ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ : Κοινό μέτωπο συγκροτούν τρεις δήμαρχοι για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης

Κοινό μέτωπο συγκροτούν δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπόθεση της αδειοδότησης του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
Σήμερα το πρωί οι δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης είχαν τηλεδιάσκεψη για το θέμα, καταλήγοντας σε μια σειρά κοινών ενεργειών στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν.

Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές

Οι τρεις δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων, καλώντας τους επί της ουσίας μέσα από τη θεσμική τους ιδιότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν εν τη γενέσει της κάθε απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
«Σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ‘ΤΙΤΑΝ’ κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορονοϊού», τονίζουν μεταξύ των άλλων οι τρεις δήμαρχοι στην κοινή επιστολή τους, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους γιατί «οι διαδικασίες προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης».
«Δεδομένης της προφανούς κρισιμότητας και σημασίας του θέματος, σας καλούμε από τη θέση που κατέχετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της. Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας την οποία εκπροσωπείτε και σας ζητούμε να το στηρίξετε μέσα από τη θεσμική σας ιδιότητα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.
Οι δήμαρχοι, εξάλλου, πρόκειται να απευθυνθούν επίσης με κοινές επιστολές τους για το θέμα στον υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα το πρωί οι τρεις δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στην επιστημονική κοινότητα (Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στον χώρο του Τιτάνα.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Μάλιστα στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου αποφάσισαν να συγκροτήσουν και ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε επόμενη κίνηση.