Μετανάστες : Ανάστατοι οι δήμαρχοι για τη μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια !

Στη Θεσσαλονίκη τα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας η πληροφορία ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας της περιφέρειας μετανάστες από το κατεστραμμένο από την πυρκαγιά ΚΥΤ της Μόριας.

Η πληροφορία μοιραία έχει προκαλέσει αναβρασμό, καθώς έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την τριήμερη περιοδεία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
Σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σήκωσε τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, λειτουργούν δέκα δομές φιλοξενίας (Κλειδί, Νέα Καβάλα, Διαβατά, Λαγκαδίκια, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κάτω Μηλιά, Βόλβη, Βαγιοχώρι, Σέρρες), που μαζί με τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα όπου στεγάζονται πρόσφυγες έχουν συνολική χωρητικότητα 18.000 ατόμων. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περίπου 16.500 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο πλαφόν του 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.
Μιλώντας στο GRTimes.gr, δήμαρχοι περιοχών στα όρια των οποίων λειτουργούν ανάλογες δομές επισημαίνουν πως δεν έχουν καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση και τονίζουν πως τα καμπ δεν έχουν περιθώρια να φιλοξενήσουν περισσότερο κόσμο. Εκφράζουν μάλιστα ανησυχία ότι θα ενημερωθούν… εκ των υστέρων, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει ούτε σε θεσμικό επίπεδο, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, να δηλώνει στο GRTimes.gr ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση.
Άγνοια δηλώνει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το καμπ στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου των Διαβατών, όπου θεωρείται δύσκολο να φιλοξενηθούν περισσότεροι από τους περίπου 1.200 μετανάστες που διαμένουν σήμερα.
Σημειωτέον ότι πρόσφατα ο δήμαρχος είχε συνάντηση με κλιμάκιο του υπουργείο, κατά την οποία έλαβε έδωσε διαβεβαιώσεις στο δήμαρχο, σύμφωνα με τις οποίες το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά «θα οχυρωθεί», με νέα συστήματα ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία, ενώ δεν θα γίνει επέκταση της υπάρχουσας δομής και δεν θα αυξηθεί και ο αριθμός των διαμενόντων σε αυτή.
Ανάλογες δεσμεύσεις από τον ίδιο τον υπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης, σχετικά με τη δομή της Νέας Καβάλας, όπου διαμένουν περίπου 1.600 πρόσφυγες. Στον ίδιο δήμο, στα όρια του οποίου ανήκει και η Ειδομένη που το 2015 ήταν επί μήνες τόπος συγκέντρωσης μεταναστών, φιλοξενούνται άλλοι 300 πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία στο Πολύκαστρο και στην Αξιούπολη.
«Αυτή η πληροφορία παίζει εδώ και αρκετές ώρες, αλλά επίσημα δεν υπάρχει τίποτα. Οι κλίνες που είναι διαθέσιμες είναι λίγες. Υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, το ένα έχει επτά και το άλλο δέκα δωμάτια άδεια, δηλαδή το πολύ να χωρέσει 50 άτομα. Αν τολμήσουν να φέρουν κι άλλους, δεν ξέρω…», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ανέφερε πως στη δομή χωρητικότητας 1.600 ατόμων που λειτουργεί στα γεωγραφικά όρια του δήμου, φιλοξενούνται 1.200 άτομα. «Υπάρχει χώρος, όμως η δομή έχει μία ιδιαιτερότητα. Φιλοξενεί Γιεζίντι, που είναι ιδιαίτερη φυλή και δεν μπορεί να δεχτεί άλλης προέλευσης μετανάστες», ανέφερε στο GRTimes.gr.
Περιορισμένες είναι οι δυνατότητες και στο κλειστό κέντρο φιλοξενίας στο Κλειδί του Δήμου Σιντικής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φώτη Δομουχτσίδη. «Έχουμε μία δομή χωρητικότητας 800 ατόμων. Είχαμε ένα ατύχημα την προηγούμενη εβδομάδα και κάηκαν δέκα σκηνές, οπότε είμαστε μείον 100 άτομα. Άρα, αυτοί που είναι ήδη μέσα ίσα – ίσα καλύπτονται», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε ενημέρωση ούτε όταν στήθηκε η δομή.