VIMA THESS-NEWS – Γιάννης Ιωαννίδης : “Το κατώφλι της νέας χρονιάς, του 2021 μας βρίσκει σε εγρήγορση για την υλοποίηση μιας σειράς έργων ζωτικής σημασίας για το δήμο..”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ( τελευταία ημέρα της χρονιάς) ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης μιλά στο vimathess.gr σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης αναφέρεται στις δυσκολίες και τις προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και αποκαλύπτει τα σχέδια του για τον Δήμο Δέλτα τη νέα χρονιά…

Πως θα χαρακτηρίζατε τη χρονιά που φεύγει για την Αυτοδιοίκηση και για το Δήμο Δέλτα?

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Ειδησεογραφία από ΟΛΗ την ΕλλάδαΤο 2020 που φεύγει ήταν μια χρονιά που δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων, κοινωνίας, θεσμών, λειτουργιών και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι κλήθηκαν να απαντήσουν άμεσα στο ερώτημα, κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και έκτακτες ανάγκες, που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Παράλληλα δημιουργήθηκε συνολική κοινωνική και οικονομική αναστάτωση, από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Άρα ήταν μια χρονιά δοκιμασίας για όλους θεσμούς, πολίτες για τη νέα κατάσταση σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας τους.
Νομίζω ότι η απάντηση που καταγράφεται στην πράξη, στο θεσμικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο είναι σε γενικές γραμμές ότι αντέξαμε σε όλα τα πεδία της μάχης, ειδικότερα αυτό της πρώτης γραμμής, όμως τα νοσοκομεία κυρίως με την αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού. Καταγράφηκε επίσης ένα μεγάλο κύμα διάθεσης προσφοράς και αλληλεγγύης, παρά το φόβο του νέου ιού και την αναγκαία αποστασιοποίηση και εγκλεισμό, οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν τον διπλανό τους, δεν τον άφησαν μόνο και είχαμε τέτοια παραδείγματα στο Δήμο Δέλτα και στους κύκλους αιμοδοσίας και στις προσφορές στο κοινωνικό παντοπωλείο και συλλογικές κινήσεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις προς αυτούς που είχαν ανάγκη υποστήριξης.
Ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τη θλίψη της απώλειας πολλών συνανθρώπων μας, σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο κι ύπουλο εχθρό, που είχαν χρόνια ακόμα να ζήσουν.
Ένα αισιόδοξο κομμάτι για εμάς είναι ότι εδώ στο δήμο Δέλτα πήραμε μαθήματα ζωής από τους συνδημότες μας που τους είδαμε να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας για βοήθεια των ανθρώπων που έχουν περισσότερη ανάγκη έμπρακτης συμπαράστασης και συνεισέφεραν από το περίσσευμα τους με υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Με ανιδιοτέλεια συνέβαλλαν στην επίτευξη του στόχου, να μην μείνει κανένα τραπέζι άδειο αυτές τις γιορτές.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μέσα στο 2020?

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Ειδησεογραφία από ΟΛΗ την ΕλλάδαΑν σκεφτούμε τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας … συμπεραίνουμε ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για δημιουργία και επανεκκίνηση του Δήμου μας σε όλους τους τομείς.
Ως νέα διοίκηση από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε, τον σχεδιασμό για την αποχέτευση του Αξιού, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών της περιοχής. Οι κάτοικοι στον Αξιό ζούσαν με κατασκευασμένες αποχετεύσεις στις αυλές των σπιτιών τους όπου εκεί διαχειρίζονταν τα οικιακά λήμματα. Με μια μεγάλη ετήσια δαπάνη προχωρούσαν στον καθαρισμό τους με τη βοήθεια βυτίων. Στο εξής θα έχουν τη δυνατότητα, με ένα εφάπαξ ποσό, ελάχιστο συγκριτικά με ανάλογες συνδέσεις όμορων περιοχών, να συνδεθούν στον αγωγό αποχέτευσης, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Για εμένα προσωπικά και για όλη τη διοίκηση του Δήμου Δέλτα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα η κατασκευή υποδομών σε όλες τις κοινότητες του Αξιού, προκειμένου η περιοχή να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσουν αξία οι περιουσίες των κατοίκων. Παράλληλα εκπονήσαμε με κάθε λεπτομέρεια τον σχεδιασμό παροχής καθαρού, πόσιμου νερού από την ΕΥΑΘ στο Αξιό. Μέσα σε λίγους μήνες και παρά τα όποια εμπόδια τίθενται από διάφορες πλευρές στη γρήγορη και επιτυχή πρόοδο αυτού του ζωτικού έργου, εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και διαφορετικών προτεραιοτήτων, λόγω ελλιπούς κατανόησης. Προχωρήσαμε με γρήγορα βήματα τα οποία παρουσιάσαμε στους κατοίκους και πλέον είμαστε στη διερεύνηση χρηματοδοτικού προγράμματος για την υλοποίηση του. Είναι μια μάχη που θα δώσουμε μέχρι την τελική υλοποίηση με κάθε κόστος. Δεν
πρέπει να ξεχνάει κανείς και το χρέος που παραλάβαμε ως δήμος, 14.000.000 ευρώ προς την ΕΥΑΘ το οποίο επιχειρούμε να ρυθμίσουμε. Παράλληλα με την συνεργασία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καταφέραμε και αλλάξαμε τον σχεδιασμό για την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή και μετά από την λεπτομερή ενημέρωση των κατοίκων, δώσαμε την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα οικολογικό μέσο θέρμανσης, οικονομικότερου και περιβαλλοντικά ασφαλέστερου.
Στα ζητήματα καθημερινότητας, καταφέραμε και βάλαμε μια τάξη σχεδιάζοντας μελέτες για την προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων με σκοπό την αντικατάσταση των φθαρμένων που βρίσκονταν μέσα στις κοινότητες και δυσχέραιναν το έργο αποκομιδής απορριμμάτων και παράλληλα την ορθή απόρριψη οικιακών σκουπιδιών από τους πολίτες.
Παρά τις ματαιώσεις και τις αναβολές πολλών προγραμμάτων λόγω των δύσκολων συνθηκών που διανύουμε και λειτουργούμε εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας, εμείς υλοποιούμε ένα συνολικό σχέδιο με προτεραιότητες ενεργειών που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας καθώς και στη μείωση του λειτουργικού κόστους εντός του 2021», τόνισε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.
Όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει προχωράμε στην ολοκλήρωση της αγοράς μηχανοκίνητου εξοπλισμού για την ενίσχυση του στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας μέσα στο 2021. Σχεδιάζουμε την αγορά ακόμη 1000 νέων κάδων απορριμμάτων και ανταλλακτικών για την επισκευή των υφιστάμενων. Μελετάμε την προμήθεια 14 βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, όπως και την δημιουργία πράσινου σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου, καθώς και κινητού πράσινου σημείου τα οποία προωθούμε προς το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και στο ΥΜΕΠΕΡΑ αντίστοιχα. Με την αποκατάσταση των περιορισμών ξεκινάμε την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την κοινοπραξία φορέων (ΚΟΙΝΣΕΠ) «ΤΑ ΠΑΝΤΑ RE-», που περιλαμβάνει τη συλλογή τη μεταφορά και την ανακύκλωση τηγανέλαιων. Ήδη ήρθαμε σε επαφή με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου ώστε η υλοποίηση να γίνεται με τη συμμετοχή των σχολείων για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα είναι σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά ενεργειών για την συμμετοχή του Δήμου Δέλτα σε νέα προγράμματα σχετικά με την Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία. Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας πρωτοπόρος δήμος ενισχύοντας τόσο την οικολογική συνείδηση των πολιτών με στοχευόμενες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα αποσκοπούν πρωτίστως στην ανάπτυξη της περιοχής μας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής που ζούμε. Στις προτεραιότητες μας είναι η Διαδημοτική συνεργασία με το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου μέσα από τη δημιουργία από κοινού αναπτυξιακού οργανισμού ώστε να δώσουμε δυναμική ώθηση στην ωρίμανση και υλοποίηση αναγκαίων έργων .
Αντιμετωπίσαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα στις ευάλωτες περιοχές του δήμου, παρά την έλλειψη οργανωμένου μηχανισμού, δίνουμε μάχη με το θέμα της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπάζων σε αυτοσχέδιες χωματερές από ασυνείδητους, πασχίζουμε με ελάχιστα μέσα να καταστήσουμε λειτουργικό τον οικισμό Αγία Σοφία μια σωστά οργανωμένη δομή, κάτι που μάλλον απαιτεί ριζικές επιλογές από την πολιτεία, ώστε να σταματήσει να αναπαράγεται η διαιώνιση της διαχρονικής υποβάθμισης.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την επόμενη χρονιά?

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Ειδησεογραφία από ΟΛΗ την ΕλλάδαΤο κατώφλι της νέας χρονιάς, του 2021 μας βρίσκει σε εγρήγορση για την υλοποίηση μιας σειράς έργων ζωτικής σημασίας για το δήμο Δέλτα. Αρχικά έχουμε ήδη διαμορφώσει και ετοιμάζουμε την υποβολή έξι προτάσεων που θα κατατεθούν προς ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορούν σε μελέτες και σε έργα για όλο το Δήμο Δέλτα.
Πρόκειται μεταξύ άλλων για την ενεργειακή επιθεώρηση και την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων αλλά και των δημοτικών κτιρίων, σε όλον το Δήμο Δέλτα. Με την ετοιμασία αυτής της μελέτης θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων αυτών των κτιρίων προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους και να προστατέψουμε το περιβάλλον. Επίσης προωθούμε προτάσεις για την εκπόνηση μελέτης για το ΕΠΑΛ Χαλάστρας, για την μελέτη και την κατασκευή του ΕΠΑΛ Σίνδου, για τη μελέτη αντισεισμικής προστασίας σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλο το δήμο Δέλτα καθώς και για σειρά παρεμβάσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε Σίνδο και Διαβατά.
Παράλληλα έχουμε καταρτίσει το πρώτο μέρος του τεχνικού προγράμματος του 2021 με 13 νέα έργα και μελέτες που αφορούν το σύνολο των Δημοτικών Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δέλτα. Τα δεκατρία αυτά νέα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 8,823,453,75 ευρώ, αφορούν παρεμβάσεις ηλεκτροφωτισμού σε όλο το δήμο, συντηρήσεις σχολικών και δημοτικών κτηρίων, εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις των μυδοκαλλιεργητών της Χαλάστρας και σε ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Τα χρήματα προέρχονται από ίδια έσοδα του δήμου, ΣΑΤΑ και εξειδικευμένες πιστώσεις. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ασφαλτοστρώσεων και ηλεκτροφωτισμού σε πολλές περιοχές του Δήμου Δέλτα και γι ‘αυτό το λόγο εντάξαμε αυτά τα νέα έργα που στοχεύουν στην βελτίωση της εικόνας όλων των περιοχών του Δήμου μας.
Την ίδια ώρα ετοιμάζουμε και άλλες μελέτες που θα ενισχύσουν το τεχνικό πρόγραμμα και σκοπεύουμε να τις ενταχθούν στην πρώτη αναμόρφωση που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2021.
Βρίσκονται στη διαδικασία κατάθεσης προτάσεις για την χρηματοδότηση της Ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Χαλάστρας και της ανάπλασης του πάρκου Κερκύρας στο Καλοχώρι μέσω προγράμματος Leader Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020.
Ενώ είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση τεχνικού προγράμματος ανάπλασης παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο Δέλτα.
Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε σε προσωπικό σε όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες να εκμεταλλευτούμε όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες άλλα και τα έσοδα του Δήμου. Σχεδιάζουμε μελέτες και έργα χρήσιμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας για τον εκσυγχρονισμό της εικόνας του Δήμου Δέλτα.
Βέβαια οι πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, όπως ήδη προανέφερα, σε συνάρτηση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγο πανδημίας, γίνονται εντονότερες. Επίσης έχω δηλώσει επανειλημμένα και το έχω ζητήσει από τους αρμόδιου υπουργούς, την σύσταση τμήματος Πολιτικής Προστασίας με ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή για την πρόληψη ακραίων φαινομένων.
Γνωρίζουμε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα μας πιάνουν πολλές φορές απροετοίμαστους καθώς δεν έχουμε την απαραίτητη υποδομή για να λειτουργήσουμε προληπτικά και να θωρακίσουμε τις περιουσίες των δημοτών μας. Σε περίπτωση πλημμυρών εργαζόμαστε με τα πενιχρά υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτουμε και με την καθοριστική βοήθεια των αγροτών που με τα μηχανήματά τους συνδράμουν στις προσπάθειες μας . Αυτή είναι μια ερασιτεχνική προσέγγιση. Απαιτούμε έναν συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή μας που περιβάλλεται από τρία ποτάμια και βρισκόμαστε σε διαρκή κίνδυνο πλημμυρών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών και στη χειρότερη περίπτωση την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους πολίτες του Δήμου Δέλτα?

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Ειδησεογραφία από ΟΛΗ την ΕλλάδαΟι δημότες του Δήμου Δέλτα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε έχουν αποδείξει ότι έχουν περίσσευμα ανθρωπιάς και ψυχικού σθένους και πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. Μας έδωσαν μαθήματα ζωής με τη στάση τους βοηθώντας από το υστέρημα τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τους ευχαριστώ όλους μαζί και έναν έναν ξεχωριστά και τους εύχομαι να μην το βάλουν κάτω. Με αυτοπεποίθηση και κουράγιο να συνεχίσουν να μοιράζουν απλόχερα αγάπη και να διεκδικούν τα καλύτερα για τους εαυτούς τους. Να γνωρίζουν ότι και εγώ προσωπικά και όλη η διοίκηση θα είμαστε μπροστά στη μάχη για την ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της πόλης, στο παράκτιο δυτικό μέτωπο, στην προβολή και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του Δέλτα, στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου και ΑΒΖ Καλοχωρίου των 1300 περίπου επιχειρήσεων, στην αγροτική ανάπτυξη των δυναμικών προϊόντων. Όλοι μαζί επανεκκινούμε τον τόπο μας και όλη την δυτική Θεσσαλονίκη, τον οδηγήσουμε σε νέα προοπτική ανάπτυξης και αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων το. Ο τόπος και οι άνθρωποι του διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, εμάς και και τα παιδιά μας. Εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη.

Καλή Χρονιά με ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2021

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ