ΥΓΕΙΑ : “Η Θεσσαλονίκη ζει τον απόλυτο υγειονομικό εφιάλτη… ” !

Τα νέα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η κατάσταση με τον ιό όχι απλά έχει ξεφύγει εντελώς, ακόμα και αν τα κρούσματα μετά από δέκα μέρες καραντίνας έχουν μειωθεί σε αριθμούς. Το σύστημα δέχεται εδώ και πολλές μέρες απίστευτη πίεση και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο απίστευτο νούμερο του 32%. Οι λαλίστατοι υπουργοί που περιέγραφαν ένα success story υγειονομικό έχουν καταπιεί την γλώσσα τους.
Στο ΑΧΕΠΑ οι γιατροί επιλέγουν πλέον ποιος θα σωθεί και ποιος όχι. Δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουμε Μπέργκαμο λένε και περιγράφουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες χωρίς ούτε ένα άδειο κρεβάτι και με λόγια όπως αυτά που είπε σήμερα στο Ethnos.gr ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω». Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν ολόκληρα νοσοκομεία για άλλες παθήσεις για να γίνουν αποκλειστικά covid.
Εκκενώνονται άρον άρον κλινικές, άνθρωποι μεταφέρονται εσπευσμένα στο Ψυχιατρείο, αν ήταν ας πούμε στην Ψυχιατρική του ΑΧΕΠΑ, σε ιδιωτικές κλινικές αν ήταν στον Άγιο Παύλο.
Οι ασθενείς που μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές, έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικές απαιτήσεις είναι αβάσταχτες και πολλοί που δεν μπορούν να καλύψουν τις διαφορές εκατοντάδων ευρώ την ημέρα, και πεντακόσια ευρώ για ένα δωμάτιο και εξετάσεις, απλά πηγαίνουν σπίτι τους προσευχόμενοι να γίνουν καλά και να μη στραβώσει κάτι. Άπειροι άνθρωποι ακυρώνουν προγραμματισμένες εξετάσεις, επανελέγχους απαραίτητους, ραντεβού κρίσιμα για ζητήματα που αφορούν παθήσεις τους, γιατί απλά δεν γίνεται να τα πραγματοποιήσουν πουθενά. Όλο αυτό το γελοίο success story που παρουσίασαν οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, κατέρρευσε απλά σε μια βδομάδα.
Δυο εξαιρετικά δημόσια νοσοκομεία της πόλης (Παναγία και Λοιμωδών) έκλεισαν με απαίτηση άνωθεν και εντολή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη τα χρόνια των μνημονίων.
Δεν υπάρχουν πια. Τα κτίρια τους είναι έρημα κουφάρια. Στη θέση τους δεν άνοιξε απολύτως τίποτε. Η κορύφωση της πανδημίας βρίσκει το σύστημα όχι απλώς απροετοίμαστο αλλά και απολύτως καταπονημένο. Ποτέ η δημόσια υγεία δεν ήταν προτεραιότητα, μη γελιόμαστε. Να εύχεσαι να μην αρρωστήσεις. Από οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Η πόλη βρίσκεται σε υγειονομικό ολοκαύτωμα. Τα νέα δεν είναι καλά πουθενά. Γιατροί εξομολογούνται απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αδυναμία πλέον να ανταποκριθούν. Οι θάνατοι αυξάνονται και μαζί οι διασωληνωμένοι.
Οι επόμενες μέρες δεν θα δοκιμάσουν απλά τις υγειονομικές αντοχές της Θεσσαλονίκης. Θα τις τερματίσουν.

Parallaxi Magazine – To free press περιοδικό της Θεσσαλονίκης