Σ. Δανιηλίδης : (αρθρο) Να μεταφερει η ΔΕΘ στην ΣΙΝΔΟ …

ΤΟΥ : ΣΙΜΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ

( Δημαρχος  Νεάπολης-Συκεών )

Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη

 Αγαπητο vimathess ,,,
Η άμεση ανάγκη να ξηλωθεί το έκτρωμα της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης επανέρχεται για άλλη μια φορά επιτακτικά με αφορμή την 30η AGROTICA. Ειδικά η φετινή διοργάνωση η οποία επισκιάστηκε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που κορυφώνονται το μεσημέρι με συλλαλητήριο στην πύλη της ΔΕΘ και συμπίπτει με τις εργασίες για το fly over, έκανε το βίο αβίωτο σε δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς, επισκέπτες και τουρίστες και δυστυχώς δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο όλους εμάς που φωνάζουμε εδώ και χρόνια για την μεταφορά της ΔΕΘ δυτικά.
Εκτός από το αφόρητο πλέον κυκλοφοριακό στο κέντρο και τον περιφερειακό ένα ακόμη στοιχείο που δικαιώνει την ανάγκη μεταφοράς είναι η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων βλαβερών αλλά και καρκινογόνων ρύπων στην πόλη που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στις εργασίες για την υπερυψωμένη.
Για μία ακόμη φορά λοιπόν επαναλαμβάνω την ανάγκη συντονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και της κεντρικής κυβέρνησης για τη μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο όπως είχε υποδείξει ανεξάρτητη μελέτη έγκυρων επιστημόνων πριν από περίπου 15 χρόνια.
Γιατί μπορεί σήμερα στη ΔΕΘ με την AGROTICA και τους διαμαρτυρόμενους αγρότες που κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους να ζούμε την κορύφωση του παραλογισμού αλλά στη Θεσσαλονίκη γίνονται τουλάχιστον 10-15 ακόμη κλαδικές εκθέσεις μέσα στο χρόνο και η πόλη δεν αντέχει να ζει στις ασφυκτικές αυτές συνθήκες.
Επιπλέον, η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στη Σίνδο θα συμβάλει καθοριστικά και ουσιαστικά στις προσπάθειες να βγει από το τέλμα η αδικημένη Δυτική Θεσσαλονίκη δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για μία ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα.
Παράλληλα, στο κέντρο, στους σημερινούς χώρους της ΔΕΘ θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο με χιλιάδες δέντρα και πολύ πράσινο για να πάρει μία ανάσα η Θεσσαλονίκη μία από τις πιο «βρώμικες» πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο: Λιγότερο από 2 τ.μ αναλογεί τον καθένα μας όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως ελάχιστη αναλογία τα 9 τ.μ ανά κάτοικο!
Οφείλουμε λοιπόν να συντονιστούμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα γιατί αλλιώς θα «πνιγούμε».