ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ – Γυμνάσιο Αδένδρου Χαλκηδόνας : … Αυτό το σχολείο δεν θα κλείσει χωρίς πόλεμο.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου – ΓΕ.Λ. Χαλκηδόνας καλεί τους γονείς και όλους τους κατοίκους Αδένδρου και Βραχιάς σε συγκέντρωση – συζήτηση στο χώρο του σχολείου, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 5μμ. Το θέμα της συζήτησης αφορά στο μέλλον του σχολείου.

Αυτά τα μικρά σχολεία, με δυναμικό κάτω των 150 μαθητών/τριών (Άδενδρο, Πρόχωμα, Καλοχώρι, Ασπροβάλτα, Μάδυτος, Σταυρός, Κολχυκό, Σοχός κ. ά.) φαίνεται, μεθοδευμένα θα τολμούσαμε να πούμε, να οδηγούνται σε μαρασμό και κλείσιμο.

Γνωρίζουμε ότι είναι πιο οικονομικό το σχολείο γίγαντας με τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες μαθητές/τριες. Το έχουμε δει στο εξωτερικό την τελευταία εικοσαετία. Γνωρίζουμε και τα αξεπέραστα προβλήματα που έχει φέρει στη ζωή και την ψυχική υγεία των εφήβων. Την “ανωνυμία”, την υπόθαλψη της παραβατικότητας, την αποπροσωποποίηση των στόχων, τη μαζικότητα, την απώλεια των (καλών) διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς και τους κηδεμόνες, τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους, την έλλειψη στοιχείων και πληροφόρησης για τις ειδικές ανάγκες των προσώπων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος.

Πιστεύουμε ότι αυτά τα “μικρά” σχολεία είναι η απάντηση στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα της εκπαίδευσης. Το “οικογενειακό” περιβάλλον, η ανάδειξη των προσωπικοτήτων, η προβολή των κάθε είδους δεξιοτήτων, η εμπιστοσύνη, η εμπλοκή όλων των μελών στη λήψη αποφάσεων, η δημοκρατικότητα, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η άριστη συνεργασία με τις οικογένειες, το νοιάξιμο για τον/την καθένα/μια ξεχωριστά, το νοιάξιμο όλων για το σχολικό περιβάλλον, η συμπερίληψη όλων ανεξαιρέτως σε κάθε είδους καινοτόμα προγράμματα και δράσεις και άλλα τόσα, είναι η απάντηση.

Στο σχολείο μας είμαστε όλοι και όλες μια σημαντική προσωπικότητα. Ανυπομονούμε να μάθουμε νέα για τη γιαγιά που αρρώστησε, για τον σημαντικό αγώνα βόλεϊ που δόθηκε το Σαββατοκύριακο, για την ποικιλία ντομάτας που ανταλλάξαμε, για την αδερφή που πέρασε σε άλλη πόλη και μετακομίζει για, για, για… Αυτό το σχολείο είναι το “σπίτι” μας. Έχει καινοτόμες δράσεις που τρέχουν, έχει ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται με κόπο κι ενθουσιασμό, έχει πάνω από 80% επιτυχία στις Πανελλήνιες κάθε χρόνο, έχει δέντρα που περιμένουμε να μεγαλώσουν, έχει την αγάπη μας και τον κόπο μας που θέλουμε να τον βλέπουμε να ανθίζει και να καρποφορεί.
Αυτό το σχολείο δεν θα κλείσει χωρίς πόλεμο.