Πολιτική-Οικονομία : Μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά…

Μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα προβλέπει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει από τον Μάιο. Τον Μάρτιο έρχεται νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου συμπληρώνοντας το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω του νέου πτωχευτικού πλαισίου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα ενόψει του επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών και ξεκαθάρισε ότι όποιος δημοσιονομικών χώρος δημιουργείται θα κατευθύνεται κατά 70%-80% σε μειώσεις φόρων και 20%-30% σε αυξήσεις δαπανών σε όσους έχουν ανάγκη, την υγεία και την εθνική άμυνα.
Οι άξονες του πλαισίου
Στους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως δήλωσε αυτοί είναι:
· Η δημιουργία ενός σχήματος για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (από 8 που υπάρχουν σήμερα)
· Η ύπαρξη δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
· Δημιουργία προβλέψεων με την βοήθεια της δικαιοσύνης για ταχύτερη λήψη αποφάσεων
· Πρόβλεψη για πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά. Με βάση τον υπουργό Οικονομικών στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για βοήθεια νοικοκυριών τόσο κατά τη διαδικασία αλλά θα προβλέπονται και μέτρα κοινωνικής προστασίας, πιθανόν όπως ισχύει σε άλλες χώρες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄κατοικίας σημειώνοντας ότι έως χθες είχαν μπει στην πλατφόρμα 65.393 πολίτες. Από αυτούς δέχθηκαν άρση του απορρήτου 43.000 και έχει ουσιαστικά αξιοποιηθεί από μόλις 3.000. Από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, με βάση τον υπουργό Οικονομικών προκύπτει ότι στο 35% των περιπτώσεων, άλλη α΄κατοικία είχε δηλωθεί στην τράπεζα κι άλλη στην εφορία. Το 32% δεν πληρούσε τα κριτήρια και σε μεγάλο ποσοστό το εισόδημα ήταν πάνω από 35.000 ευρώ.
Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Μέσω πέντε δράσεων το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή:
· Την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
· Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω και του επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από τις αλλαγές αυτές
· Την εφαρμογή ελέγχων στις πλατφόρμες Αir BnB
· Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνικά, καύσιμα και ποτά. Το Μάρτιο σχεδιάζεται να είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων
· Εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων.
Μειώσεις φόρων
Απρίλιο – Μάιο αναμένεται να υπάρχει εικόνα για να ληφθούν οι αποφάσεις για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι για το 2020 σχεδιάζονται μειώσεις φόρων ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ το 2021 θα υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Αύξηση κατώτατου μισθού
«Ναι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς όπως είπε, έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως προβλέπει ο νόμος. Η διαβούλευση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο οπότε τα αρμόδια υπουργεία θα λάβουν την πρόταση των κοινωνικών εταίρων για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Πηγή : naftemporiki.gr