ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Tην απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Tην απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του από το Ζάππειο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα είναι υποψήφιος για τη νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά θα είναι «παρών» πριν, κατά, και μετά τη διάρκεια των διαδικασιών.
Νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόφασή του ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.
Advertisement
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη αναδιοργάνωσης του κόμματος χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου να αντιπαρατεθεί τόσο με τη ΝΔ όσο και με τις παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος με τη δημιουργία ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης, που «θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου, αν δεν το πρότεινα και με τις πράξεις μου».
Στο Ζάππειο, στο «αντίο» του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Νίκος Φαραντούρης
Τα επόμενα βήματα στο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το πρωί, ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου, στην Κουμουνδούρου, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου αιφνιδιάστηκαν από τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, ωστόσο ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης και συνέχισε λέγοντας πως θα ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του στο Ζάππειο. «Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
ADVERTISING
Εκλογή προέδρου ΚΟ για τις προγραμματικές δηλώσεις
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η αρχαιότερη βουλευτής.
Ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΟ, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.
Πιθανές ημερομηνίες για εκλογή νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου, η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος είναι να οριστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία και θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση. Σημειώνεται για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απαραίτητο να έχει διεξαχθεί νωρίτερα το συνέδριο του κόμματος.
Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του στο Ζάππειο, η ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος πρέπει να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα. Πιθανές ημερομηνίας για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα 170.000 μέλη είναι η 17η ή το αργότερο η 24η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.