Σε λειτουργία μπαίνει το σύστημα πρόγνωσης κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κ. Μακεδονία
Σε πλήρη λειτουργία τίθεται φέτος, στις αρχές Μαΐου, στην Κεντρική Μακεδονία το σύστημα πρόγνωσης κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου που βασίζεται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, στη συλλογή στοιχείων πεδίου και σε μία μεγάλη βάση δεδομένων που αφορούν σημεία βλάστησης και νερού.
Το πρότυπο αυτό σύστημα πρόγνωσης είχε λειτουργήσει δοκιμαστικά πέρσι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβριο και είναι το αποτέλεσμα της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας- Γερμανίας, τεσσάρων φορέων στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού έργου «Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες μεταδιδόμενες με τα κουνούπια» ( www.wnvalert.eu.
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το ΑΠΘ (Τμήμα Ιατρικής- Εργαστήριο Μικροβιολογίας(καθηγήτρια Άννα Παπά), το Τμήμα Κτηνιατρικής – Διαγνωστικό εργαστήριο,(αναπλ. καθηγητής Χρυσόστομος Δόβας), Τμήμα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας,(επ. καθηγήτρια Ελένη Κατράγκου) και η εξειδικευμένη σε έργα καταπολέμησης κουνουπιών και ανάλυσης δεδομένων, ανάδοχος του έργου καταπολέμησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Οικοανάπτυξη Α.Ε.).
Τα δεδομένα που τροφοδοτούν το σύστημα πρόγνωσης
Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα χρησιμοποιεί τα δεδομένα πεδίου που συλλέγονται συστηματικά και περιοδικά κάθε χρόνο, από δειγματοληψίες προνυμφών (σε 20.000 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής προνυμφών) αλλά και ακμαίων κουνουπιών από ένα σταθερό δίκτυο 60 θέσεων σύλληψης ακμαίων ανά δυο εβδομάδες. Για την παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας του ιού γίνονται τακτικές αναλύσεις της παρουσίας του στα δείγματα ακμαίων του ανωτέρου δικτύου, καθώς και σε δείγματα αίματος από νεαρά κοτόπουλα σε κοτέτσια 50 οικισμών της Περιφέρειας.
Τα παραπάνω δεδομένα συνδυάζονται με δεδομένα παρατηρήσεων γης (φασματικοί δείκτες βλάστησης και νερού), δημογραφικά, τοπογραφικά, περιβαλλοντικά και υδρομετεωρολογικά της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια ενεργοποιούνται οι μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης ώστε να υπάρξει η πρόβλεψη κινδύνου εμφάνισης ανθρώπινων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε επίπεδο οικισμού ή και τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα για το σύνολο της Περιφέρειας.