Π.Κ.Μακεδονίας : Ψήφισμα της αντιπολίτευσης για το σταθμό του Μετρό της Βενιζέλου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑΝ

ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η προώθηση της λύσης της απόσπασης, αποθήκευσης και πιθανής επανατοποθέτησης του συνόλου των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό του Μετρό της Βενιζέλου, που χαρακτηρίστηκαν και «Βυζαντινή Πομπηΐα», παρά την πρόσφατη οριακή απόφαση του ΣτΕ, η οποία έδειξε ότι ακόμη και για τη νομιμότητα αυτής της λύσης υπάρχει μια πολύ ισχυρή νομική αμφισβήτηση, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες κορυφαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών από την Αμερική, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως εκφράστηκαν και στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό.
Την ίδια στιγμή πλήθος επιστημονικών φορέων και επιστημόνων και στην χώρα μας, έχουν επισημάνει ότι είναι δυνατή η βέλτιστη λύση για ολοκλήρωση του σταθμού με διατήρηση των αρχαιοτήτων στο χώρο (insitu).
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων, έτσι ώστε να διατηρηθούν στη θέση τους και να προστατευθούν, αποτρέποντας τον διεθνή διασυρμό της χώρας, ταυτόχρονα με την άμεση κατάθεση αίτησης προς την UNESCO για την αναγνώριση της αυθεντικότητας και της πολιτιστικής αξίας αυτού του μοναδικού συγκροτήματος μνημείων, ικανοποιώντας τα κριτήρια της UNESCO για την απονομή του χαρακτηρισμού «Χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς», γεγονός που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι εφικτό.
Τέλος επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής και των επεκτάσεων του ΜΕΤΡΟ χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις στον ανάδοχο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χρήστος Γιαννούλης, Ανατολή Αγαθαγγελίδου, Χαρούλα Αποστολίδου, Γιώργος Ζέρβας, Δήμητρα Θωμά, Μανόλης Λαμτζίδης, Γενοβέφα Ναβροζίδου, Λάζαρος Τόσκας (Κοιτάμε Μπροστά)

Σωτήρης Αβραμόπουλος, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Ιωάννης Τσεχελίδης, Ιωάννης Σκουφάς (Λαϊκή Συσπείρωση)

Φίλιππος Γκανούλης, Ελισσάβετ Αβραμίδου (Οικολογία Πράσινη Λύση)

Γαβριήλ Αβραμίδης, Βασιλεία Αβραμίδου (Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία)

Δημήτριος Βάνης (Βάνης εγγύηση για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας Αδέσμευτος Συνδυασμός)