Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα επενδυτικό σχέδιο ύψους 50 εκατ. ευρώ -που αποτελεί την πιο μεγάλη και ολοκληρωμένη επένδυση από το 1970 – της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων (ήτοι οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα κατέχει, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο CEO της διαχειρίστριας εταιρείας, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, Θάνος Ψαθάς, η ΒΙΠΕ Σίνδου, η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας καθώς προβλέπονται 15,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στην περιοχή, που χρόνο με τον χρόνο γερνάει. Την ίδια ώρα συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις ελληνικές και ξένες, με τα διαθέσιμα, ωστόσο, οικόπεδα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα καθώς δεν ξεπερνούν τα 60 στρέμματα.
Με την αυξημένη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από επιχειρήσεις τροφίμων, logistics αλλά και ενέργειας, που αφορούν μεγάλες επενδύσεις, για εγκατάσταση στις βιομηχανικές ζώνες και δη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ψαθάς επισημαίνει την ανάγκη και παράλληλα την ελπίδα ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πάρκων την επόμενη πενταετία, έκτασης 20.000 έως 30.000 στρμ, με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αλλά και ευρύτερα την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ενδεικτική της επιχειρηματικής κινητικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, είναι μεγαλεπήβολη επένδυση ύψους περί το 1,5 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί στο επιχειρηματικό πάρκο Κοζάνης, με τις σχετικές υπογραφές να δρομολογούνται για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, επί του παρόντος, λόγω ύπαρξης συμβάσεων εμπιστευτικότητας, δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν περαιτέρω πληροφορίες.
Το επενδυτικό σχέδιο των 50 εκατ. ευρώ
Αναφερόμενος, στην επενδυτική παρέμβαση που έχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στα σκαριά, ο κ. Ψαθάς τονίζει πως «η εταιρεία έσπευσε να αξιοποιήσει τόσο τις νέες νομοθετικές πρόνοιες όσο και τη δυνατότητα υπαγωγής του αναπτυξιακού της σχεδίου στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το αργότερο εντός Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί η σχετική έγκριση του ΤΑΑ, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία από τους εγκατεστημένους ιδιοκτήτες στις ΒΙΠΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δική τους συγκατάθεση».
Στη συνέχεια και μετά τις σχετικές εγκρίσεις, αναμένεται να μπουν στο φουλ οι μηχανές για την υλοποίηση της επένδυσης, προκειμένου μέσα σε ένα χρονικά «ασφυκτικό» πλαίσιο (ολοκλήρωση έως τα μέσα του 2025) και αφού έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές των παρεμβάσεων στις 14 ΒΙΠΕ, να καλυφθεί το 50% από τους πόρους του ΤΑΑ.
Όπως επισημαίνει ο CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ «το ρίσκο το αναλαμβάνει η εταιρεία η οποία θα σηκώσει τη χρηματοδότηση των έργων και θα λάβει το 50% αυτής από το ΤΑΑ αφού ολοκληρωθεί η επένδυση». Το άλλο 50% θα το καλύψει η ΕΤΒΑ εμπροσθοβαρώς με 25% ίδια κεφάλαια και 25% δανεισμό.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ουσιαστικά θα καλύψει το ύψος της επένδυσης, ωστόσο, μέρος της θα αποδοθεί μέσω κοινοχρήστων από αναβαθμισμένες υπηρεσίες, στις εγκαταστημένες επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ αλλά σε βάθος απόσβεσης 20ετίας.
Το επενδυτικό σχέδιο
Το επενδυτικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται περίπου στα 15,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, αφορά έργα: αποκατάστασης οδοποιίας σε οδικές αρτηρίες, των δικτύων των ομβρίων, δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, των δικτύων ύδρευσης με αντικατάσταση σχεδόν όλων των αγωγών ύδρευσης στη ΒΙΠΕΘ, αλλά και εγκατάστασης ηλεκτρονικών υδρομέτρων, από τα οποία θα ωφεληθούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν να έχουν online την πληροφορία σχετικά με τις καταναλώσεις τους, ώστε να μπορούν να ρυθμίζουν και την παραγωγή τους.
Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει αναβάθμιση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων ώστε να έχει τη δυνατότητα να δέχεται περισσότερα λύματα και να κάνει και καλύτερη επεξεργασία καθώς και εγκατάσταση ηλεκτρονικών παροχομέτρων για τα λύματα που στέλνουν οι επιχειρήσεις στη μονάδα, έτσι ώστε να γίνεται πιο δίκαιη η κατανομή του κόστους και όχι να υπολογίζεται ο βιολογικός ως ένα ποσοστό του νερού.
Τα κουφάρια στα ΒΙΠΕΘ
Στη ΒΙΠΕ σήμερα υπάρχουν περί τις 800 εγκαταστημένες επιχειρήσεις σε μια έκταση περίπου 9.700 στρέμματα. Σε ερώτηση για τα λεγόμενα… κουφάρια της Σίνδου, τα ανενεργά βιομηχανοστάσια, ο κ. Ψαθάς απαντά ότι δεν αποτελούν μεγάλο ποσοστό της συνολικής έκτασης της ΒΙΠΕ. Συγκεκριμένα, καλύπτουν μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων.
Πάντως από την πλευρά της ΕΤΒΑ δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης καθώς ανήκουν σε ιδιώτες. Αποτελούν ιδιωτική περιουσία και κατά συνέπεια είναι στο χέρι των ιδιοκτητών τους πώς θα τα αξιοποιήσουν, όπως ισχύει για οποιοδήποτε ακίνητο.
Στόχος η… υπηρεσία μιας στάσης στις ΒΙΠΕ
Ερωτηθείς ο κ. Ψαθάς για τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης σε μια ΒΙΠΕ απαντά πως ο επιχειρηματίας που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί σε μια βιομηχανική περιοχή απαλλάσσει τον εαυτό του από την ενασχόληση με πράγματα που επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή λειτουργία. Παίρνει το οικόπεδο έτοιμο, «με το κλειδί στο χέρι», όπως λέει χαρακτηριστικά, με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας.
Ωστόσο όλα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά ευκολότερα και γρηγορότερα αν ο εγκατεστημένος δεν είχε την αναμονή για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο, και της άδειας λειτουργίας, για τις οποίες οφείλει ο ίδιος να μεριμνήσει.
Η διαδικασία θα ήταν απλούστερη αν η ΕΤΒΑ, κάτι που η διοίκηση της το έχει επισημάνει, παρείχε ουσιαστικά «υπηρεσία μιας στάσης» δηλαδή αναλάμβανε την έκδοση των σχετικών αδειών, όπως συμβαίνει στις βιομηχανικές περιοχές της Γαλλίας ή της Γερμανίας με την αντίστοιχη ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να αναλαμβάνει τη διαδικασία, όπου θα πρέπει να επισημανθεί πως η έκδοση της οικοδομικής άδειας κυμαίνεται από 2 έως 3 μήνες.
Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες
«Του χρόνου τέτοια εποχή, η εικόνα της ΒΙΠΕΘ, δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή». Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Ψαθάς, σε εγκατεστημένους επιχειρηματίες στη ΒΙΠΕ Σίνδου κατά την πρόσφατη συνάντησή του με κάποιους εξ αυτών. Με την ανάληψη των ανταποδοτικών υπηρεσιών η εταιρεία αναμένεται να βάλει τέλος σε εικόνες που συχνά αποκαρδιώνουν όσους δραστηριοποιούνται και κινούνται στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντικρίζουν ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών και ελλιπή ηλεκτροφωτισμό.
Σημειώνεται πως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ από 1/1/2023 ανέλαβε σταδιακά την ευθύνη της παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας, Φωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και Συλλογής Απορριμμάτων, μαζί με τα ανταποδοτικά τέλη σε 10 ΒΙΠΕ της χώρας, καθώς στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης 4982/2022, περί ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ ανάληψης των εν λόγω υπηρεσιών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναλάβει τις σχετικές υπηρεσίες της μεγαλύτερης βιομηχανικής ζώνης της χώρας, αυτής στη Σίνδο.
Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες για αυξημένα κοινόχρηστα κόστη μετά από τη νέα εξέλιξη ο κ. Ψαθάς επισημαίνει πως στη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας για τον νέο κανονισμό, μόλις το 6,6% επί τους συνόλου των εγκατεστημένων στη Θεσσαλονίκη ψήφισαν αρνητικά, ενώ στο πανελλαδικό σύνολο των ΒΙΠΕ το ποσοστό είναι μικρότερο αγγίζοντας το 5,5%.