ΠΥΛΑΙΑ -ΧΟΡΤΙΤΗΣ : Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη

«Ποτέ ξανά φασισμός» και «Όχι σε κάθε πόλεμο» είναι το διπλό μήνυμα των τετραήμερων εκδηλώσεων Μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, τιμώντας τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944 και διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορική Μνήμη.

Οι φετινές τετραήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στον Χορτιάτη την Τετάρτη 30 Αυγούστου, με την περιπατητική παράσταση «Οδός Μαρτύρων», ενώ οι εκδηλώσεις της ημέρας θα ολοκληρωθούν με τη ιδιαίτερη παράσταση «Το δάσος των όρκων» του Γιάννου Αιόλου.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης συνεχίζονται την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα με τον «Ιστορικό Περίπατο Μνήμης» στους χώρους μαρτυρίου του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και την Εφημερίδα «Χορτιάτης 570». Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η «18η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης», με εκκίνηση από τη διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και τερματισμό στην είσοδο του Χορτιάτη. Η μέρα θα κλείσει με την θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με την Χριστίνα Αλεξανιάν με αναφορά στην Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Παρασκευή ξεκινά με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στις 7.30μ.μ. στον τόπο του μαρτυρίου («Φούρνος Γκουραμάνη») και στις 8.15 θα ακολουθήσει η «7η Λαμπαδηφορία Ειρήνης», με αφετηρία τον «Φούρνο Γκουραμάνη» και τερματισμό το Πέτρινο Γυμνάσιο. Κορυφαία στιγμή των φετινών εκδηλώσεων η Συναυλία με τον ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ και την  ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ στο Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη με ελεύθερη είσοδο.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το 79ο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στο Μνημείο των Θυμάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα. Θα ακολουθήσουν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

«Δίνουμε και φέτος το παρών στον μαρτυρικό Χορτιάτη, τιμώντας τους ήρωες-μάρτυρές μας, διατρανώνοντας το ”Ποτέ ξανά φασισμός”. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη, να διδάξουμε τα γεγονότα στα παιδιά μας και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το λέω κάθε τέτοια μέρα κάθε χρόνο: Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Πουθενά δεν γράφτηκε πως 79 χρόνια πριν 149 άνθρωποι χάθηκαν στον Χορτιάτη μέσα στη φρίκη του πολέμου. Η ιστορία όμως είναι ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δε γράφεται, ξεχνιέται. Ταυτόχρονα ενώνουμε τη φωνή μας με το σύνθημα: «Όχι σε κάθε πόλεμο». Για να τελειώσουν όλοι οι πόλεμοι που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα», τονίζει σε μήνυμά του για τις φετινές εκδηλώσεις ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος στις θεατρικές παραστάσεις και τη συναυλία είναι δωρεάν.
 
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
8.00 μ.μ.: Περιπατητική παράσταση «Οδός Μαρτύρων». Αφετηρία Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη
1η στάση Κοινότητα Χορτιάτη
2η στάση «Οικία Νταμπούδη»
3η στάση Μνημείο Θυμάτων
4η στάση «Φούρνος Γκουραμάνη»
9.00 μ.μ.: Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη «Το δάσος των όρκων» του Γιάννου Αιόλου. Συμμετέχει το Quarto-Quarter το κουαρτέτο της Sofia Philharmonic υπό την διεύθυνση του συνθέτη

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
6.30 μ.μ.: Ιστορικός Περίπατος Μνήμης στους χώρους του Μαρτυρίου του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη. Τόπος συνάντησης η ιστορική πλατεία του Χορτιάτη. Διοργάνωση: Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη – Εφημερίδα Χορτιάτης 570.
7.30 μ.μ.: «18η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης». Αφετηρία: Διασταύρωση Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου. Τερματισμός: Είσοδος Χορτιάτη.
9.00 μ.μ.: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη: Θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με τη Χριστίνα Αλεξανιάν, με αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική καταστροφή
 
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023
7.30 μ.μ.: «Φούρνος Γκουραμάνη» Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του Μαρτυρίου
8.15 μ.μ.: «7η Λαμπαδηφορία Ειρήνης». Αφετηρία: «Φούρνος Γκουραμάνη» Τερματισμός: Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
9.00 μ.μ.: Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη. ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ – ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ «Οι ποιητές μας τραγουδούν». Ανθολογία της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης
 
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023
7.30 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη
10.00 π.μ.: Πέρας υποδοχής προσκεκλημένων στην Κοινότητα Χορτιάτη
10.15 π.μ.: Τέλεση 79ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβα
10.30 π.μ.: Μετάβαση με πομπή στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο
10.45 π.μ.: Ομιλία
11.00 π.μ.: Προσκλητήριο Νεκρών Κατάθεση στεφάνων
11.30 π.μ.: Ενός λεπτού σιγή
11.31 π.μ.: Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής