Μικρό ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ : Εντυπωσιακά γκράφιτι / Οι τοίχοι του σχολείου με τα “μυστικά του βάλτου” της Πηνελόπης Δέλτα
Μικρό ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ – Χαλκηδόνας :
«Ο καπετάν Άγρας; ρώτησε η νέα με κάποια συγκίνηση.
Ο Άγρας σηκώθηκε. Είχε κρεμασμένο ακόμα το χέρι του, μα ο ώμος του είχε σχεδόν γιατρευθεί και φορούσε το σακάκι του χωρίς να περάσει το μανίκι του. – Εγώ είμαι, αποκρίθηκε με κάποια απορία. Η κυρία; – Ηλέκτρα Δράκου. – Η ηρωική δασκάλισσα του Ζορμπά; διέκοψε ξαφνισμένος ο Άγρας.
– Δασκάλισσα, ναι. Ηρωική όμως, όχι. Δεν έκανα ποτέ κανέναν ηρωισμό, αποκρίθηκε χαμογελώντας η κυρία Ηλέκτρα.
– Αυτό το κρίνομε μεις, είπε όλο και πιο συγκινημένος ο Άγρας.
Και τείνοντας το γερό του χέρι:
– Δώστε μου το χέρι σας να το σφίξω, πρόσθεσε».
Από το βιβλίο Στα μυστικά του βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα…
Καπετάν Άγρας, Καπετάν Νικηφόρος, Αποστόλης, Γιοβάν, πλάβες, λίμνη Γιαννιτσών, βάλτος.
Γράφει ο Χρήστος Νάσκας
Μικρό Μοναστήρι (του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης), περίπου 45 χιλιόμετρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, χτισμένο στην αποξηραμένη λίμνη των Γιαννιτσών όπου και εκεί από το 1904 μέχρι το 1908 διεξήχθη ο Μακεδονικός Αγώνας, ένας τιτάνιος αγώνας των Ελλήνων εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων στη σκλαβωμένη τότε Μακεδονία από τους Οθωμανούς.
Είναι κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της καθημερινότητας μας και να διατηρήσουν ζωντανές τη μνήμη και τη γνώση.
Όπως η κυρία Δέσποινα Πανταζή, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μικρού Μοναστηρίου που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί μια ιδέα παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται, για μαθητές και γονείς…
Οι τοίχοι του σχολείου και τα μυστικά του βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα
Ένα Δημοτικό σχολείο που θα ονομαστεί «Ηλέκτρα Δράκου» προς τιμή της ηρωικής δασκάλας, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι του σχολείου θα ομορφύνουν ακόμη περισσότερο. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και ας δώσουμε τον λόγο στην κυρία Δέσποινα Πανταζή.
Η διευθύντρια του σχολείο στο Μικρό Μοναστήρι εξήγησε στο mynews.gr το πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα και αποτυπώνεται με έναν εντυπωσιακό τρόπο στους τοίχους του σχολείου: «Κάθε χρόνο, προς τιμή της δασκάλας Ηλέκτρας Δράκου η οποία αναφέρεται στα μυστικά του βάλτου, στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, γίνεται μια εκδήλωση στο χωριό.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, αλλά και τη δωρεά χρωμάτων που έκανε η ISOMAT βάφτηκε το σχολείο.
Μετά από αυτό, πήραμε την απόφαση σαν σύλλογος διδασκόντων να μετονομάσουμε το σχολείο σε «Ηλέκτρα Δράκου» κάνοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τα χαρτιά που χρειάζονταν.
Να πάρει το σχολείο το όνομα της Ηλέκτρας Δράκου αλλά και να δώσουμε μια μεγαλύτερη νότα των γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στο χωριό αφού το χωριό είναι χτισμένο πάνω στη λίμνη των Γιαννιτσών που έχει αποξηραθεί.
Αποφασίσαμε λοιπόν να γίνουν κάποιες ζωγραφιές πάνω στο σχολείο που αναφέρονται στον Μακεδονικό Αγώνα και στις δράσεις των Ελλήνων Μακεδονομάχων».
Πως εισέπραξαν όμως μαθητές και κάτοικοι αυτό που είδαν στο σχολείο ρωτήσαμε την κυρία Δέσποινα Πανταζή. Για κάτι μάλιστα που δεν είναι σύνηθες, δηλαδή η ιστορία να αποτυπώνεται με αυτόν τον τρόπο.
«Σας πληροφορώ πως όλο το χωριό είναι κατενθουσιασμένο.
Με φιλούν, με αγκαλιάζουν και μου λένε πως το σκεφτήκαμε κάτι τέτοιο έτσι ώστε να διατηρηθεί η ιστορία» είναι η απάντηση της κυρίας Πανταζή στο mynews.gr και συνεχίζει λέγοντας: «όπως ξέρετε, στο πέρασμα του χρόνου πολλά χάνονται, πολλά αγνοούνται και ατονούν.
Θέλουμε να πρωτοτυπούμε, αν και πρέπει να πω πως θα γίνουν κι άλλες ζωγραφιές.
Η παλιά εκκλησία όπου εκεί διαδραματίστηκε ουσιαστικά ο Μακεδονικός Αγώνας και από κάτω εικάζεται πως υπήρχε και το Κρυφό Σχολειό. Αυτό βέβαια δεν είναι καταγεγραμμένο κάπου ότι υπήρχε, γιατί είναι γνωστό πως υπήρχε σχολείο με την Ηλέκτρα Δράκου.
Και πριν από αυτή έχουμε καταγεγραμμένα γεγονότα, ποιοι ήταν οι δάσκαλοι. Εκεί, στην εκκλησία γίνονταν κάποιες διαδικασίες και μετά χάνονταν στον βάλτο. Θα απεικονισθεί η Ηλέκτρα Δράκου μαζί με το Κρυφό Σχολειό και την εκκλησία».
Η κυρία Δέσποινα Πανταζή μνημονεύει και τους ανθρώπους που με διάφορες δωρεές βοήθησαν και θα βοηθήσουν να πληρωθούν πολλά πράγματα, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά στο mynews.gr: «Πρόσφατα ήρθε μια κυρία και μου έφερε χίλια ευρώ δώρο».
«Αισθάνομαι πολύ περήφανη για αυτό που καταφέραμε»
Οι επόμενες ενέργειες; «Θα κάνουμε μια γιορτή στις 7 Ιουλίου προκειμένου να προλάβουμε κάποια πράγματα και να τελειώσουν οι ζωγραφιές εδώ στο σχολείο. Θα είναι καλεσμένη η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου, ενώ εκδήλωσε το ενδιαφέρον και η Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας να είναι παρούσα στην εκδήλωση.
Μάλιστα θα μας κάνουν δωρεά την προτομή της Ηλέκτρας Δράκου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια στο σχολείο ενώ θα υπάρξουν και παραδοσιακοί χοροί».
Τελειώνοντας τη συζήτηση με τη διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου στο Μικρό Μοναστήρι τη ρωτήσαμε για τον…απολογισμό των όσων έχουν γίνει. Αν είναι θετικός, σύμφωνα πάντα με την άποψή της.
«Κοιτάξτε, πάντα μετάνιωνα για πράγματα που δεν έκανα, όχι για αυτά που έχω κάνει. Αυτά που κάνω, τα κάνω μετά πολύ βαθιά σκέψη και όταν αποφασίζω κάτι δεν κάνω εύκολα πίσω.
Αισθάνομαι πολύ περήφανη, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μου λένε, βλέπω τις ζωγραφιές στο σχολείο και κλαίω, θυμάμαι αυτά που μου έλεγε ο παππούς μου.
Όπως συνέβη πρόσφατα που ερχόμουν από το σπίτι στο σχολείο. Για μένα, που δεν είμαι από εδώ, δεν έχω ρίζες εδώ, είναι τιμή».