ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Στέλλα Βαλσαμάκη : “Ο βασικός μας ρόλος είναι η συνεργασία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για την επίλυση των προβλημάτων”

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των αναγνωστών μας  το  “vimathess”  φιλοξενεί σήμερα   αποκλειστική συνέντευξη της κυρίας :   Στέλλας Βαλσαμάκη
Η επιλογή της δεν είναι τυχαία…
Θα την αδικούσαμε σίγουρα αν προσπαθούσαμε να κάνουμε εμείς την βιογραφία της
Μιλάει από μόνη :    Η δουλειά της , η προσφορά  της σε  αυτό που λέμε σχολική κοινότητα , και η συμμετοχή και   δράση  της σε όλους τούς  Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκηδόνος 
Είναι ιδρυτής της ”  Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων  που δημιουργήθηκε για τη μελέτη και προβολή των προβλημάτων των σχολείων του Δήμου Χαλκηδόνος και για το συντονισμό της δράσης όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την επίλυση  προβλημάτων …”

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ   

ΕΡ  :  Αρχικά , θα θέλαμε ως Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος, να μας πείτε λίγα λόγια για την Ένωση αυτή.

ΑΠ : Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων δημιουργήθηκε για τη μελέτη και προβολή των προβλημάτων των σχολείων του Δήμου Χαλκηδόνος και για το συντονισμό της δράσης όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την επίλυση αυτών είτε σε συνολικό επίπεδο είτε ανά εκπαιδευτική μονάδα, ανάλογα με το πρόβλημα.  Σκοπός μας είναι η συμβολή στην αναμόρφωση και στη διαρκή ανανέωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και τις προκλήσεις του μέλλοντος και να προάγει ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πνεύμα .  Άλλωστε , σύνθημά μας είναι η Ισχύς εν τη ενώσει. Όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του, πρέπει να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπίζονται  εν τη γενέσει τους τα νέα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται.

ΕΡ  : Ποιος είναι ο βασικός ρόλος της Ένωσης, ποιες οι πάγιες αρμοδιότητες της και ποια η δράση της; Και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Δ.Σ της Ένωσης σχετικά με το σχέδιο δράσης της;

ΑΠ : Ο βασικός ρόλος είναι η συνεργασία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών που μόνο με τη συνεννόηση και την ενημέρωση μεταξύ μας μπορούν να λυθούν. Μέσο για αυτό είναι η εκπροσώπησή μας σε διάφορους φορείς καθώς και οι προσωπικές γνωριμίες και επαφές που έχουμε με την Περιφέρεια και το Υπουργείο.  Οι δράσεις είναι πολλές και οι προτεραιότητες ακόμα πιο πολλές : επιμορφωτικές και ενημερωτικές συναντήσεις,  περιβαλλοντικές δράσεις και ό,τι άλλο μπορεί να βοηθάει τους νέους μας και τους γονείς τους.   Κλειδί θεωρούμε την ενημέρωση – υποστήριξη Συλλόγων για τη νομιμότητα τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΕΡ  : Είμαστε μάρτυρες ενός project που έχετε ξεκινήσει εδώ και καιρό με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναμόρφωση των σχολείων του Δήμου μας . Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε ένα τόσο μεγαλεπήβολο και συνάμα δύσκολο εγχείρημα ?

ΑΠ : Ένα ταξίδι 10.000 χιλιομέτρων, ξεκινάει με ένα βήμα !  Όσο δύσκολο κι αν είναι ένα εγχείρημα, αν δεν το ξεκινήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ που θα έφτανες.  Θέλουμε κάθε σχολική μονάδα στο δήμο Χαλκηδόνος, να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκουν  πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι όποιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.  Τα σχολεία του δήμου μας , είτε μιλάμε για τον Βαθύλακο, είτε για το Αδενδρο, είτε για την Χαλκηδόνα κ.λ.π., θα πρέπει να καλύπτουν τις σύγχρονες αυξημένες παιδαγωγικές απαιτήσεις αλλά και να ακολουθούν όλες τις αρχές ενός φιλικού προς το περιβάλλον αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Όταν υπάρχει παλιά άσφαλτος η παλιό μωσαικό , λόγω χρόνιας φθοράς αποκαλύπτονται τα αδρανή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και αθώες πτώσεις των παιδιών να προκαλούν εκδορές ή και σοβαρότερους τραυματισμούς οι οποίοι δεν θα συνέβαιναν εάν το έδαφος – πάτωμα ήταν σε καλή κατάσταση.   Πολλές αυλές επίσης έχουν ακατάλληλες κλίσεις απορροής όμβριων, με αποτέλεσμα παντού να λιμνάζουν νερά και ορισμένες φορές ενδέχεται το νερό να εισχωρεί και εντός του κτιρίου , με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Γι αυτό λοιπόν με μικρές και όχι δαπανηρές επεμβάσεις, μπορούν όλα αυτά να διορθωθούν ώστε να παρέχουμε την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στα παιδιά την ώρα του διαλείμματος και όχι μόνο .

ΕΡ  : Γνωρίζουμε ότι είστε σε σχεδόν καθημερινή επαφή, με συλλόγους όλων των σχολείων που συμμετέχουν στην Ένωση καθώς επίσης και με τους διευθυντές, και τους αρμόδιους φορείς , είτε αυτοί λέγονται Περιφέρεια, είτε Υπουργείο Παιδείας.  Τι αποκομίζετε από αυτές τις επαφές σας ?

ΑΠ : Οι συναντήσεις που έγιναν και που γίνονται με συλλόγους σχολείων, διευθυντών καθώς και με την Περιφέρεια και με το Υπ.Παιδείας , κατά κύριο λόγο έχουν τον χαρακτήρα συνεργασίας – συμβουλής – συμβολής , σχετικά με την υλοποίηση των ιδεών μας και των Project που εκπονούνται από τα μέλη της Ένωσης . Παράλληλα με τις επισκέψεις στα σχολεία μελών της Ένωσης και τις συναντήσεις με εκπροσώπους των εκάστοτε συλλόγων  (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς) , αλληλοτροφοδοτούμαστε με σκέψεις και ιδέες , για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν η που προκύπτουν.

ΕΡ  : Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τα ψηφιακά μέσα  ως προς την μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων αλλά και των παιδιών στις δράσεις της Ένωσης ?

ΑΠ : Την ώρα που οι κοινωνίες και το κράτος αλλάζουν πρόσωπο και εκσυγχρονίζονται ψηφιακά , η Ένωση ακολουθώντας το ρεύμα, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω .  Για αυτό λοιπόν είμαστε καθημερινά σε αναζήτηση εργαλείων, με διάφορους φορείς , με σκοπό τον πλήρη εκσυγχρονισμό των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας , ουτως ώστε οι γονείς να συμμετάσχουν μαζί με τα παιδιά τους, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία , στα βήματα που κάνουμε προς το μέλλον .

ΕΡ : Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές των σχολείων του Δήμου μας και τι μπορεί να κάνει η Ένωση για τη βελτίωσή τους;

ΑΠ : Σαφώς και οι υποδομές των σχολείων του Δήμου μας χρειάζονται τακτική συντήρηση όπου είναι δυνατό και εφικτό , ενδεχομένως να χρειάζεται ίσως και κάποια ανακατασκευή κάποιων υποδομών στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία .  Πρέπει όλα τα σχολεία να έχουν ασφαλείς παιδικές χαρές για τα διαλείμματα των παιδιών μας.  Και φυσικά σωστή και ασφαλή πρόσβαση.   Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα οράματα δεν υλοποιούνται μόνο από τους κατέχοντες την εξουσία και τα τεχνικά και μελετητικά γραφεία.  Τα μεγάλα οράματα υλοποιούνται από ενεργές ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται γύρω από λύσεις και δράσεις της γειτονιάς , της πόλης ή του χωριού τους, που θέλουν να πάνε όχι ένα αλλά πολλά βήματα παραπέρα, προτείνοντας δημιουργικές ιδέες βελτίωσης της σχολικής ποιότητας ζωής .  Και κάτι άλλο που έχω αναφέρει ξανά και στο παρελθόν, είναι το εξής : Πρέπει εμείς οι ίδιοι να πρωτοστατήσουμε και να δημιουργήσουμε εξειδικευμένα τμήματα τεχνικής υποστήριξης σχολικών μονάδων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτιρίων.  Έτσι τα προβλήματα των σχολείων μας είτε θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους, είτε θα επιδιορθώνονται άμεσα και ανώδυνα μόλις εμφανιστούν .

ΕΡ  : Πιστεύετε ότι ο εξοπλισμός που έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός, επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την επιλογή των παιδαγωγικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται ?

ΑΠ : Όλα τα σχολεία πρέπει να έχουν απαραίτητα όλα τα απαιτούμενα «εργαλεία» όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές , φωτοτυπικά μηχανήματα , προτζέκτορες καθώς και άλλα είδη .  Πρώτιστος στόχος μας είναι κάθε παιδί να έχει τον δικό του υπολογιστή .  Όλες οι αίθουσες πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε το μάθημα να γίνεται εύκολα και απρόσκοπτα . Αυτός άλλωστε είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο κινούμαστε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά , όλων των σχολείων σε πρώτη φάση ατομικό ηλεκτρονικό υπολογιστή , όπως γίνεται ήδη στην Ευρώπη .   Να έχουν όλα τα σχολεία βιβλιοθήκες ώστε με τα βιβλία να δίνουμε τροφή στα παιδιά μας .  Κάθε σχολική μονάδα στο δήμο Χαλκηδόνος, θα πρέπει να διαμορφώνεται δυναμικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να βρίσκουν  πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι όποιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ένα περιβάλλον που θα παρέχει τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν συνεργασίες και μεταξύ των σχολικών μονάδων , συντελώντας στην καλύτερη ανάπτυξη της εκπαίδευσης .

ΕΡ  : Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας και απασχολούν την Ένωση σας; Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στα σχολεία της περιοχής μας και ακόμη δεν έχει λυθεί;

ΑΠ : Να καταγραφούν οι ανάγκες σε όλα τα σχολεία ώστε να προγραμματιστούν τουλάχιστον οι εργασίες που απαιτούνται. Να αξιοποιηθούν τα χρήματα για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων . Να γίνει έλεγχος αντισεισμικότητας στα σχολεία. Να στελεχωθούν τα σχολεία με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό το συντομότερο.   Τα σχολικά διδακτήρια στην ουσία αποτελούν πολυδύναμα κέντρα γνώσης και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικές υποδομές, αίθουσες πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων κλπ .  Πάνω σε αυτούς τους τομείς πρέπει να δουλέψουμε, ώστε με συνεχή αγώνα και μόχθο, να καταφέρουμε να κάνουμε τα σχολεία όλου του δήμου μας , εφάμιλλα των Ευρωπαϊκών στο μέτρο του δυνατού.

ΕΡ  : Ποιοι είναι αυτή τη στιγμή οι άμεσοι στόχοι που θέλει να υλοποιήσει η Ένωση ?

ΑΠ  : Πρώτιστο και βασικότερο μέλημά μας είναι να δίνονται όλα τα χρήματα στα σχολεία για να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες συντήρησης των σχολείων. Τα παιδιά μας να εκπαιδεύονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές, όμορφο, καθαρό, ζεστό το χειμώνα, που να τα κάνει να νοιώθουν άνετα και να απολαμβάνουν τη διαδικασία της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων.   Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά είναι κάποιοι λίγοι στόχοι από αυτά που θέλει να πραγματοποιήσει η Ένωση για όλα τα σχολεία του Δήμου μας.

ΕΡ  : Τι δράσεις έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα, τι project έχετε στα σκαριά και μέχρι που θεωρείται ότι μπορείτε να φτάσετε ?

ΑΠ : Αρχής γενομένης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ιδρύθηκε η Ενωση, τα project και οι δράσεις που τρέξανε , ήταν αρκετές , ακριβώς γιατί ξεκινώντας είχαμε στόχο, όραμα, διάθεση, θέληση και όρεξη για δουλειά. Αλλωστε αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι φαίνεται και στην πράξη.  Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε κάνει δωρεές 29 υπολογιστών σε σχολεία της Ενωσης, έχουμε χορηγήσει μέσω Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού 280 τμχ αντισηπτικά, έχουμε εξασφαλίσει 2ετές συμβόλαιο με Οργανισμό Φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού φαρμακείου , έχει γίνει επίσης δωρεά τροφίμων από Οργανισμό του εξωτερικού στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, καθώς επίσης και δωρεά τσαντών και γραφικής ύλης για παιδιά, η οποία έγινε στις αρχές της σχολικής χρονιάς .  Παράλληλα υπάρχουν στα σκαριά πολλές δράσεις ακόμα, οι οποίες δυστυχώς αναβλήθηκαν για το άμεσο μέλλον, λόγω της πανδημίας του κορονοιου . Και ας μην ξεχνάμε, ότι η προσπάθεια όλη αυτή που γίνεται, γίνεται με χορηγίες αποκλειστικά εταιρειών, ιδρυμάτων, οργανισμών κ.λ.π.  χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

ΕΡ  : Σίγουρα, χωρίς την στήριξη των γονιών, η επιβίωση αυτού του εγχειρήματος, που είναι η δημιουργία μιας τέτοιας Ένωσης, θα ήταν δύσκολη. Αρκεί όμως μόνο η στήριξη των γονιών ή χρειάζονται και άλλοι φορείς, να στηρίξουν αυτή σας την προσπάθεια. Αν ναι, ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

ΑΠ : Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι είμαστε πολίτες αυτού του Δήμου. Έχουμε κοινά συμφέροντα, το κοινό καλό είναι το δικό μας καλό. Λιθαράκι – λιθαράκι αν βάλει ο καθένας μπορεί να φτιαχτεί το οικοδόμημα, το οποίο θα χαιρόμαστε όλοι. Οι γονείς – πολίτες είναι η βάση, οι φορείς πάλι αποτελούνται από εμάς τους ίδιους ή τους συγγενείς ή γνωστούς μας, άρα το βασικό είναι να ενεργοποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια από το υστέρημα μας ή με την προσωπική μας εργασία με το λίγο χρόνο που θα βρούμε για το Σύλλογο ή την Ένωση.

Θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε  για την συνέντευξη και να την ευχηθούμε πάντα προσωπικές  και επαγγελματικές επιτυχίες στη ζωή της…

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ