Πρεμιέρα σήμερα :Επιστροφή στην κανονικότητα !

Με επιτυχία εκτιμάται ότι στέφθηκε η πρεμιέρα του ανοίγματος της εστίασης σε όλη τη χώρα, ύστερα από lockdown 6 μηνών. Σε συνδυασμό με τη μείωση των διασωληνωμένων και τη ραγδαία αυξανόμενη εμβολιαστική κίνηση, η εικόνα διαγράφεται περισσότερο αισιόδοξη για επιστροφή στην κανονικότητα.
Με συμμάχους τον καλό καιρό και την αργία της Δευτέρας του Πάσχα, οι πολίτες επισκέφθηκαν καταστήματα εστίασης, καφέ και εστιατόρια, δίνοντας και πάλι ζωή στα άδεια τραπεζοκαθίσματα.
Ως επί το πλείστον, πολίτες και καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν με τα μέτρα -αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες.
Απόψε είναι και η πρεμιέρα για τα μπαρ.
Υπενθυμίζεται ότι από απόψε διευρύνεται κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ., από 10 μ.μ. που ίσχυε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, και θα λήγει στις 5 τα ξημερώματα.
Φυσικά, όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή καφέ, τα οποία θα λειτουργούν από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους και έως τις 10:45 το βράδυ, θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 στο 13033.
Σειρά έχουν σχολεία, τουρισμός και διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Πλέον, σειρά τώρα έχουν τα σχολεία: Γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα, προκειμένου να μην ενισχυθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε προ ημερών στο iefimerida.gr ότι ο σχεδιασμός είναι όλα τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, «με το πολύτιμο εργαλείο των self test», ενώ παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στο «πράσινο φως» για το άνοιγμα όλων των μονάδων.
Πέντε μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός. Οι επισκέπτες πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.
Με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.
Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ολα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 48ωρο (λόγω της αργίας του Πάσχα) 2.146 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα τεστ να ανέρχονται σε περίπου 26.000.