ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Η Μαρία Συρεγγέλα νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας

«Κλείδωσε» η αλλαγή φρουράς στη γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η Μαρία Συρεγγέλα θα προταθεί να διαδεχθεί τον Παύλο Μαρινάκη.
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση αυτή στο κυβερνών κόμμα.
Η σχετική πρόταση θα γίνει στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή φρουράς κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ο Παύλος Μαρινάκης διέγραψε μια άκρως επιτυχημένη πορεία στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από το 2021, κάτι που αναγνώρισε πολλάκις δημοσίως ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του ανατέθηκαν παράλληλα τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου, μια θέση αυξημένης ευθύνης, η οποία απορροφούσε σχεδόν όλες τις ώρες δραστηριότητας του Παύλου Μαρινάκη που εκτελεί αυτά τα καθήκοντα, επίσης με επιτυχία, από τον περασμένο Ιούνιο.
Η Μαρία Συρεγγέλα προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, διακρίνεται για την εργατικότητά της αλλά και για τη γνώση της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας
Ποια είναι η Μαρία Συρεγγέλα
Η νέα γραμματέας του κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα, γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα.
Διετέλεσε γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Ήταν αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.
Διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005, και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο, ενώ υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001 έως το 2004 και στην Κ.Ε. από το 1998 έως το 2005.
Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.
Η Μαρία Συρεγγέλα είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό, και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.
Στις εθνικές εκλογές του 2023 εκλέχθηκε βουλευτής στον δυτικό τομέα της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία.