ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ : Καταδίκη για περιστατικό ηλεκτροπληξίας ανήλικου σε εγκαταλελειμμένο βαγόνι στη Γέφυρα

Το σοβαρό περιστατικό τραυματισμού ενός νεαρού, που χτυπήθηκε από ρεύμα όταν πήγε να ανέβει σε εγκαταλελειμμένο βαγόνι για φωτογραφία στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γέφυρας αναβίωσε σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.Για την υπόθεση κρίθηκε ένοχος ο τότε προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης της γραμμής Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ -ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί- που κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως, ως προς το κομμάτι της ελλειπούς σήμανσης. Ο ηλικιωμένος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή, ενώ σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών. Αλλα δύο άτομα είχαν αθωωθεί.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017, ο 15χρονος τότε νέος μαζί με έναν φίλο του μετέβησαν στον σταθμό της Γέφυρας όπου ήταν σταθμευμένα παλαιά βαγόνια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πολλοί από τους αγωγούς παροχής ηλεκτρονικού ρεύματος λειτουργούσαν κανονικά χωρίς όμως να υπάρχει η κατάλληλη σήμανση κινδύνου, ενώ όπου υπήρχαν πινακίδες, αυτές ήταν ξεθωριασμένες.

Ο ανήλικος επιχείρησε να ανέβει σε ένα από τα βαγόνια για να βγει φωτογραφία σκαρφαλώνοντας από την εξωτερική σκάλα και χωρίς να έρθει καθόλου σε επαφή με καλώδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δημιουργήθηκε βολταϊκό τόξο από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και διέρρευσε ηλεκτρικό φορτίο μέσω του σώματός του με αποτέλεσμα να υποστεί ηλεκτροπληξία, να πέσει στο έδαφος από μεγάλο ύψος και να υποστεί έγκαυμα για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χειρουργεία.

«Πήρε ολόκληρος φωτιά. Ήταν παντού καμένος. Εγώ του τράβηξα τη μπλούζα», είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο φίλος του νεαρού που βρισκόταν μαζί του τη στιγμή που έπαθε ηλεκτροπληξία.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως η σήμανση στον χώρο ήταν παραπάνω από επαρκής σημειώνοντας πως τα «σήματα φαίνονται από παντού».
Σημειώνεται ότι στο ίδιο σημείο έχουν σημειωθεί και άλλα περιστατικά, μεταξύ άλλων και ένα θανατηφόρο με θύμα έναν φοιτητή.

Ο νεαρός έπαθε ηλεκτροπληξία, έπεσε

από μεγάλο ύψος και υπέστη έγκαυμα

για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χειρουργεία