ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Ν.Δ. της Μαρίας Σπυράκη – Δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής

Αναστέλλεται με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ακολουθεί τη  χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα, μέσω της οποίας ζητείται η άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη για απάτη σε βάρος προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού. 
Σημειώνεται ότι η κ. Σπυράκη έχει αποφασίσει να ζητήσει αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι να διαλευκανθεί η συγκεκριμένη υπόθεση. “Θα κάνω ό,τι μπορώ, προκειμένου αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί άμεσα…”, ανέφερε η ευρωβουλευτής, σε δηλώσεις της, πριν από λίγη ώρα, στην ΕΡΤ.
Στον απόηχο της συγκεκριμένης υπόθεσης, που… έσκασε στον ουρανό των Βρυξελλών ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προφανές ότι προκαλείται προβληματισμός, αν όχι εκνευρισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Αργά χθες το βράδυ και με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε σχετικά… έδειξε προς τη σημερινή ημέρα αναφορικά με τις αποφάσεις για την ευρωβουλευτή. 
“Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο”, ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κ. Σπυράκη.
Η πρώτη αντίδραση Σπυράκη
Η ίδια η ευρωβουλευτής, σε ανακοίνωσή της, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση ανέφερε πως αποδέχεται ευχαρίστως το αίτημα άρσης της ασυλίας της. “Προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο… Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από τον χώρο συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatar Gate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση”, υποστήριξε η Μαρία Σπυράκη, ενώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της.
Αυτό που είναι προφανές, πάντως, είναι ότι το… momentum του ζητήματος… πυκνώνει τα σύννεφα. Καθώς το όλο θέμα δεν σχετίζεται, σε καμία περίπτωση, με το αποκαλούμενο και Qatar Gate, ωστόσο ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σπεύσει να ζητήσει την αποπομπή της Μαρίας Σπυράκη, ανεβάζοντας… ντεσιμπέλ στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatar Gate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών”, ήταν η πρώτη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.