Σάν σήμερα – Κόσμος : 28 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης !

Ο Σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τρίβει τα μάτια του, εξουθενωμένος από την εξαντλητική ειδική σύνοδο του Ανώτατου Σοβιέτ την Τρίτη 27 Αυγούστου 1991 στη Μόσχα. Απειλεί να παραιτηθεί αν καταστραφεί η Σοβιετική Ένωση και απευθύνει έκκληση τουλάχιστον για στρατιωτική και οικονομική ένωση. – Πηγή: (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ ΙΙΙ, αριστερά, κάνει σήμα για ταιμ-άουτ στους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 1991 στη Μόσχα, με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν στο Κρεμλίνο. Ο Γέλτσιν διαβεβαίωσε τον Μπέικερ ότι τα 27.000 πυρηνικά όπλα στην ταχέως μεταβαλλόμενη Σοβιετική Ένωση θα τίθονταν υπό «αυστηρό έλεγχο εξαγωγών» για να αποφευχθεί η μετάβασή τους σε λάθος χέρια. – Πηγή: (AP Photo/Boris Yurchenko)
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 1989, Ανατολικογερμανοί συνοριοφύλακες περνούν μέσα από ένα κενό του τείχους του Βερολίνου, αφότου οι διαδηλωτές έριξαν ένα τμήμα του στην πύλη του Βρανδεμβούργου. Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, η Σοβιετική Ένωση έκανε πίσω, αφήνοντας την κομμουνιστική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας να καταρρεύσει και αποδεχόμενη γρήγορα στη συνέχεια τη γερμανική ενοποίηση. – Πηγή: (AP Photo/Lionel Cironneau, File)
Ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χειρονομεί ενώ μιλάει με τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, αφού οι δύο άνδρες υπέγραψαν μια συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων ενδιάμεσης εμβέλειας κατά τη διάρκεια της τελετής στην ανατολική αίθουσα του Λευκού Οίκου στις 8 Δεκεμβρίου 1987 – Πηγή: (AP Photo/Barry Thumma)
Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1989, οι στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού κυματίζουν τα χέρια τους καθώς η μονάδα τους διασχίζει μια γέφυρα στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και τότε Σοβιετικού Ουζμπεκιστάν κοντά στην ουζμπεκική πόλη Τερμέζ του Ουζμπεκιστάν. Όταν η Σοβιετική Ένωση ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν στις 15 Φεβρουαρίου 1989, χαιρετίστηκε ευρέως ως ένα πολύ αναμενόμενο τέλος σε ένα αιματηρό κεφάλαιο. Ωστόσο, οι αντιλήψεις του κοινού έχουν αλλάξει και πολλοί Ρώσοι βλέπουν τώρα τον δεκαετή σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν μια αναγκαία και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη προσπάθεια. – Πηγή: (Leonid Yakutin/Defense Ministry Press Service via AP)
Ένας μεταφορέας τεθωρακισμένου εξέρχεται από στρατιωτική μονάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας νωρίς το πρωί στις 8 Σεπτεμβρίου 1991. Οκτώ ακόμη οχήματα και δεκατέσσερα φορτηγά έφυγαν από το Βίλνιους για τη Ρωσία. – Πηγή: (AP Photo/Czarkas Sokolowskas)
Η κόκκινη σημαία της ΕΣΣΔ κυματίζει πάνω από το Κρεμλίνο λίγες ώρες πριν από την υποστολή της και αντικατάστασή της από την προεπαναστατική σημαία της Ρωσίας – Πηγή: (AP Photo)
Η κατάκτηση του διαστήματος ήταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες αντιπαλότητες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκτός από την τοποθέτηση του πρώτου ανθρώπου σε τροχιά, η Σοβιετική Ένωση μπορεί να έχει αξιώσεις για την τοποθέτηση του πρώτου δορυφόρου στο διάστημα, του Sputnik. – Πηγή: Miquel Ros, CNNi
Τα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν συχνά επαναστατικού σχεδιασμού και αεροπλάνα όπως αυτό Polikarpov ήταν μεταξύ των πρώτων μονοπλάνων με αναδιπλούμενη προσγείωση. – Πηγή: Miquel Ros\CNN
Το υπερηχητικό αεροσκάφος Tupolev Tu-144 ήταν γνωστό ως το σοβιετικό Concorde. – Πηγή: Miquel Ros\CNN
Το Mil V-12, το μεγαλύτερο ελικόπτερο που κατασκευάστηκε ποτέ, είναι ένα από τα ιπτάμενα θαύματα του Ψυχρού Πολέμου που παρουσιάζονται στο μουσείο της αεροπορίας της Μόσχας – Πηγή: Miquel Ros\CNN
Αυτό το υβρίδιο μεταξύ βάρκας και αεροπλάνου χρησιμοποιούσε αεροδυναμικές δυνάμεις για να απομακρύνεται πάνω από το νερό σε ταχύτητες άνω των 400 kph. – Πηγή: Miquel Ros\CNN
Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια  (26 Δεκεμβρίου 1991) διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, η οποία οδήγησε στην ίδρυση της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).
Μέχρι και τον Ιανουάριο του 1991, η Σοβιετική Ένωση ήταν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, καλύπτοντας 22.400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν το ένα έκτο της επιφάνειας της Γης. Ο πληθυσμός της ήταν 290 εκατομμύρια και 100 ξεχωριστές εθνικότητες ζούσαν στα σύνορά της.
Διέθετε επίσης ένα οπλοστάσιο δεκάδων χιλιάδων πυρηνικών όπλων και η σφαίρα επιρροής της που ασκούσε μέσω μηχανισμών όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε ένα χρόνο, η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει.
Η Σοβιετική σημαία υπεστάλη από το Κρεμλίνο για τελευταία φορά το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και αντικαταστάθηκε με την προεπαναστατική ρωσική σημαία.
Ήδη την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, παραιτήθηκε και έδωσε τις εξουσίες του  -συμπεριλαμβανομένων των κωδικών εκτόξευσης των Σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων – στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.
Η κατάρρευση της Ένωσης ήταν ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο γεγονός και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία και μόνη αιτία, αλλά ήταν συνέπεια τόσο εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών, κοινωνικών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο παράγοντας των πυρηνικών.
Ήδη το διάστημα από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο, οι δημοκρατίες της ΕΣΣΔ είχαν αποχωρήσει από την Ένωση, με 11 εξ αυτών να υπογράφουν λίγες ημέρες πριν την τελική πράξη της διάλυσης το Πρωτόκολλο Άλμα-Άτα, με το οποίο ιδρυόταν η ΚΑΚ και ανακοινωνόταν πως η ΕΣΣΔ είχε πάψει να υπάρχει.
Το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης σήμανε το οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου.