ΟΑΣΘ : Νέο μοντέλο ελέγχου κομίστρου θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός από την 1η Δεκεμβρίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Νέο μοντέλο για έλεγχο των εισιτηρίων θα εφαρμόσει ο ΟΑΣΘ από την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εισιτηριοδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του Οργανισμού, με εισαγωγή των «στάσιμων ελεγκτών», σταδιακό άνοιγμα της μπροστινής πόρτας των λεωφορείων για οπτικό έλεγχο και από τον οδηγό και ηλεκτρονική έκδοση προστίμων με «έξυπνα» κινητά και φορητούς εκτυπωτές.
Στόχος είναι να εμπεδωθεί στον κόσμο η αντίληψη ότι υπάρχει έλεγχος, ώστε να επικυρώνουν το εισιτήριό τους. Η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ καθηγητής Γεώργιος Σκόδρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα.  
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν ο κ. Σκόδρας καθώς και ο Διευθυντής Διασφάλισης Εσόδων του ΟΑΣΘ κ. Χρήστος Χατζηγεωργίου, από την 1η Δεκεμβρίου οι έλεγχοι θα είναι τριών κατηγοριών. Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου:
Εισάγεται η έννοια των «Στάσιμων Ελεγκτών», που θα φορούν στολή που θα φέρει τα διακριτικά του ΟΑΣΘ, θα είναι δηλαδή αναγνωρίσιμοι,  και θα βρίσκονται τόσο εντός των λεωφορείων σε όλο το μήκος της διαδρομής με εμφανή παρουσία όσο και στους τερματικούς σταθμούς, όπου θα ελέγχουν την επικύρωση των εισιτηρίων κατά την επιβίβαση. Όπως αναφέρθηκε θα βρίσκονται κυρίως στις «βαριές» γραμμές, σε αυτές δηλαδή που διασχίζουν όλη την πόλη και δέχονται μεγάλο επιβατικό φόρτο. «Με την παρουσία τον Στάσιμων Ελεγκτών θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση- το οποίο θα είναι και μια πραγματικότητα ότι ελέγχεται η επικύρωση του εισιτηρίου, ώστε να προλάβουμε και το πρόστιμο. Ιδανικά δε θέλουμε κανένα πρόστιμο. Θέλουμε όμως όλοι να επικυρώνουν τα εισιτήριά τους. Άλλος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός δεν υπάρχει», είπε ο κ. Σκόδρας.
-Παράλληλα, θα υπάρχει ελεγκτική συνδρομή και από τον οδηγό. Σταδιακά και μετά την τοποθέτηση ειδικού, σταθερού, διάφανου, διαχωριστικού στην καμπίνα του οδηγού, θα ανοίξει η μπροστινή πόρτα στα λεωφορεία και ο οδηγός θα πραγματοποιεί οπτικό έλεγχο. Ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση διαχωριστικών βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μέτρο ανοίγματος της πρώτης πόρτας θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε γραμμές περιφερειακές με χαμηλότερο φόρτο.
Στο πλαίσιο του αιφνιδιαστικού ελέγχου:
Συνεχίζει ο κλασικός, αιφνιδιαστικός, έλεγχος από ελεγκτές με συμβατική ενδυμασία, που είναι και αυτός που θα επιβάλει κυρίως και τα πρόστιμα.
 Σχεδιάζεται η έκδοση των προστίμων να γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων από τους ελεγκτές κομίστρου και φορητών εκτυπωτών ώστε να βγαίνει το πρόστιμο εκείνη την ώρα.
Για την υποστήριξη του νέου μοντέλου διπλασιάζεται ο αριθμός των ελεγκτών (από 47 άτομα τον Αύγουστο σε 90) με εσωτερικές μετακινήσεις από τον Οργανισμό. Οι ελεγκτές, παλιοί και νέοι, επιμορφώθηκαν κατάλληλα για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων ενώ θα φέρουν μέσα ατομικής προστασίας για τον κορωνοϊό.
– Ο κ. Σκόδρας ανέφερε ότι σταδιακά «και σχετικά γρήγορα» ο Οργανισμός θα προχωρήσει και στην ηλεκτρονική εποχή όπου θα μπορεί να γίνεται έλεγχος στο άυλο εισιτήριο μέσω του κινητού τηλεφώνου. Παράλληλα, σχεδιάζονται νέα προϊόντα που έχουν στόχο να διευκολύνουν και τους επισκέπτες της πόλης, η «έξυπνη» κάρτα πολλαπλών διαδρομών που «είναι προ των πυλών και πολύ σύντομα θα διατεθεί» ενώ ενέργειες γίνονται και στην κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τα άλλα μέσα και έχει δημιουργηθεί και ένα e-shop το οποίο σύντομα θα «ξεκινήσει» και μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα του Οργανισμού.
Από το νέο έτος θα «τρέξει» καμπάνια ευαισθητοποίησης του επιβατικού κοινού, με έμφαση στις νεαρότερες ηλικίες. Στην καμπάνια συμμετέχουν πέντε κορυφαίοι και δημοφιλείς αθλητές από διάφορα αθλήματα  τους οποίους ο ΟΑΣΘ ευχαρίστησε για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους.

www.typosthes.gr