ΣΠΟΡ – Άδενδρο : 1965-’66  : Ο Δεύτερος συνεχόμενος τίτλος ( ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ )

ΤΟΥ : ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΛΑΜΙΔΑ

1965-’66  : Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ( ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ )

Έγραψα χθες για την ομάδα που κατέκτησε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα στην ιστορία της Δόξας, η οποία την επόμενη χρονιά, αν και νεοφώτιστη, επανέλαβε το ίδιο στην κορυφαία κατηγορία της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1965-’66, η διοίκηση του αείμνηστου Αστέριου Τζίμα, δημιούργησε μια ομάδα που διέθετε εμπειρία και ίσως τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το Αδενδριώτικο ποδόσφαιρο. Με σπουδαία ταλέντα όπως οι: Χρυσομάλλης Αρχοντόγλου, Αδάμ Πέϊκος, Βασίλης Μαστροθύμιος, Κώστας Αργυριάδης, Γιάννης Ορμάνης, τους έμπειρους: Νίκο και Μιχάλη Καραγκιαούρη, Παναγιώτη Σταθάκη, Γιώργο Φωτόπουλο, στα καλύτερά του και την επιστροφή του Γιώργου Γκιουλέκα απ’ τον Θερμαϊκό, σε συνδυασμό με τον πρωτοεμφανιζόμενο πιτσιρικά Γιάννη Τζίμα, η ομάδα αυτή ήταν ίσως η καλύτερη όλων των εποχών.

Το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης, διεξάγονταν σε δύο ομίλους. Στον α’ όμιλο η Δόξα, με αντιπάλους τον Καμπανιακό (1-1 στη Χαλάστρα) και τον Α.Ο. Καβακλιωτών Αγ. Αθανασίου (2-0 και 3-2) το κατέκτησε κερδίζοντας τον Καμπανιακό με 2-1, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 1966, απ’ όπου και η φωτογραφία, ενώ τον τίτλο στον β’ όμιλο κατέκτησε η Αναγέννηση Επανομής, ξεπερνώντας τα εμπόδια του Απόλλωνα Ζαγκλιβερίου και του Αετού Βασιλικών. Οι ομάδες αυτές ήταν η… αφρόκρεμα της περιφέρειας, αρκεί να φανταστεί κανείς, ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟ Κουφαλίων, η Αναγέννηση Χαλκηδόνας, ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας, ο Μακεδονικός Λητής, ο Ολυμπιακός Κυμίνων, ο Μακεδονικός Γέφυρας, η Ομόνοια Σίνδου και πολλές άλλες ομαδάρες, δεν συμμετείχαν σ’ αυτό το πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε η Δόξα στον πρώτο από τους δύο ομίλους. Για την ανάδειξη του πρωταθλητή της κατηγορίας όμως, έπρεπε να διεξαχθούν δυο αγώνες κατάταξης και η νικήτρια ομάδα ΑΠΛΑ θα κατακτούσε τον τίτλο στη περιφέρεια, παρά τα θρυλούμενα περί ανόδου στη Β’ Εθνική κατηγορία. Οι ομάδες από τα χωριά (με εξαίρεση την ΑΠΕ Λαγκαδά) έπαιζαν μόνο για να παίζουν (!!!) χωρίς κανένα αντίκρισμα δηλαδή, σε αντίθεση με αυτές της πόλης, που ανέβαιναν στην Β’ Εθνική. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο Άδενδρο, την Κυριακή 26-6-1966, η Δόξα χρησιμοποίησε έναν ποδοσφαιριστή, τον Νίκο Πετροκτίστη, ο οποίος ήταν από την Σκύδρα και έπαιζε με… πλαστό δελτίο, χάρη στην περίφημη σφραγίδα από πατάτα (!!!) θέμα για το όποιο θα γράψω μία άλλη φορά, ενώ με πλαστό δελτίο έπαιζε και ο Νίκος Καραγκιαούρης που ανήκε τότε στον ΠΑΟΔ, αλλά επειδή ήταν Αδενδριώτης λίγοι το γνώριζαν.
Όπως είναι το γήπεδο του Άδενδρου, από την πίσω πλευρά (απ’ το αρδευτικό κανάλι δηλαδή) ήρθε ο τότε πρόεδρος του Καμπανιακού Στέλιος Παπαγιάννης, ο οποίος επειδή την είχε “πατήσει” απ’ τον Πετροκτίστη, στις 15-6-’66 και ενημέρωσε τους παράγοντες της Αναγέννησης, ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έπαιζε αντικανονικά. Έτσι, αφού ένας από αυτούς πήγε στην Χαλκηδόνα και αγόρασε φωτογραφική μηχανή, στο τέλος του αγώνα που βρήκε νικήτρια την Δόξα με σκορ 3-1, ο πρόεδρος της Αναγέννησης Παναγιώτης (Τάκης) Βουδούρης, μπήκε στα αποδυτήρια για να φωτογραφήσει τον εν λόγω ποδοσφαιριστή. Οι παράγοντες της Δόξας, αμέσως… φυγάδευσαν τον Πετροκτίστη σ’ ένα γειτονικό σπίτι (του Στρατή Πλούτου) ενώ ο Νίκος Καραγκιαούρης διέφυγε τρέχοντας προς τα χωράφια. Μετά ακολούθησαν δυστυχώς, θλιβερά και εκτεταμένα επεισόδια, αφού νωρίτερα κάποιοι είχαν “πάρει” στο… κυνήγι και τον πρόεδρο του Καμπανιακού Στέλιο Παπαγιάννη. Η ένσταση που κατέθεσε η ομάδα της Επανομής έγινε δεκτή από την ΕΠΣΜ και στον επαναληπτικό η Δόξα, δεν “κατέβηκε” να αγωνιστεί και μηδενίστηκε, χάνοντας έτσι τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας της Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης.
Η Αναγέννηση, αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχε στις τάξεις της τον Σταύρο Σαράφη (!!!) ο οποίος την επόμενη χρονιά “έβγαζε μάτια” και μετεγράφηκε στον ΠΑΟΚ. Για την ιστορία η ομάδα της Επανομής ανέβηκε στη Β’ εθνική το 1972. Την επόμενη χρονιά οι ίδιες σχεδόν ομάδες, που βλέπετε στον σχετικό πίνακα, εκτός του ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου που υποβιβάστηκε, αλλά με την προσθήκη του ΠΑΟ Ν. Επιβατών, που ανέβηκε από την Γ’ κατηγορία, συγκρότησαν έναν όμιλο έξι ομάδων, στο τελευταίο πρωτάθλημα της Περιφέρειας… και από την μεθεπόμενη χρόνια, την περίοδο 1967-’68 δηλαδή, τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ, έγιναν ενιαία, με την Αναγέννηση Επανομής και τον Απόλλωνα Ζαγκλιβερίου, να ανεβαίνουν στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ και τις υπόλοιπες, μαζί με τον ΑΟΚ Αγ. Αθανασίου, που ανέβηκε, στην Β’ κατηγορία. Γι’ αυτό το πρώτο ενιαίο πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχε η Δόξα, θα γράψω τις επόμενες μέρες, αφού πρώτα κάνω μια ειδική αναφορά σε κάποιους ξεχωριστούς ανθρώπους που έγραψαν ιστορία.
*Στο πανηγυρικό στιγμιότυπο (πάνω) αμέσως μετά το 2-1 επί του Καμπανιακού στο Άδενδρο, παίκτες, παράγοντες και φίλαθλοι της Δόξας, πανηγυρίζουν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Διακρίνονται από αριστερά. Κάτω σειρά, στην οποία βρίσκονται μόνο οι ποδοσφαιριστές: Γιάννης Τζίμας, Λάκης Αρχοντόγλου, Βασίλης Μαστροθύμιος, ο αρχηγός της Δόξας Γιώργος Γκιουλέκας με το κύπελλο, Μιχάλης Καραγκιαούρης, Νίκος Καραγκιαούρης, Γιώργος Φωτόπουλος, Παναγιώτης Σταθάκης, Κώστας Αργυριάδης και Αδάμ Πέϊκος. Στην πάνω σειρά, ακριβώς πάνω απ’ τον Μιχάλη Καραγκιαούρη, με την μαύρη γραβάτα και το γκρι κοστούμι, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Δημήτρης Κοψιδάς, ο οποίος ήταν εκεί για την απονομή του κυπέλλου, ενώ οι υπόλοιποι που διακρίνονται, πάντα από αριστερά είναι: Κώστας Αλεξανδρίδης, Θάνος Μάνος, Γιαννακός Αγγελούδης, Λεωνίδας Ντόκλης, Τριαντάφυλλος Φωτεινός, Χρήστος Δ. Μασούτης, Θανάσης Μούσης, ο τότε πρόεδρος της Δόξας Αστέριος Τζίμας, Σοφοκλής Λημνιός, Γιώργος Κόκκος, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης με τον γιό του Μάρκο, ο Αριστείδης Τσουγκλίνης και ο Γιώργος Πασαλής. Σημαντική λεπτομέρεια, απ’ αυτή την φωτογραφία απουσιάζει ο Νίκος Πετροκτίστης, σκόρερ του νικητήριου γκολ εκείνη την ημέρα!!! Στην κάτω αριστερά φωτογραφία, η τελική βαθμολογία από το αρχείο της ΕΠΣΜ και δεξιά (από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου) ο αρχηγός της Δόξας Γιώργος Γκιουλέκας, παραλαμβάνει το τρόπαιο από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας Δημήτρη Κοψιδά.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 22 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, άτομα στέκονται