Δυναμική, συγκρουσιακή, σκληρή, τεχνοκράτης σε πρώιμες εποχές, είχε χαρακτηριστεί άλλοτε ως αντι-Θάτσερ, άλλοτε ως «σιδηρά κυρία». Έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, μη διστάζοντας να αμφισβητήσει ακόμη και τον μέντορά της, τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η γνωριμία τους ξεκίνησε το 1974. Η συνωνυμία και οι απόψεις της Βάσως προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Ανδρέα. Η σχέση αυτή έμελλε να πάρει πιο προσωπική χροιά, σε τέτοιο βαθμό που θρυλείται ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήθελε να πάρει διαζύγιο από τη Μαργαρίτα Τσαντ και να παντρευτεί τη Βάσω. Έπεσαν όλοι επάνω του και κατάφεραν να τον μεταπείσουν. Χώρισαν και η Βάσω Παπανδρέου έμεινε στο ψυγείο.
Το 1982 το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει κυβέρνηση και η Βάσω εντάσσεται στην κανονικότητα του κόμματος, αρχίζοντας να εκτοξεύεται στην ιεραρχία. Και το 1989 τοποθετείται επίτροπος της ΕΟΚ -η πρώτη γυναίκα επίτροπος. Συνεργάστηκε με τον Ντελόρ και δεν δίστασε να συγκρουστεί πολλάκις με Ευρωπαίους ηγέτες -και με την τότε Βρετανή πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ- για να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Μετά την πενταετή θητεία της επιστρέφει στην ελληνική πολιτική σκηνή και εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (256.831) στις εκλογές του 1993. Έκτοτε εκλεγόταν διαρκώς βουλευτής ως και το 2009.
Στην πορεία ήρθε η ρήξη με τον Ανδρέα. Έχοντας συμπήξει την περίφημη «ομάδα των τεσσάρων» μαζί με τους Κώστα Σημίτη, Παρασκευά Αυγερινό και Θεόδωρο Πάγκαλο, πραγματοποιώντας το περίφημο «δείπνο των τεσσάρων», άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1995, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου απάντησε σκληρά στους αμφισβητίες του. Η Βάσω Παπανδρέου ένιωσε ότι θίγεται. Σηκώθηκε από τη θέση της, προχώρησε στον διάδρομο και σχεδόν πέταξε ένα σημείωμα στον Ανδρέα, μπροστά στο έκπληκτο ακροατήριο, τις κάμερες και τους δημοσιογράφους.
Άλλοι μίλησαν για θράσος, άλλοι για θάρρος, όλοι όμως συμφωνούν ότι η κίνηση της Βάσως Παπανδρέου έμεινε χαραγμένη στο συλλογικό κομματικό υποσυνείδητο.
Η Βάσω Παπανδρέου συνέχισε ως κορυφαία υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη, ενώ στην τελευταία της θητεία 2009-2012, είχε στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά στην πορεία και ενώ η χώρα μπήκε σε μνημόνια και είχε ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, απασφάλισε.
Η Βάσω Παπανδρέου αποτραβήχτηκε σταδιακά από την πολιτική και τα τελευταία χρόνια ζούσε με τις αδελφές της στο σπίτι της στο Χαλάνδρι. Η υγεία της χειροτέρευσε εδώ μια διετία και ήταν κατάκοιτη, καθώς έπασχε από ανίατο σύνδρομο που έπληξε τα νεύρα του εγκεφάλου της.
Σήμερα 17/10, στα 80 της χρόνια, η Βάσω Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή.
Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 19/10. Θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου, όπως επιθυμούν οι συγγενείς της.












Σχετικά