ΠΕΡΑΙΑΣ : Σχέδιο για τη μετατροπή 757 στρεμμάτων της Περαίας σε Τεχνολογικό Πάρκο

Θετικά γνωμοδότησε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου να ιδρυθεί το ThessIntec, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στο ακίνητο 1160 του αγροκτήματος της Περαίας, στον δήμο Θερμαϊκού.
Ο σχεδιασμός για το Τεχνολογικό και Επιχειρηματικό Πάρκο προχωρά και σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου, περιλαμβάνει συνολική έκταση 757 στρεμμάτων, σε απόσταση 1.400 μέτρων από το κέντρο της Περαίας, στην παραλιακή ζώνη, κοντά στα όρια με τον δήμο Θέρμης και κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Στο αγροτεμάχιο υπάρχουν οι παλιές εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ (οι κεραίες, όπως τις γνωρίζουν οι περισσότεροι), που καταλαμβάνουν 2.500 τ.μ. και όλη η περιοχή είναι αναξιοποίητη.
Οι χρήσεις γης στο ακίνητο είναι:
-Τεχνόπολη – Τεχνολογικό Πάρκο στο μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας.
-Τουρισμός – Αναψυχή στο βορειοανατολικό τμήμα του ακινήτου.
-Ελεύθερος χώρος – Αστικό Πράσινο κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, σε απόσταση 30 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού.
Οι κατασκευές, δηλαδή η δόμηση (κτήρια ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων), προσδιορίζεται στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του αγροτεμαχίου, ενώ οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι (κοινόχρηστος χώρος πρασίνου 90 στρεμμάτων) στο νότιο και δυτικό τμήμα. Επίσης, προβλέπεται ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και ενυδρείο στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου, ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα προβλέπεται να εγκατασταθούν οι υποστηρικτικές υποδομές (αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής). Στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου, στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου και εστίασης για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και επισκεπτών. Προβλέπεται επίσης στο γειτνιάζον τμήμα με τον αιγιαλό να δημιουργηθεί εκτός του χώρου πρασίνου και περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή.
Ήδη έχει εκπονηθεί γεωτεχνική έρευνα – μελέτη και προμελέτη υδραυλικής αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ μέχρι σήμερα από τη διαβούλευση που προηγήθηκε δεν προέκυψαν αντιρρήσεις στον σχεδιασμό.

Πηγή: https://www.voria.gr