ΣΠΟΡ Άδενδρο : Λ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ο ανταποκριτής της Δόξας

ΤΟΥ : ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΛΑΜΙΔΑ

Λ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ: Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που “έβγαλε” το Άδενδρο ήταν, χωρίς καμιά αμφιβολία, ο Λάκης (Πασχάλης) Χατζηκυριάκος, ο οποίος ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία, σαν… ανταποκριτής της Δόξας Άδενδρου, στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ”.

Στην φωτογραφία (από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, αριστερά) που είναι “βγαλμένη” το 1963, βλέπουμε τον Λάκη Χατζηκυριάκο (στην μέση) σε ηλικία 17 ετών, έχοντας δεξιά του, τον 16χρονο τότε, Βασίλη Μαστροθύμιο, και αριστερά του, τον 15χρονο Λάκη (Χρυσομάλλη) Αρχοντόγλου.
Στο απόκομμα της εφημερίδας “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ” που βρήκα στο αρχείο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, βλέπουμε μια ανταπόκριση του ΠΑΣΧ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ (όπως υπέγραφε τότε) μετά από ένα φιλικό αγώνα της Δόξας Άδενδρου με τη Νίκη Διοικητηρίου το 1964, με διαιτητή τον Βασ. Συντρίνη.
Ο Λάκης Χατζηκυριάκος εργάστηκε στη συνέχεια στις εφημερίδες “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” και “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” και έτσι βρέθηκε, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Ιταλία, όπου γνώρισε την γυναίκα του Nuccia Fini και το 1976 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ρώμη.
Από το 1977 ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” και πέντε χρόνια αργότερα, το 1982… και στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ). Με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης, το 1989, ήταν ο ανταποκριτής του “MEGA” από την Ρώμη, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους συγχωριανούς του, που τον έβλεπαν στην τηλεόραση. Στις 27 Οκτωβρίου 2007, τον “πρόδωσε” η καρδιά του σε ηλικία 61 ετών.
Επειδή για μένα ήταν κάτι παραπάνω από “ίνδαλμα”, όχι μόνο λόγω της μεγάλης δημοσιογραφικής του καριέρας, αλλά και επειδή τα πατρικά μας σπίτια τα χώριζε ένας δρόμος, ήθελα να γράψω αυτό το κείμενο στη μνήμη του, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι, τον Λάκη (Πασχάλη) Χατζηκυριάκο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.