Περαία : Σύσκεψη για τον οικισμό Ρομά στην Περαία με εισαγγελική πρωτοβουλία

Σύσκεψη για την εκτόνωση της κατάστασης στον αυτοσχέδιο οικισμό Ρομά στα «Τσαΐρια», ο οποίος βρίσκεται στην Περαία, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα, ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε η αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας πλημμελειοδικών.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο της στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των δημάρχων Θερμαϊκού και Θέρμης, εκπροσώπου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του τοπικού αστυνομικού διοικητή, εκπροσώπων των κατοίκων, αλλά και αντιπροσώπου των Ρομά, η εισαγγελέας Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, προώθησε τη σκέψη της μετεγκατάστασης του αυτοσχέδιου οικισμού με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε καταλληλότερη περιοχή που θα εντοπιστεί με τη συνδρομή των φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Και μπορεί για την υπόθεση της ρύπανσης περιβάλλοντος, από την καύση αντικειμένων και υλικών που καταλήγουν σε μάντρες ανακύκλωσης και συχνά προκαλούν την κινητοποίηση της πυροσβεστικής, να έχουν κατατεθεί μηνύσεις εις βάρος των Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό, αλλά οι ίδιοι, δια του εκπροσώπου τους, αρνήθηκαν ότι είναι αυτοί οι δράστες των συγκεκριμένων αυθαιρεσιών που τους καταμαρτυρούνται.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, που φέρεται να ζήτησε την βίαιη αποβολή των περίπου 600 Ρομά που διαβιούν εκεί. Ανάλογη στάση φαίνεται να κράτησαν και οι εκπρόσωποι των κατοίκων που συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας – από την πλευρά της – τόνισε πως οι εντάσεις πρέπει να εκτονωθούν και πρότεινε να ακολουθηθεί η οδός της αναζήτησης οικονομικών πόρων που θα αξιοποιηθούν ώστε να δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά της περιοχής σε άλλο καταλληλότερο μέρος.

ΑΠΕ/ΜΠΕ