ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ : Αντιδρούν σε σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος σχεδόν 150 MW / ΝΕΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

Πολίτες του δήμου Χαλκηδόνος αντιδρούν σε σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος σχεδόν 150 MW, το οποίο θα εκτείνεται σε 4.500 στρέμματα
Την αντίδραση κάτοικοι οικισμών του δήμου Χαλκηδόνος, στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει σχεδιαζόμενη κατασκευή γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου, «του μεγαλύτερου στην Ελλάδα», σε έκταση 4.500 στρεμμάτων, στη θέση Μπαλαίικα, κοντά σε Ξηροχώρι και Νέα Μεσήμβρια.
Οι κάτοικοι που αντιδρούν κάνουν λόγο για παρέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας, «που μετά βεβαιότητας θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλάζοντας ουσιαστικά τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της περιοχής».
Όπως υποστηρίζουν, «θα προκαλέσει διάσπαση της γραμμής του ορίζοντα και των φυσικών σχημάτων και χρωμάτων του εξαιρετικού τοπίου της περιοχής» και πως «η αλλοίωση θα έχει μόνιμο χαρακτήρα καθώς ένα τέτοιο έργο έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30 χρόνια». Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν επίσημο φορέα για το έργο, για το οποίο πληροφορήθηκαν μέσω ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
«Οι αποφάσεις για αυτό το κολοσσιαίο έργο που θα αλλάξει ριζικά το περιβάλλον και το μικρόκλιμα της περιοχής, επηρεάζοντας τις ζωές χιλιάδων κατοίκων του δήμου μας, ελήφθησαν εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, χωρίς να προσκληθούν εκπρόσωποι κατοίκων, περιβαλλοντικών και λοιπών οργανώσεων και χωρίς να δοθεί κανένα απολύτως στοιχείο σε δημοσιότητα», τονίζουν, σχεδιάζοντας συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για το «έργο έκτρωμα» την Κυριακή 2 Ιουλίου, στις 10:30, στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Μεσήμβριας.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των δύο θετικών γνωμοδοτήσεων της Μητροπολιτικής Επιτροπής για τη διαδικασία έκδοσης απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, με ημερομηνίες Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2021, το φωτοβολταϊκό πάρκο-μαμούθ θα έχει ισχύ παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας 147,781 MW και θα εγκατασταθεί σε αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 2.893.055,77 τ.μ.. Όπως επισημαίνεται, ο συνολικός αριθμός των φωτοβολταϊκών πάνελ που θα εγκατασταθούν είναι 446.112.
error: Content is protected !!