ΣΠΟΡ Άδενδρο : 1967-’70: Η ΔΟΞΑ στην “ενιαία¨Β κατηγορία

Η ομάδα της Δόξας, που είχε την καλύτερη παρουσία στον ενιαίο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας ΕΠΣΜ, την περίοδο 1968-’69.
*Από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου.

ΤΟΥ : ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΛΑΜΙΔΑ

1967-’70: Η ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ “ΕΝΙΑΙΑ” Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγραψα τις προηγούμενες ημέρες ότι μέχρι και την περίοδο 1966-’67 οι ομάδες από τα χωριά, έπαιζαν μόνο για να παίζουν, χωρίς κανένα αντίκρισμα και οι κατηγορίες που υπήρχαν σ’ αυτό το… πρωτάθλημα της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης, ήταν μόνο η Γ’ και η Β’. Στο τέλος αυτής της περιόδου και χωρίς να έχει ανακοινωθεί νωρίτερα τίποτα, εντελώς ξαφνικά δηλαδή, αποφασίστηκε και διατάχθηκε η ενσωμάτωση των ομάδων της Περιφέρειας στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ, στα οποία μέχρι τότε, εκτός από την ΑΠΕ Λαγκαδά, έπαιζαν μόνο οι ομάδες της Θεσσαλονίκης.
Μετά από αυτή την απόφαση, η Αναγέννηση Επανομής που κατέκτησε το πρωτάθλημα και ο Απόλλωνας Ζαγκλιβερίου, προήχθησαν στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες… η Δόξα Άδενδρου, ο Καμπανιακός, ο Αετός Βασιλικών και ο ΠΑΟ Ν. Επιβατών, μαζί με τον ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου, που ανέβηκε από την Γ’ κατηγορία της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο ενιαίο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες της περιφέρειας με αυτές της πόλης, ήταν εμφανέστατη αφού και οι πέντε τερμάτισαν στις πέντε τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα!!!
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟ Κουφαλίων, η Ομόνοια Σίνδου, ο Ολυμπιακός Κυμίνων, ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας, ο Εθνικός Μαλγάρων, και πολλές ακόμη ομαδάρες, είτε δεν υπήρχαν ούτε στον “χάρτη”, είτε έπαιζαν στην Γ’ κατηγορία, ενώ οι… Μακεδονικοί Γέφυρας και Λητής, ανέβηκαν την τρίτη χρονιά σ’ αυτήν. Οι ομάδες που είχε να αντιμετωπίσει η Δόξα στην δεύτερη, τη τάξει κατηγορία της ΕΠΣΜ, ήταν: ο Αχιλλέας Τριανδρίας, η ΑΕ Αμπελοκήπων, ο Θρίαμβος, οι Ακρίτες Συκεών, ο Αρίων, ο Κεραυνός, ο Ελευθεριακός, η Ατλαντίδα, η Προοδευτική, η Θεσσαλονίκη, ο Πυρσός, ο Φίλιππος, η Θύελλα, ο Αριστοτέλης και ο Αστέρας Αμπελοκήπων.
Την επόμενη χρονιά, 1968-’69, η πορεία της Δόξας ήταν καλύτερη, αφού με 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες, τερμάτισε στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα, καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση της στην κατηγορία. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη όμως και την επόμενη χρονιά (1969-’70) ο υποβιβασμός ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας άσχημης πορείας εξ αιτίας της οποίας τερμάτισε στην τελευταία θέση. Για την πορεία της στην Γ’ κατηγορία,, θα γράψω αύριο…
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σ’ αυτό το διάστημα η Δόξα είχε την ατυχία να στερηθεί τις υπηρεσίες αρκετών και σημαντικών ποδοσφαιριστών της. Εκτός από τον μεγάλο αρχηγό Γιώργο Γκιουλέκα, σταμάτησαν τότε το ποδόσφαιρο, ο Νίκος (Ντιντής) Καραγκιαούρης (ίσως το καλύτερο εξτρέμ) ο Μιχάλης Καραγκιαούρης (σκληροτράχηλος αμυντικός) και ο νεαρός Βασίλης Μαστροθύμιος (φορ). Στις απουσίες αυτές πρέπει να προστεθεί η καθαίρεση της πετυχημένης διοίκησης του Αστέριου Τζίμα και ο διορισμός, από την χούντα, της διοίκησης του Στέργιου Παλαμίδα (θείος μου) ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα από ποδόσφαιρο και (προς τιμήν του) ζήτησε και πήρε την βοήθεια των παλιών ποδοσφαιριστών, Γιώργου Γκιουλέκα και Θάνου Μάνου, οι οποίοι ανέλαβαν διοικητικά πόστα. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο τελευταίος, αρχικά δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την διορισμένη διοίκηση, αλλά υπό τον φόβο της απόλυσης από το εργοστάσιο της Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο οποίο δούλευαν, δέχθηκαν.
Στην φωτογραφία, από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, “βλέπουμε” την ομάδα της περιόδου 1968-’69, που πραγματοποίησε και την καλύτερη πορεία στο ενιαίο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Διακρίνονται από αριστερά: Πάνω σειρά: Χρήστος Χαλετζής, Δημήτρης Τσακίρης, Νίκος Χατζηαναγνώστης, Χρήστος Παγωνάκης, Νίκος Μπαγιόκας, Γιάννης Τζίμας και Παναγιώτης Σταθάκης. Κάτω σειρά: Γιάννης Κούτσικος, Σάκης Καρανικόλας, Άγγελος Αγγελάρας, Νίκος Πετανάς και Αντώνης Κούτσικος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Παγωνάκης, έπαιζε στην Δόξα σαν Χρήστος Παγώνης, χάρη στην γνωστή σφραγίδα από πατάτα. Στις άλλες τρεις φωτογραφίες, από το αρχείο της ΕΠΣΜ, “βλέπουμε” τις τελικές βαθμολογίες των πρώτων συμμετοχών της Δόξας στην “ενιαία” Β’ κατηγορία.
*Αύριο, τα… πέτρινα χρόνια της Γ’ κατηγορίας και το “ξύλο της αρκούδας”, στις 18/3/1973, στον Κάστανα!!!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1967-’68. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1968-’69. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η τελική βαθμολογία της περιόδου 1969-’70. *Από το αρχείο της ΕΠΣΜ