Χριστούγεννα – lockdown: Τι ανοίγει και πώς την Δευτέρα – Ψώνια με click away

Μικρό άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων, θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα (14/12), πάντα με τα απαραίτητα μέτρα και περιορισμούς στο πλαίσιο του lockdown, όπως ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή (11/12). Κομμωτήρια και κουρεία σηκώνουν και πάλι ρολά σε όλη τη χώρα, όπως και τα μικρά βιβλιοπωλεία ενώ η διαδικασία του Click Away για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα εφαρμοστεί από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Τα κομμωτήρια και κουρεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα από Δευτέρα, με τους εξής κανόνες:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές ,13-20-27 Δεκεμβρίου.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα ως 100 τετραγωνικά ή ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά για καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων. Το μέτρο αφορά 1.784 καταστήματα που πωλούν μόνο βιβλία, σε όλη την επικράτεια.

Θα ανοίξουν επίσης οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ.

Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 στο 13033.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα σουπερμαρκετ. Θα επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών σε αυτά με τη μέθοδο του click away.

Click Away και πρόστιμα

Η διαδικασία του Click Away αφορά τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.
Πρόκειται επί της ουσίας για την εξ αποστάσεως παραγγελία και πληρωμή των προϊόντων και τη μετέπειτα παραλαβή τους από το κατάστημα. Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του Click Away στέλνοντας τον κωδικό 2. Το μέτρο του Click Away θα επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.
Για όσους δεν τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ έχει ξεκαθαριστεί από τις αρχές, πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, η λειτουργία του Click Away θα αποσυρθεί.