Νάουσα : “Η Ελληνίδα στον πόλεμο”

“Η Ελληνίδα στον πόλεμο” είναι το θέμα της νέας περιοδικής έκθεσης που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τέχνης Ναϊάς της Νάουσας.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης)παρουσία του Δημάρχου Νάουσας και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας και υποστηρίζεται από το Γ’ Σώμα Στρατού.
Σκοπός της είναι η απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε όλες τις Ελληνίδες που αποτέλεσαν σύμβολο δυναμισμού και γενναιότητας, συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες της πατρίδας μας για την ανεξαρτησία και την ελευθερία.
Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Καράογλου: “Η συγκεκριμένη περιοδική έκθεση είναι το “παράσημο” που οφείλουμε να απονείμουμε στις γυναίκες της πατρίδας μας που πρωτοστάτησαν στους αγώνες του Έθνους, λειτουργώντας ως φύλακας άγγελος των ιδανικών μας. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από την ηρωική Νάουσα, διότι τον Απρίλιο του 1822, μετά το ολοκαύτωμα της πόλης από τον Οθωμανικό στρατό, γυναίκες της περιοχής πήραν την απόφαση να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στο ορμητικό ποτάμι της Αράπιτσας. Εκείνη η πράξη, υπήρξε η υπέρτατη θυσία της περήφανης γυναίκας που προτιμά το θάνατο από τη σκλαβιά και τη δυστυχία. Εύχομαι η ιστορική αναδρομή που επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) να έχει έντονο διδακτικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας σε όλους τους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα χρωστάει πολλά στις γυναίκες της”.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και να ενημερωθούν για τη συμβολή των Ελληνίδων στις πολεμικές αναμετρήσεις μέσα από κείμενα έγκυρων ιστορικών και μουσειολόγων.
Η περιοδική έκθεση θα παραμείνει στην Αίθουσα Τέχνης Ναϊάς της Νάουσας μέχρι την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, ενώ ακολούθως θα φιλοξενηθεί σε εκθεσιακούς χώρους πόλεων της Μακεδονίας προτού καταλήξει στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου την 25η Μαρτίου του 2020.
Κατά την παραμονή της στη Νάουσα οι ώρες που μπορούν να την επισκεφθούν οι πολίτες είναι:
-Δευτέρα έως Σάββατο: 18.00-21.00
-Κυριακή: 11.00-14.00 και 18.00-21.00
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος, η μουσειολόγος Στέλλα Συλαίου, ο Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη.
Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στην έκθεση είναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής”, καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.

Πηγή: https://www.voria.gr