τις ξαδέλφες της Μαρλέν που μιλούσαν πάντα κολακευτικά για τον επιχειρηματία και άνθρωπο Ελισσεν που τους έβγαλε απο την αφάνεια και τους έδωσε οντότητα και τεράστια περιουσία. Ούτε ο Σβεν που ήταν ο μπον βιβερ της ομάδας αλλά ούτε και ο Μπρον είχαν τα κότσια να αναπτύξουν επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό. Αλλωστε η προιστορία τους έλεγε ότι μόνιμα ήταν στα κόκκινα στην Τράπεζα ενω τώρα απολάμβαναν τιμές μεγιστάνων όπου κι΄αν πήγαιναν.
Οσον αφορά τον Ελισσεν θα είχε ένα όμορφο περίπατο στην ζωή του εαν δεν τον γυρνούσε η ζωή μερικά χρόνια πίσω μετά απο ένα τηλεφώνημα. Λέγομαι Αννα Λίζα Νίσσι και σας τηλεφωνώ απο το Τάμπερε της Φινλανδίας. Ο Κυριος Ελισσεν ? ναι μάλιστα . Θάθελα να σας μιλήσω για την συζυγό σας την κυρία Μαρλέν.
Σας ακούω…
Είναι προσωπικό και θάθελα να τα πούμε κατ’ ιδίαν Φινλανδία δεν έρχομαι και δεν βλέπω τρόπο να σας συναντήσω, Θάρθω εγώ σε ένα μήνα για δουλειές στο ΟΣΛΟ και θα μπορόύσαμε να βρεθούμε εκεί. Ηρθε και πήγαν σε ένα ωραίο εστιατόριο στο ΟΣΛΟ όπου η Αννα Λίζα του έδωσε κάποιες φωτογραφίες να κοιτάξει .Πάντα ο ίδιος , ο άνδρας της ξαδέλφης της Μαρλέν ο Σβεν , με διαφορετικές γυναίκες οι οποίες με τα έντονα μεικ απ θύμιζαν συντρόφους ερωτικούς αλλά οι τελευταίες δύο είχαν την γυναίκα του με τον ΣΒΕΝ. Εμεινε στήλη άλατος. Που τις βρήκες τόλμησε να ψελίσει. Εχει σημασία ? του ανταπάντησε.
Απο μια ξαδέλφη που αυτοκτόνησε και τις άφησε για να εκδικηθεί τον τύπο . Ηταν προιόν παρακολούθησης. Οχι για την γυναίκα σου , έτυχε . Πρέπει όμως να φθάσουν στα χέρια της γυναίκας του Σβέν που είναι εντολή της νεκρής. Γιατί τις φωτογραφίες με την γυναίκα μου ξαναείπε . Γιατί είναι ξαδέλφες και θα τον λιανίσουν .Αυτό είναι το ζητούμενο. Τόσες “παρδαλές” ξαναείπε και θέλετε να χαλάσετε το σπίτι το δικό μου ? Ναι αλλά άλλη μια φορά την “γλύτωσε” λέγοντας ότι ήταν γυναίκα φίλου του και έφερε ένα τύπο που διαβεβαίωσε ότι είχαν ραντεβού στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι τρείς τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Του ήταν τόσο συμπαθής η Αννα Λίζα που πήρε τον φάκελο με τις φωτογραφίες χωρίς να πεί κουβέντα, πλήρωσε τον λογαριασμό την φίλησε σταυρωτά και έφυγε με ένα πνιχτό ευχαριστώ.
Εφθασε αργά στο σπίτι και απο συνήθεια ανέβηκε τις σκάλες για το υπνοδωμάτιο , στο διπλό κρεβάτι η Μαρλέν μπρούμητα ροχάλιζε και πάνω στην ώρα άφησε και ένα αέρα μακρόσυρτο με εσσάνς Χέρινγκ , και τότε πρόσεξε ότι είχε παχύνει υπερβολικά σαν την φώκια που ταίζαν τα παιδιά , την Σίλια. Κατεβαίνοντας σκέφθηκε ότι όλα αυτά του ήταν άγνωστα ή μαλλον δεν τα παρατηρούσε αφού ήταν τέτοια η αγάπη του που ξεπερνούσε κάθε δυσαρμονία της Μαρλέν.
Την άλλη μέρα απο νωρίς έβγαλε φωτογραφίες , αντίγραφα πολλά , ετοίμασε φακέλους και έβαλε τα πάντα σε ένα παλιό χρηματοκιβώτιο στην αποθήκη. Τα πάντα ήταν έτοιμα . Και ένα βράδυ ρομαντικό αφού έσπρωξε την Μαρλέν ευγενικά στο συζυγικό κρεβάτι οταν εκείνη τον αγκάλιασε όπως συνήθιζε , σηκώθηκε και αφού πήρε το αυτοκινητό της που της πήρε δωρο στα γενεθλιά της , έφυγε στον γκρεμό απέναντι.
Το πρωι το παγωμένο πτώμα του Γιόρν στάλθηκε στο νεκροτομείο. Η επόμενη μέρα της κηδείας είχε πρωινό προσκύνημα και μετά αποτεφρωτήριο όπου ζητούσε να αποτεφρωθεί , και να πετάξουν την στάχτη του στο χωριό των γονέων του 400 χλμ μακριά. Οι δύο γαμπροί απο τις ξαδέλφες μπροστά στον νεκρό συζητούσαν και επικεντρώθηκαν στον νεκρό. ο Σβεν ψιθύρισε στο αυτί του Μπρον… Μου φαίνεται ? ή χαμογελάει ελαφρώς ?
Ασε ρε ιδέα σου είναι. Το κουδούνι τους τάραξε ελφρώς ….άλλωστε τρία σπίτια ήταν , και τρία έμειναν …. Καλημέρα απο την DHL , έχουμε δυο φακέλους για τις κυρίες απέναντι και μας είπαν ότι είναι εδώ.
Ναί πετάχτηκε η Μαρλέν εδώ είναι , υπέγραψε , παρέλαβε , έδωσε και φιλοδώρημα και τους άφησε στο κομοδίνο στην είσοδο. Μετα την αποτέφρωση δεν άργησε νάρθει η δικαίωση.
Σβέν παλιοκαθήκιιιιι , θα πεθάνεις….
Συν τις άλλοις βρήκαν και το ιδιόχειρο σημείωμα του Γιόρν…αφήνω όλη την περιουσία μου στα παιδιά μου και επιθυμώ να συνεχίσουν την επιχείρηση. Για μένα δεν λέει τίποτε ? ρωτησε η Μαρλέν. Για σένα ζωγράφισε είπε ο αστυνομικός διευθυντής…μιά μούντζα.
Τελικώς η Μαρλέν κρεμάστηκε στην αποθήκη που έκρυβε ο Γιόρν τις φωτογραφίες και ούτε τα παιδιά της δεν πήγαν στην κηδεία της.