ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Στέφανος Κασσελάκης διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, Γιάννης Δρόσος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στο 75% της καταμέτρησης. Ο Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει 56,69% ενώ η Έφη Αχτσιόγλου το 43,31%. Τα άκυρα και τα λευκά ανέρχονται σε 1,19% και συγκεκριμένα τα λευκά σε 0,45%.
Ο κ. Δρόσος συνεχάρη τα 135.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «έδωσαν μία πολλαπλή και δύσκολη εκλογική μάχη». Επίσης ευχαρίστησε και «τους συντρόφους της ΚΕΦΕ που εγγυήθηκε την καλή διεξαγωγή με ομόφωνες αποφάσεις και σε κλίμα συνεργασίας καθώς και τις εφορευτικές επιτροπές σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας». Ο κ. Δρόσος επισήμανε ότι ήταν μία απαιτητική διαδικασία και θύμισε ότι στο παρελθόν ένα άλλο κόμμα «τα μούσκεψε» στις δικές του εκλογές, εννοώντας τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ
Σημειώνεται ότι πάνω από 135.000 προσήλθαν στις κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον πρώτο, την περασμένη Κυριακή. Περίπου 8.750 μέλη ψήφισαν για πρώτη φορά αυτή την Κυριακή.
Λόγω του διαφαινόμενου αποτελέσματος, η Έφη Αχτσιόγλου τηλεφώνησε στον κ. Κασσελάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. Λίγο μετά τις 23:15, η ίδια μετέβη στην Κουμουνδούρου όπου πραγματοποίησε δηλώσεις. «Ολοκληρώθηκε σήμερα μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Η μεγάλη συμμετοχή έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάζει προς εμάς. Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρόν για να δώσει τις μάχες που έρχονται. Από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας να ασκήσουμε αντιπολίτευση στη ΝΔ και να δώσουμε προοπτική στους πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Οι κάλπες στα 538 τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 9 το βράδυ. Η διαδικασία ήταν διαφοροποιημένη σε σχέση με τον α’ γύρο, καθώς αυτή τη φορά δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο όσοι ήταν ήδη μέλη του κόμματος. Την προηγούμενη Κυριακή είχαν ψηφίσει περίπου 149.000 μέλη. Οι 106.000 ήταν παλαιά μέλη και 43.000 νέα.
Ο Τσίπρας τηλεφώνησε σε Κασσελάκη και Αχτσιόγλου και τους συνεχάρη
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τηλεφώνησε και στον Στέφανο Κασσελάκη και στην Έφη Αχτσιόγλου.
Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, συνεχάρη και τους δύο για τον αγώνα που έδωσαν.
Η καταγγελία Κασσελάκη και η απάντηση κομματικών πηγών
Το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης κατήγγειλε δημοσίως εφορευτικές επιτροπές, αφήνοντας αιχμές για «δικαιολογίες» σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης μελών που είχαν εγγραφεί στον πρώτο γύρο. Λίγο αργότερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για υπερβολική αντίδραση.
Οι ίδιες πηγές απέδωσαν το πρόβλημα σε ανθρώπινο λάθος, υποστηρίζοντας πως από τους 100.000 που είχαν προσέλθει για να ψηφίσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, περίπου 455 μέλη δεν βρέθηκαν αρχικά στους καταλόγους, αλλά το πρόβλημα λύθηκε λίγο αργότερα.
Η ΚΕΦΕ δέχτηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, από τα οποία ταυτοποίησε 455, ενώ περίπου 500 άτομα έφτασαν σε εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, παρότι δεν ήταν μέλη.