Συνάντηση : Μητσοτάκη – Ζάεφ

Με αμοιβαία… καχυποψία και διπλωματική τυπικότητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και θα είναι η δεύτερη φορά που τον συναντά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η πρώτη ήταν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε αυτή τη συνάντηση είχαν συμφωνήσει ότι θα πρέπει, παρά τις διαφωνίες, να βρεθεί κοινός τόπος για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

Ωστόσο, ανάμεσα σε εκείνη τη συνάντηση και τη σημερινή στη Θεσσαλονίκη μεσολάβησε το βέτο του Γάλλου προέδρου και η πολιτική κρίση που προκάλεσε στη γειτονική χώρα η αντίδραση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τότε ο κ. Ζάεφ είχε ταχθεί μερικώς κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, απειλώντας εμμέσως τη Γερμανία και λέγοντας ότι «μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της». Μετά όμως από τις αντιδράσεις ο κ. Ζάεφ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του θα εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα και τις διεθνείς συμφωνίες σε ό,τι αφορά την υπόθεση.

Όπως διαβεβαίωναν από το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας δεν αναμένεται να επεκταθεί σε διμερή θέματα των δύο χωρών και θα είναι περισσότερο τυπική και πάντως όχι επίσημη, αφού θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας.