ΣΠΟΡ : Δόξα Αδένδρου – 11-2-1962… ο πρώτος επίσημος αγώνας (ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ )

ΤΟΥ : ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΛΑΜΙΔΑ

11-2-1962… Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ )

Έγραψα χθες ότι η διοίκηση του Μιχάλη Λιάκου, ήταν αυτή που… επισημοποίησε την Δόξα Άδενδρου και μετά την αναγνώρισή της από την ΕΠΟ, την “έβαλε” και στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα, αυτό της περιόδου 1961-’62, που άρχισε όμως με μια μικρή καθυστέρηση. Ο πρώτος επίσημος αγώνας της Δόξας, έγινε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 1962 στις 3 το μεσημέρι, για τον β’ όμιλο της Β’ κατηγορίας του πρωταθλήματος της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης. Κέρδισε στο γήπεδό της, τον Άρη Κουφαλίων με σκορ 3-2, αλλά αν και το ξεκίνημά της ήταν καλό, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και στο τέλος υποβιβάστηκε.
Την αμέσως επόμενη χρονιά (1962-’63) συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, αλλά τερματίζοντας δεύτερη, μετά τον Μακεδονικό Γέφυρας, δεν κατάφερε να επανέλθει στην Β’ κατηγορία, ενώ το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου (1963-’64) δεν διοργανώθηκε. Στις σημερινές φωτογραφίες “βλέπουμε” την ομάδα που συμμετείχε στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα, μαζί με τον Μιχάλη Λιάκο, τον άνθρωπο, που μετά τους ιδρυτές της ομάδας, πρόσφερε πάρα πολλά στο Αδενδριώτικο ποδόσφαιρο.
Ο Λιάκος βρέθηκε στο Άδενδρο λόγω της θέσης του, καθώς ήταν διευθυντής στο εργοστάσιο της Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε κοντά στην Δόξα που διέθετε εκείνη την εποχή μιά αξιόλογη ομάδα. Τότε μάλιστα κάποιοι ποδοσφαιριστές της, όπως ο Γιώργος Γκιουλέκας και ο Θάνος Μάνος, χάρη στις δικές του ενέργειες, έπιασαν δουλειά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ και αρκετοί ακόμη παίκτες δούλευαν εκεί εποχιακά. Στην συνέχεια επέστρεψε στην γενέτειρά του, στο Πισοδέρι Φλώρινας, στο οποίο αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας. Τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Δόξας ο Γιάννης Αραμπατζής επί εποχής του οποίου έγιναν, με προσωπική εργασία, τα αποδυτήρια θέμα για το οποίο θα γράψω και θα δημοσιεύσω φωτογραφίες, τις επόμενες ημέρες.
Στην κάτω φωτογραφία, από το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, “βλέπουμε” την ομάδα που συμμετείχε στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα. Πρώτος αριστερά ο πρόεδρος Μιχάλης Λιάκος και ακολουθούν οι: Γιώργος Γκιουλέκας, Γιώργος Φωτόπουλος, Λάμπης Μυλονόγλου, Αλέκος Τεσσαρομάτης, Θάνος Μάνος, Φώτης Ευστρατίου, Γιάννης Κούσης, Μιχάλης Καμαράς, Θανάσης Νύχτας, Νίκος Καραγκιαούρης, Παράσχος Μπαλαμπάνης και εκτός ενδεκάδας ο Τάκος Στεργιανός. Ο μοναδικός “ξένος” σ’ αυτή την ομάδα ήταν ο Γιάννης Κούσης από την Βραχιά!!!
Στις άλλες τρεις φωτογραφίες, από το αρχείο της ΕΠΣΜ, το έγγραφο με την αναγγελία του πρώτου αγώνα της Δόξας με τον Άρη Κουφαλίων, η τελική βαθμολογία της περιόδου 1961-’62 και η τελική βαθμολογία της περιόδου 1962-’63. Αύριο θα γράψω για την ομάδα που κατέκτησε τον πρώτο επίσημο τίτλο, στην ιστορία της Δόξας Άδενδρου, το 1965…

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, άτομα στέκονται