Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : “Καλύτερη Αστυνόμευση στα Διαβατά …”

Σοβαρό είναι το πρόβλημα της αστυνόμευσης στα Διαβατά σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη, την ώρα που η περιοχή ήρθε και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή το περίφημο μπάρμπεκιου με χοιρινά που διοργανώνει την Κυριακή η παράταξη Ενωμένοι Μακεδόνες.

savas anastasiadis

Όπως είπε μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, «πριν από ενάμιση μήνα είχα επισκεφθεί τον Υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη και του ζήτησα να ξαναλειτουργήσει το Αστυνομικό Τμήμα στα Διαβατά με τα επιχειρήματα που σας είπα. Ότι δηλαδή η περιοχή φιλοξενεί περίπου 1.800 πρόσφυγες και δημιουργούνται πολλά προβλήματα,  μαζί με όλα τα άλλα που ήδη είχε. Ο Υπουργός μου είπε ότι το εξετάζει, δεν ήταν αρνητικός. Θα επανέλθω για το θέμα, διότι θεωρώ ότι η περιοχή χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να κυκλοφορούν ελεύθερα».
Αναφορικά με  το προσφυγικό- μεταναστευτικό ο βουλευτής ΝΔ υπογράμμισε πως η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν χαοτική και άναρχη.

«Σύμφωνα  με στοιχεία του 2019, είχαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση. Είχαμε 14.000 προσφυγές στην Αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Και δυστυχώς, είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει  της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Εμείς αλλάζουμε πολιτική», σημείωσε ο βουλευτής.

«Μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για το άσυλο, έχουμε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων μας. Ήδη έχουν ενισχυθεί και οι μονάδες του Λιμενικού και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την πρόσληψη των νέων στελεχών. Η χώρα αποκτά  ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου,  το οποίο προσδιορίζουμε στο τρίμηνο. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους», σημείωσε ο Σάββας Αναστασιάδης.

Για το αν θα υπάρξουν νέες ροές προσφύγων στην Περιφέρεια  Θεσσαλονίκης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι περίπου στα όρια, λίγο κάτω από το 1%, οπότε δεν θα δεχθούμε άλλους πρόσφυγες. Το πρόβλημα στην Περιφέρεια είναι οξυμένο διότι αν υπολογίσουμε τις δομές που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές μας ξεπερνούν το 1%, άρα πρέπει να το δούμε και αυτό όσον αφορά την κατανομή σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
«Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη. Όπως ξέρετε, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές 6.500 ατόμων, από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Τις τελευταίες ημέρες, υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων. Στόχος είναι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα  με προσφυγικό προφίλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ξεπερνά σε ανοησία ακόμη και αυτούς που πήγαν επίτηδες να οργανώσουν αυτή την εκδήλωση, δίπλα σε δομές φιλοξενίας…είναι στην κουλτούρα μας να μαζευόμαστε σε υπαίθριους χώρους και να ψήνουμε. Εάν βεβαίως αυτό γίνεται επίτηδες δίπλα σε δομές, θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει γελοίο ή ανάξιο λόγου. Το να φτάσει, όμως, κανείς να ζητά ποινικές διώξεις για κάτι τέτοιο φανερώνει απέραντη ιδεοληψία και μία αντίληψη ολοκληρωτική και όχι δημοκρατική»